simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: Těžba BTC
Kryptoměny
Pro začátečníky
5 min
03.04.2023

Těžba bitcoinu je proces tvorby nových bitcoinů prostřednictvím řešení extrémně složitých matematických rovnicí za účelem verifikace transakcí probíhajících na stejnojmenné síti. Při vyřešení této rovnice dostane jeden počítač připojený na síti předem určený počet bitcoinů. V roce 2022 je to 6,25 BTC.

Těžba Bitcoinu je obrovský byznys. V době psaní tohoto textu ročně spotřebuje síť zhruba stejně elektřiny jako celý stát Argentina. Energetická náročnost sítě fluktuuje, ale obecně se nachází ve stoupajícím trendu. Na druhou stranu však roste i trend zelené těžby, kterému se věnujeme v našem textu.

Blockchain Bitcoin a jak funguje

Blockchain je decentralizovaná virtuální platební síť udržovaná v chodu za pomocí počítačů z celého světa. Každá transakce se zapisuje do datových jednotek zvaných „bloky“. Celý blockchain je tak historie všech transakcí za dobu existence sítě – jakási účetní kniha, v hantýrce nadšenců do kryptoměn zvaná „ledger“. 

Možná vás napadlo, co vlastně motivuje správce jednotlivých počítačů svoji mašinu k síti připojit? Je to právě ona odměna za těžbu, která se distribuuje každých 10 minut.

Dnešní způsob těžby kryptoměn

Často se setkáváme s tím, že nováčci do světa kryptoměn považují těžbu za proces s jasně danou odměnou za jasně danou délku těžby. Ve skutečnosti je to jinak: Těžba kryptoměn je ruleta. Pouze jediný připojený počítač jako první uhodne matematickou rovnici, takže jediný počítač si odnese celou odměnu.

To samozřejmě znamená, že čím více počítačů je k síti připojených, tím menší je pravděpodobnost jednotlivce si domu odměnu odnést. Proto před řadou let přišel český nadšenec Marek „Slush“ Palatinus s myšlenkou „poolingu“. Při poolingu se jednotlivé počítače připojené k síti Bitcoin spojí přes internet a odměnu si, v případě, že jeden z nich vyhraje, rozdělí!

Dnes jde o jediný průmyslový způsob těžby kryptoměn. Byznys by nebyl udržitelný, kdyby pooling nefungoval. Bez pravidelného příjmu, na který se můžete spolehnout, žádnou firmu nevybudujete. Avšak i dnes se najdou jedinci, kteří těží o samotě. Zpravidla z ideových důvodů – ve snaze přispět k decentralizaci sítě Bitcoin.

Vyplatí se těžit bitcoin?

Těžit bitcoin se vyplatí jen velmi úzké skupině lidí. Většinou těm, kteří mají přístup k velmi levné energii z obnovitelných zdrojů. A i v takovém případě je potřeba na to mít speciální zařízení zvané ASIC. Jde o úzce specializovaný čip, který má v podstatě jenom jeden cíl: těžit kryptoměny.

Příklad zařízení ASIC od společnosti Bitmain. Zdroj: CoinDesk

Pokud byste chtěli k síti připojit svůj vlastní počítač, docílili byste jen toho, že jej brzy odrovnáte. Těžba kryptoměn už není jako dřív, jednotlivci se v drtivé většině případů nevyplatí. Samozřejmě existují spíše kuriozní a vzácné výjimky, obvykle v případě přístupu k energii zdarma, ale je jich stále méně a méně.

Regulace: Risk pro těžbu kryptoměn do budoucna?

V roce 2021 se probírala na půdě Evropského parlamentu regulace kryptoměn Markets in Crypto Assets (MiCA). V původním znění dokumentu bylo taktéž nařízení o tom, že se těžba bitcoinu a dalších kryptoměn na území Evropské unie zakáže. K tomu nakonec naštěstí nedošlo.

Nicméně regulace a státní nařízení jsou nadále velmi reálný problém, se kterým se musí průmysl potýkat. Nemusí jít o veskrze negativní fenomén – předpokládá se, že jasná pravidla kolem těžby přilákají investory, kteří se doteď báli investičního rizika.

Naštěstí již velmi brzy by na většině významných trzích mělo být jasno. Konkrétně MiCA jsme se věnovali v jednom z našich textů.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše