simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: Těžba BTC
Kryptoměny
Pro začátečníky
5 min
03.04.2023

Těžba bitcoinu je proces tvorby nových bitcoinů prostřednictvím řešení extrémně složitých matematických rovnic za účelem verifikace transakcí probíhajících na stejnojmenné síti. 

Těžba Bitcoinu je velký byznys. V době psaní tohoto textu ročně spotřebuje síť zhruba stejně elektřiny jako celý stát Argentina. Energetická náročnost sítě fluktuuje, ale obecně se nachází ve stoupajícím trendu. Na druhou stranu však roste i trend zelené těžby.

Blockchain Bitcoin a jak funguje

Blockchain je decentralizovaná virtuální platební síť udržovaná v chodu za pomocí specializovaných počítačů rozesetých po celém světě. Každá transakce se zapisuje do datových jednotek zvaných „bloky“. Celý blockchain je tak historie všech transakcí za dobu existence sítě – jakási účetní kniha

Možná vás napadlo, co vlastně motivuje správce jednotlivých počítačů svoji mašinu k síti připojit? Je to právě ona odměna za těžbu, která se distribuuje každých 10 minut.

Dnešní způsob těžby kryptoměn

Často se setkáváme s tím, že nováčci ve světě kryptoměn považují těžbu za proces s jasně danou odměnou za jasně danou délku těžby. Ve skutečnosti je to jinak: Těžba kryptoměn je ruleta. Pouze jeden počítač z připojených statisíců jako první uhodne matematickou rovnici, takže jediný počítač si odnese celou odměnu.

To samozřejmě znamená, že čím více počítačů je k síti připojených, tím menší je pravděpodobnost jednotlivce si domu odměnu odnést. Proto před řadou let přišel český nadšenec Marek „Slush“ Palatinus s myšlenkou „poolingu“. Při poolingu se jednotlivé počítače připojené k síti Bitcoin spojí přes internet a odměnu si, v případě, že jeden z nich vyhraje, rozdělí! Založil tak první mining pool s názvem Slush Pool.

Dnes jde o jediný průmyslový způsob těžby kryptoměn. Byznys by nebyl udržitelný, kdyby pooling nefungoval. Bez pravidelného příjmu, na který se můžete spolehnout, žádnou firmu nevybudujete. Avšak i dnes se najdou jedinci, kteří těží samostatně. Zpravidla z ideových důvodů – ve snaze přispět k decentralizaci sítě. Těmto lidem jde naproti česká společnost Braiins (dříve Slush Pool), která přišla s malým zařízením Braiins Mini Miner, který může těžit i u vás na nočním stolku.

Vyplatí se těžit bitcoin?

Profitabilně se však vyplatí těžit bitcoin jen velmi úzké skupině lidí. Většinou těm, kteří mají přístup k velmi levné energii z obnovitelných zdrojů. A i v takovém případě je potřeba na to mít speciální zařízení zvané ASIC. Jde o úzce specializovaný čip, který má v podstatě jenom jeden účel: těžit kryptoměny.

Příklad zařízení ASIC od společnosti Bitmain. Zdroj: CoinDesk

Pokud byste chtěli k síti připojit svůj vlastní počítač, docílili byste jen toho, že jej brzy odrovnáte. Těžba kryptoměn už není jako dřív, jednotlivci se v drtivé většině případů nevyplatí. Samozřejmě existují spíše kuriozní a vzácné výjimky, obvykle v případě přístupu k energii zdarma, ale je jich stále méně a méně.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše