simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: Investování do Bitcoinu
Pro začátečníky
6 min
13.04.2023

Investování do bitcoinu se v poslední době velmi rozšiřuje. Nákup kryptoměn není již pouhá výsada nadšenců, ale vzrůstá jeho obliba i jako součásti portfolia některých významných fondů či států. Pojďme se podívat, jak můžete investovat do bitcoinu i vy.

Co budete potřebovat?

Než se pustíme do samotné strategie, je klíčové si odpovědět na některé otázky:

Strategie investování do bitcoinu

Při investování do bitcoinu se hodí mít v hlavě alespoň základní strategii. Tou nejčastější je strategie Dollar-Cost Averaging (DCA). Jde o vznešené jméno pro jednoduchý princip – pravidelné přikupování kryptoměn. DCA jsme se do detailu věnovali v článku DCA: Dlouhodobé bohatství s kryptoměnami.

Investování není obchodování. Naším cílem nejsou krátkodobé spekulace, ale dlouhodobý růst portfolia. Proto vedou konzervativní pomalé strategie, kdy se výsledku dosahuje kumulativním přikupováním každý měsíc v řádu mnoha let. DCA je bezesporu tou nejvíce uživatelsky přívětivou strategií.

Kontrola rizika a volatilita při investování do BTC

Každá investice – tudíž i bitcoin – nese určitou míru rizika. Úkolem každého investora je riziko kontrolovat. Ve světě financí se rizikem rozumí ztráta peněz. Ať už jde o ztrátu v důsledku prodeje, či poklesu kurzu. Riziko je přirozenou součástí každého investičního procesu. Nikdy nebude nulové, ani při volbě nástrojů, jako jsou státní dluhopisy – obecně brané za nejkonzervativnější investici.

Pokud jste se rozhodli vstoupit právě na trh kryptoměn, existují obecné poučky pro minimalizaci rizika, které vám představíme:

  • Do kryptoměn nikdy neinvestujte více, než si můžete dovolit ztratit. Je lepší investovat dlouhodobě a pomalu, než přijít o střechu nad hlavou kvůli závazkům. Ve světě financí vyhrávají ti trpěliví
  • Znovu apelujeme na to, abyste věnovali čas zabezpečení peněženky. V sázce jsou vaše vlastní prostředky.
  • Bitcoin patří mezi volatilní aktiva. Mějte to na mysli a nepodléhejte krátkodobým impulzům, kterých byste mohli litovat. 
  • Pokud se chystáte začít, zvolte stabilní ověřenou kryptoměnu. Ideálně Bitcoin, který je považovaný  za nejkonzervativnější kryptoměnu.

Kdy zvážit diverzifikaci do jiných kryptoměn?

Zde velmi záleží na strategii, zkušenostech a vaší motivaci. Investicí do altcoinů, tedy čehokoli jiného, než bitcoin, můžete teoreticky násobně zhodnotit svou investici, jedná se však o extrémně náročnou a rizikovou záležitost

Bitcoin je v současné době připodobňován k digitálnímu zlatu. Kupují ho státy, velké instituce, banky a investoři, kteří věří v jeho bezpečnost a v to, že přináší „lepší peníze“. I když je volatilní, od svého založení jeho hodnota i obliba neustále roste. 

Oproti tomu altcoiny jsou jako startupy. Investovali byste do startupu? Jakou myslíte, že byste měli šanci na úspěch? V současné době jsou altcoinů již statisíce a správně odhadnout ty kvalitní, které vám přinesou zisk, je práce na plný úvazek. Proto v tomto případě doporučujeme vždy samostatný hloubkový průzkum

Pokud je bitocoin vaší jedinou investicí v portfoliu, zaměřte se možná více na další aktiva, jako je zlato, akcie, dluhopisy, spíše než na altcoiny. 

Nic z uvedeného není investiční rada. Veškeré informace uvedené v tomto textu slouží pouze pro obecné informační účely a neměly by být považovány za profesionální finanční nebo investiční poradenství. Před provedením jakékoli investice se poraďte s kvalifikovaným finančním poradcem.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše