simplecoin logo
Jak funguje Bitcoin: Základní informace
Pro začátečníky
5 min
17.05.2023

Bitcoin je největší vynález od příchodu internetu a každým dnem se o tom lze přesvědčit. V tomto seriálu vám vysvětlíme jak funguje a proč je jeho význam stále důležitější.

Bitcoin je úspěšný, protože řeší reálný a palčivý problém. Centralizaci peněz, která vždy v historii lidstva, od samotného vynálezu peněz vedla k inflaci a pádu celých říší. Žádná říše neodolala možnosti „ředit“ peníze, neboli vytvářet je ze vzduchu. Toto řeší právě Bitcoin.

Alternativa ke současným financím

Současná ekonomika se potácí na hranici udržitelnosti. Všechny velké ekonomiky světa ve vedení s USA jsou zadlužené takovým způsobem, že své dluhy nikdy nesplatí a ví to. Tiskem nových peněz se snaží situaci stabilizovat, ale za cenu obrovské inflace, která znehodnocuje úspory obyčejných lidí.

Jak Bitcoin řeší tento problém?

Peníze odloučené od moci státu

V prvé řadě je nutné uvést nezávislost Bitcoinu. Nevlastní jej žádný stát. Je to internetová, globální měna, která nemá hranice a nelze ji zastavit. Země ji mohou zakázat, ale nedokáží ji zastavit. Právě díky tomu je nezávislá a nepodléhá touhám mocných. Bitcoin je měna lidu. Z lidu vzešel a lid by jej měl primárně používat.

Co je to Bitcoin?

Pojďme ale k tomu, co to vlastně Bitocin je. Bitcoin (BTC) je technologie přinášející alternativu k současným penězům. Existuje pouze v digitální podobě, bez papírových bankovek a mincí. Jedná se o decentralizovanou měnu, která nepodléhá kontrole žádné centrální banky. Funguje na bázi technologie blockchainu, distribuované účetní knihy, která zajišťuje transparentnost. nevratnost a bezpečnost všech transakcí.

Bitcoin je decentralizovaný

Jeho velkou výhodou je decentralizace, která zajišťuje, že i když by v celé Asii Bitcoin zakázali a zlikvidovali všechny počítače, na kterých běží, běžel by vesele dál na ostatních kontinentech bez jediného zádrhele.

Odolnost proti inflaci

Jednou z nejdůležitějších vlastností Bitcoinu je, že jeho peněžní zásoba je pevně daná a je známá dopředu. Bitcoinů bude vytěženo pouze 21 milionů. Žádné další bitcoiny nebudou a to mu dává podstavu deflační měny, která je na opačné straně spektra státních (fiat) měn, které mají neomezenou zásobu. Kolik chtějí, kolik potřebují, tolik si jich banky natisknout a tak moc ožebračí své vlastní občany o kupní sílu inflací.

Demokratizace financí

Dnes banky rozhodují, kdo může podnikat, kdo ne. Kdo může být součástí finančního světa a kdo ne. Existují miliardy lidí bez bankovního účtu a bez možnosti účastnit se světových trhu. Mají tak obrovskou moc. Představte si, že by vám teď zmrazili vše, co máte na bankovním účtu. Jak by vypadal váš život? Tento monopol Bitcoin boří a otevírá možnost šetřit, ukládat a odesílat peníze komukoli na světě bez omezení geografických, časových, rasových, politických, náboženských a jakýchkoli jiných.

Co přináší Bitcoin

Svobodu. 

Bitcoin nabízí alternativu uniknout, nebo obejít tradiční finanční systém. My v Evropě jsme na bankovní účty, online platby, investice online už naprosto zvyklí a proto pro nás může být na Bitcoinu zajímavá hlavně jeho rostoucí cena, ale pro většinu světa je Bitcoin svoboda, bezpečí a možnost žít plnohodnotný život. Život, ve kterém nepřijdete o celoživotní úspory vlivem hyperinflace, kterou způsobila nezodpovědná vláda. Život s možností obchodovat s libovolným trhem na světě, přestože je vaše země na nějakém sankčním seznamu. Možnost uchovat a zhodnotit svůj těžce vydělaný majetek bez strachu, že vám ho někdo ukradne, protože ho musíte mít v hotovosti pod polštářem ve slumu. 

Bitcoin je svoboda a v následujících dílech našeho seriálu si řekneme, jak taková svoboda funguje a co může přinést zrovna vám. 

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše