simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: K čemu se Bitcoin využívá a jaká je jeho vize
Kryptoměny
Pro začátečníky
8 min
21.04.2023

Bitcoin a technologie blockchain si našly během let využití v různorodých oblastech. Pohled na to, k čemu je virtuální měna a decentralizovaná síť dobrá, se často měnil. V textu krátce shrneme, jaká byla původní vize. Také se podíváme na to, v čem shledávají užitečnost uživatelé dnes.

Ještě než začneme, doporučíme vám si přečíst náš text o základech Bitcoinu a o technologii blockchain.

Původní vize Bitcoinu: Svoboda nakládat s vlastními penězi a odříznout se od bank

Bitcoin jako projekt vznikl v roce 2008. První blok byl vytěžen v lednu 2009. Tehdy probíhala v USA masivní krize vyvolaná spekulací bank s velmi riskantními investičními nástroji založenými na hypotečních půjčkách. Kolaps trhu s nemovitostmi dostal finanční sektor do kolen. Americká vláda se obávala, že masivní konec bank zhorší ekonomickou situaci v zemi ještě více, a tak bankám půjčovala peníze daňového poplatníka v podstatě zadarmo. 

Kromě toho se v Evropě a USA začal používat systém kvantitativního uvolňování – tištění peněz. Myšlenka je taková, že se uvolní monetární politika centrální banky za účelem povzbuzení ekonomiky v době krize. Vedlejším účinkem budiž vysoká inflace, jak jsme se v roce 2021 opět přesvědčili při boji s COVID-19.

V důsledku krize začala společnost věřit několika věcem:

  • Banky jsou nezničitelné a mohou si dělat co chtějí, včetně riskování celé ekonomiky.
  • Banky mají ohromnou moc nad našimi životy.
  • Inflace rozežírá úspory. Nevyplatí se spořit. Inflace se kvůli kvantitativnímu uvolňování bude jen zvyšovat.

To jsou všechno věci, které vedly k tomu, že vznikl Bitcoin – decentralizovaná síť a kryptoměna, kterou nikdo neovládá a která nejde tisknout do nekonečna. Připomeňme, že maximální počet BTC je 21 milionů. Původní vizí byla svoboda jednotlivce a oproštění od systému díky technologii. Bitcoin byl převážně prezentovaný jako internetový platební systém

O pár let později, když se zvyšoval obchodovaný objem na směnárnách po celém světě, se z BTC stala také příležitost ke spoření mimo inflační prostředí státních peněz. Bitcoin měl inflaci v prvních letech své existence poměrně vysokou, ale počet vytěžených „nových“ BTC se rychle snižuje díky naprogramovanému procesu halvingu, kdy se počet vytěžených bitcoinů každé 4 roky sníží o polovinu. V roce 2022 je nižší nežli inflace zlata.

Technicky vzato Bitcoin nepodléhá inflaci v tradičním smyslu slova. Jde spíše o distribuční schéma, které je nastavené tak, že první roky se vytěží BTC velké množství. Zdroj grafiky: Medium

Bitcoin v roce 2022: Využití a vývoj technologie

V první řadě je nutné připomenout, že Bitcoin prošel od svého vzniku zásadním technologickým vývojem. To mělo na jeho využívání velký vliv. Taktéž vstup „konkurence“ jiných projektů znamenal, že se pohled na věc trochu posunul.

Některé aktualizace sítě Bitcoin a důležitý vývoj:

  • V roce 2017 se zvýšil (velmi zjednodušeně řečeno) limit dat, které můžete dát do jednoho bloku. Více dat se rovná více transakcím. Šlo o odpověď na stoupající poptávku po převodech BTC mezi peněženkami. Teoreticky se velikost jednoho bloku zčtyřnásobila. Realisticky došlo k nárůstu asi o 100 %. Záleží na tom, jaké transakce se zrovna zapracují. 
  • Vznik Lighting Network: Jde o nadstavbu sítě Bitcoin, díky které lze dělat bleskově rychlé transakce. V posledních letech ji využívá stále více lidí, i když probíhá diskuze o její bezpečnosti.
  • Taproot: Tato aktualizace představila systém, kdy těžaři „zabalí“ některé transakce v daném bloku dohromady. Díky tomu se zvýšila průměrná rychlost transakce, protože se jich do bloku vejde víc. Ten samý systém má mimo jiné pozitivní dopad na soukromí uživatelů blockchainu.

Navzdory několika pokusům o zrychlení a zlevnění transakcí se ukázalo, že poptávka po nich neustále roste. Ti, kteří chtěli výhradně internetový platební systém s prvky anonymity, se přesunuli na rychlejší a anonymnější sítě – Monero (XMR) a další. Dnes je poplatek na Bitcoinu kolem 15 korun. V období velkého zájmu to bylo víc než stokoruna

Bitcoin jako necenzurovatelná síť i investiční nástroj

Dnes využívá Bitcoin větší množství lidí než kdy jindy právě pro účely původní vize necenzurovatelných transakcí. Jde o důsledek různorodých životních těžkostí, se kterými se potýkají jednotlivci po celém světě.

Například političtí aktivisté z Ruské federace, Běloruska nebo Číny. Taktéž uprchlíci z Ukrajiny na cestu berou bitcoin místo zlata. Je to praktičtější. Nesmí se zapomenout ani na ty, kteří mají složitý ekonomický život ve své zemi z důvodu nízkého rozšíření bankovnictví či státních měn – v Africe a v některých státech Jižní Ameriky

Ti všichni ocení jeho primární kvalitu – jde o nejdecentralizovanější blockchain na světě. Díky tomu je bezpečný a může nejlépe sloužit těm, kteří z nějakého důvodu nechtějí mít své peníze v centralizovaných bankách či méně decentralizovaných projektech. Faktor je taktéž to, že Bitcoin se jako jediný vyhne díky své povaze regulaci. Ani Ethereu se to samé nepovedlo.

Nicméně na Západě většina lidí Bitcoin vnímá jako investiční nástroj. Ať už z ideologických důvodů – souhlasí s narativem, že před inflací se lze BTC uchránit, nebo jednoduše z finančních důvodů – berou bitcoin jako spekulaci, na které se dá vydělat. 

Stále více je i lidí z třetí skupiny: Ti, kteří BTC vnímají jako nejbezpečnější investici pro diverzifikaci portfolia. Bitcoin si stále udržuje poměrně nízkou korelaci s ostatními aktivy, proto je na diverzifikaci a snižování rizika skrz kryptoměny ideální.

Využití blockchainu

Nakonec se hodí krátce zmínit i to, jaké využití nachází blockchain Bitcoinu samotný.

  • Bankovnictví a finance: Bitcoin je stále jedna z nejlepších možností, jak posílat peníze o víkendech a svátcích. Také zjednodušuje převody peněz do zahraničí, pokud je nepotřebujete provádět každý den. Snadno se zpět zpeněží.
  • Záznam a sdílení informací: Na blockchainu můžete transparentně a anonymně ukládat citlivé datové soubory. Už existují případy, kdy se skrze blockchain obešla cenzura – třeba ta pověstná čínská.

Hlasování: Díky své bezpečnosti je Bitcoin praktický třeba pro hlasování ve volbách. To lze zajistit díky unikátnosti Bitcoin adres.

Kde najdu další informace o Bitcoinu?

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše