simplecoin logo
Co opravdu znamená HODL
Dlouhodobé investování
Kryptoměny
Pro začátečníky
7 min
30.05.2023

V poslední době jsme vám mohli představit několik velkých novinek, jako byla třeba funkce coinjoin v peněženkách Trezor. Dnes se ale vrátíme o něco víc ke kořenům a podíváme se na to, co znamená HODL. Jak v doslovném překladu, tak ve filosofickém přístupu k držení Bitcoinu.

Podle některých zdrojů je HODL zkratka „Hold on for dear life“ tedy v kontextu vlastnění Bitcoinu a ve velmi volném překladu něco jako „pro Boha živého, držte to!“. Skutečný vznik tohoto akronymu je však mnohem prostší a možná i zábavnější. 

Přeřeknutí, které se stalo legendou

Stalo se to na konci roku 2013, kdy Bitcoin velmi rychle vyrostl z 150 dolarů na 1150 dolarů – avšak velmi náhle, jak už to tak bývá, následoval propad až na hranici 600 dolarů, tedy ztráta přes 40 %. Jistý uživatel bitcoinového fóra pod přezdívkou GameKyuubi tehdy napsal příspěvek s prostým názvem I AM HODLING.

Ve skutečnosti chtěl napsat HOLD („držet“), akorát se po pár panácích whisky překlepl. Což dokazuje to, že se zdaleka nejedná o jediný překlep v daném příspěvku. Jak prosté, milý Watsone. 

Co ale bylo mnohem důležitější, byl právě obsah daného sdělení. Tento člověk odmítl prodat svůj Bitcoin v panice a místo toho se prostě rozhodl tuto bouři přečkat. Bitcoin tehdy v horizontu několika měsíců nakonec ztratil (i v kontextu hacku a pádu burzy Mt.Gox) přes 80 % svojí hodnoty a vzpamatovával se velmi dlouho. Je však jasné, že kdo tzv. HODLoval už tehdy, v dlouhodobém horizontu nelitoval. I po všech možných růstech a pádech se totiž nyní Bitcoin stále pohybuje zhruba okolo hranice 30 000 dolarů za minci – tedy jedná se o 25násobné zhodnocení. 

HODL až navždy

A na tomto je právě vidět síla této strategie. Na první pohled je samozřejmě velmi nudná, nic se v ní neděje a vlastně dodnes se komunita dohaduje o tom, kdy se má dobrý HODL ukončit. Někdo říká, že nikdy – protože přece zcela nevyhnutelně proběhne hyperbitcoinizace, tj. svět postupně přijme bitcoin jako platební standard a pak nemá smysl Bitcoin prodávat. Opačné spektrum hodlerů čeká přinejlepším na další bullmarket, aby zkusili trefit vrchol dalšího bitcoinového cyklu. 

Myslím, že ani jeden z těchto extrémních případů nemá pravdu. Hyperbitcoinizace se totiž nemůže přihodit, pokud nikdo Bitcoin nebude používat a jen jej necháme čekat na našich HW peněženkách. Ale pozor, druhý zmíněný způsob je ještě větší past – čekání na nejbližší bullmarket je zase součástí myšlení s tzv. vysokými časovými preferencemi. To je něco, co nás naučily současné měny a způsob fungování ekonomiky – všechno musím mít hned, nebo co nejdřív, protože ve skutečnosti nevěřím, že si moje peníze udrží hodnotu. Tito lidé tak podvědomě nevěří ani Bitcoinu. 

Chtě nechtě tito „krátkodobí hodleři“ vlastně podporují tezi, že Bitcoin je jen krátkodobá spekulace, na níž se dají vydělat dolary nebo koruny, ale Bitcoin ve skutečnosti nechtějí dlouhodobě držet.

Problém s časovými preferencemi

Opravdoví HODLeři prokazují Bitcoinu službu tím, že věří Bitcoinu jako uchovateli hodnoty. Jedná se o myšlení s nízkými časovými preferencemi. To je termín, který rezonuje především v tzv. rakouské ekonomické škole. Časové preference nejde přesně vymezit – každý je máme jiné. Je ale faktem, že pravověrní HODLeři je mají výrazně snížené tj. jsou ochotni svoji okamžitou (s)potřebu upozadit s cílem dlouhodobého spoření kapitálu. Bitcoin je pro tyto účely naprosto ideálním nástrojem – je sice krátkodobě volatilní, ale na dlouhodobém (a logaritmickém) grafu moc dobře vidíme, že kolísá neustále směrem vzhůru. Bitcoin jsou totiž po dlouhé době vlády znehodnocujících se FIAT peněz tzv. tvrdé peníze. Jeho fixní nabídka a rostoucí vzácnost je něco, co z čistě logického pohledu musí v čase nabývat na hodnotě.

První obrázek je logaritmicky znázorněná cena v lineárním čase. Druhý obrázek má logaritmicky znázorněné obě osy. Obě zobrazení ukazují, že i přes velké výkyvy Bitcoin neomylně roste směrem vzhůru.. Zdroj: Twitter

Důležitá je i podpora adopce

Výše uvedený text však neříká, že by bylo zapovězeno Bitcoin používat – tj. platit jím za služby. Ba právě naopak. V takovém případě je osvědčenou praxí, že utracenou částku v nejbližším momentu dokoupíte zpět (a možná něco navíc). Váš „stack“ (obnos) tak neustále roste, a přitom podporujete bitcoinovou adopci. 

Pokud bude Bitcoinem aktivně platit čím dál tím větší množina zákazníků, velmi rychle se může rozšířit i síť obchodníků, kteří jej budou přijímat. Lidi budou chtít Bitcoin o to víc, čím víc jej budou moci používat. Tato zpětná vazba tak v čase vytvoří i tlak na cenu a ta poroste vzhůru.

DCA a HODL = výhra

Tento článek měl za cíl vysvětlit, že HODL není jen pokřik pro dodání odvahy pro dny, kdy Bitcoin za 24 hodin odepíše 10 % svojí hodnoty. HODL je jistým způsobem filosofický směr, který dobrovolně postupem času adoptuje většina Bitcoinerů, a to i ti, kteří prapůvodně přijdou s nejstarší kryptoměnou světa pouze spekulovat na cenu. 

HODL s pravidelnými nákupy totiž vychází dlouhodobě jako nejefektivnější investiční strategie v kryptoměnách. Možná by se totiž našel dostatečně velký smolař, jež by tzv. trefil TOP – tedy Bitcoin za 69 900 dolarů, kde byl v listopadu 2021. Pokud tento “blázen” nejenom HODLoval, ale i dále dokupoval ve stejných objemech a pravidelně (tedy dělal metodu DCA, o které jsme psali v minulosti), byl by nyní v plusu přes 20 %.

Autor tohoto článku říká: I AM HODLING. A vy byste měli také. Bitcoin na kvalitní HODLování můžete koupit přes nejstarší českou směnárnu. Simplecoin už s vámi HODLuje 10 let. 

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše