simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: Investování do Bitcoinu
Kryptoměny
Pro začátečníky
6 min
13.04.2023

Investování do bitcoinu (BTC) se v poslední době rozšiřuje. Nákup kryptoměn není již pouhá výsada nadšenců, ale vzrůstá jeho obliba i jako součásti portfolia některých významných fondů. Dokonce vznikají i fondy nové, které se zaměřují výhradně na bitcoin. V této kapitole série Jak funguje Bitcoin se budeme věnovat tomu, jak můžete investovat do bitcoinu i vy.

Co budete potřebovat?

Než se pustíme do samotné strategie, je klíčové si odpovědět na některé otázky:

Strategie investování do bitcoinu

Při investování do bitcoinu se hodí mít v hlavě alespoň základní strategii. Tou nejčastější je strategie Dollar-Cost Averaging (DCA). Jde o vznešené jméno pro jednoduchý princip – pravidelné přikupování kryptoměn. DCA jsme se do detailu věnovali v jednom z našich textů.

Investování není obchodování. Naším cílem nejsou krátkodobé spekulace, ale dlouhodobý růst portfolia. Proto vedou konzervativní pomalé strategie, kdy se výsledku dosahuje komulativním přikupováním každý měsíc po řadu mnoha let. DCA je bezesporu tou nejvíce uživatelsky přívětivou strategií.

Kontrola rizika a volatilita při investování do BTC

Každá investice – tudíž i bitcoin – nese určitou míru rizika. Cílem konkrétního investora proto je riziko kontrolovat. Ve světě financí se rizikem rozumí ztráta peněz. Ať už jde o ztrátu v důsledku prodeje, či poklesu kurzu. Riziko je přirozenou součástí každého investičního procesu. Nikdy nebude nulové, ani při volbě nástrojů, jako jsou státní dluhopisy – obecně brané za nejkonzervativnější investici.

Pokud jste se rozhodli vstoupit právě na trh kryptoměn, existují obecné poučky pro minimalizaci rizika, které vám představíme:

  • Do kryptoměn nikdy neinvestujte více, než si můžete dovolit ztratit. Je lepší investovat dlouhodobě a pomalu, než přijít o střechu nad hlavou kvůli závazkům. Ve světě financí vyhrávají ti trpěliví
  • Znovu apelujeme na to, abyste věnovali čas zabezpečení peněženky. V sázce jsou vaše vlastní prostředky.
  • Bitcoin patří mezi volatilní aktiva. Mějte to na mysli a nepodléhejte krátkodobým impulzům, kterých byste mohli litovat. Pokud nevíte, co volatilita znamená, podívejte se na náš blogový text.
  • Zvažte, jestli by pro vás nebylo ideální portfolio diverzifikovat – koupit i jiné kryptoměny než bitcoin. Trh kryptoměn je značně korelující, což znamená, že jednotlivé digitální měny se společně cenově „následují“. Avšak rozumná diverzifikace je stále dobrým nástrojem pro snížení rizika. Problematice se věnujeme dále v této kapitole.

Kdy zvážit diverzifikaci do jiných kryptoměn?

Někteří nadšenci do Bitcoinu přísahají, že mít portfolio složené pouze z BTC je ta nejlepší cesta. Běžně v investování platí, že portfolio by mělo být diverzifikované. Ideálně dokonce i napříč třídami aktiv – kryptoměny, komodity, akcie, podílové bankovní produkty, nemovitosti…

Každý by měl zvážit, zdali pro něj je diverzifikace v rámci kryptoměnového segmentu vhodná, nebo ne. Může tomu tak například být, pokud jsou kryptoměny jediná součást portfolia. Diverzifikací se sníží riziko, byť kvůli velké korelaci cen to nikdy nepůjde udělat dokonale.

Při diverzifikaci dbejte na výběr dobrých kryptoměn. Vyhněte se „tulipánovým horečkám“, raději volte výhradně kryptoměny z největší patnáctky. Zda půjde spíše o decentralizované měny, nebo o centralizované projekty, necháme na osobním přesvědčení každého z vás. 

Portfolio a jeho obsah by se mělo jednou za rok projít a zhodnotit. Špatný výkon nemusí být záminkou k prodeji – trh kryptoměn je cyklický a, jak jsme říkali, koreluje. Dobrým ukazatelem místo toho je pozice v žebříčku kryptoměn z hlediska tržní kapitalizace (níže vyznačená na obrázku z datového agregátoru Coingecko). Při velkém propadu v žebříčku pravděpodobně kryptoměna zastarává a ztrácí komunitu. 

Co je tržní kapitalizace? Tržní kapitalizace je termín označující hodnotu celého konkrétního projektu. Vypočítá se jednoduše: počet mincí v existenci krát cena jedné mince. Nicméně v některých případech se může jednat o nereálný údaj – opravdový počet mincí není znám.

Kde najdu další informace o Bitcoinu?

Další informace o Bitcoinu jsou k nalezení v našich textech:

  • Jak funguje Bitcoin: Základy
  • Jak funguje Bitcoin: Technologie blockchain
  • Jak funguje Bitcoin: Těžba BTC
  • Jak funguje Bitcoin: Investování do bitcoinu
  • Jak funguje Bitcoin: Jak se využívá
Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše