simplecoin logo
DCA: Dlouhodobé bohatství s kryptoměnami
Dlouhodobé investování
5 min
13.10.2022

Obzvláště pro nováčky je těžké se při obchodování kryptoměn zorientovat. Nejčastější chybou je snaha o zběsilé nákupy v nesprávný čas a o panické prodeje při vyšší volatilitě. Jak dosáhnout u svého portfolia zisku a zároveň si nevytrhat vlasy stresem? Odpověď nabízí „dollar-cost averaging“ (DCA).

Dollar-cost averaging je metoda stavby portfolia, při které nakupujete za přesně stanovenou částku pravidelně kryptoměny. Jedna perioda je většinou měsíc, nicméně obchod lze uskutečňovat i každé dva týdny či řídčeji. Při DCA je důležité si uvědomit, že nezáleží na tom, jaká je cena aktiva! Nákup se uskuteční za každých okolností – tím dosáhnete dlouhodobě výkonného portfolia.

Příklad nastavené strategie DCA

Tomáš má příjem 50 tisíc čistého. Jeho práce je poměrně namáhavá, a tak nemá moc volného času. Rád by se potopil do světa kryptoměn, nicméně nechce si dělat hluboký průzkum trhu. Po několika týdnech se rozhodl aplikovat dollar-cost averaging. Dnes nakupuje každý 20. den v měsíci za 15000 korun. V kalendáři má fixem připomínku, nikdy ještě nezapomněl.

Pozitivní stránky DCA

Pokud se zeptáte jakéhokoliv zkušeného obchodníka, hned vám řekne, že DCA je ten nejmoudřejší způsob investování.

Mezi nejdůležitější pozitiva dollar-cost averaging patří:

  • Strategie je vhodná pro úplné začátečníky – není nic jednoduššího, než každý měsíc dávat 5000 korun do bitcoinu a dlouhodobě budovat pozici.
  • DCA ušetří mnoho času i nervů – nikdo kromě profesionálů nemá prostředky a možnosti dělat robustní analýzu. Laik se snadno dostane do situace, kdy konstantně sleduje telefon, zdali svůj nákup načasoval. Díky DCA není cena vůbec faktor.
  • Dollar-cost averaging snižuje riziko – pozice se průměrují. To znamená, že vaše portfolio bude po několika letech odpovídat celkovému průměru růstu ceny aktiva. Pokud jste si například jisti budoucností bitcoinu, s DCA se v dlouhodobém horizontu nedá dostat do ztráty. Pokud BTC bude nadále růst a chovat se jako index kryptoměnového trhu.

Dohromady tvoří výše zmíněné body jednu z nejlepších investičních strategií, která nikdy nezklame.

DCA

Vizualizace strategie DCA. Nákup je reprezentován zelenou tečkou – probíhá každý první den v měsíci.

Na jaké věci si při DCA musíte dát pozor?

Efektivitu vaší strategie mohou některé chyby poškodit. Ukážeme si, jaké to jsou. A taktéž, jak se jim vyhnout.

Dollar-cost averaging nefunguje, pokud nebudete stoprocentně disciplinovaní v dodržování periody

Pokud se budete snažit načasovat trh, naprosto tím rozhodíte smysl DCA. Proto si napište jasný plán, v který den měsíce a za jakou částku chcete nakupovat. Udělejte si upomínky na telefonu či na ledničce. Disciplína vám pomůže s vybudováním výkonného portfolia.

Je potřeba pracovat s největšími kryptoměnami

Pointou strategie dollar-cost averaging je snižování rizika v dlouhodobém výhledu. Avšak k tomu musíte vybrat spolehlivou kryptoměnu, kterou budete nakupovat. Bitcoin je na trhu kryptoměn jedinou možností. Pro ty odvážnější poslouží ethereum. Cílem je udržitelné portfolio.

Nepanikařte a nepodléhejte FOMO

FOMO je akronym termínu „Fear Of Missing Out“. Jde o emoci, která by šla zjednodušeně popsat jako zděšení z toho, že vám ujede vlak na nějaké příležitosti. Spolu se starou dobrou panikou tvoří nerozlučné apokalyptické duo. Nesmíte se nechat přelstít! V žádném případě neprodávejte v důsledku emocí.

Další zdroje a články o investicích do kryptoměn

Chcete se dozvědět další rady a triky ze světa virtuálních měn? Mrkněte na náš článek porovnávající zlato a bitcoin. Za zhlédnutí stojí i článek, co odpovídá na otázku, zda jsou kryptoměny efektivním nástrojem proti inflaci.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše