simplecoin logo
Výprodej Grayscale skončil, bitcoin stojí přes 50 000 USD
Ostatní
4 min
14.02.2024

Výprodej Grayscale Bitcoin trustu zpomaluje a do bitcoinu tečou stovky milionů dolarů každý den. Cenová reakce na sebe nenechala dlouho čekat a bitcoin zaútočil na 50 000 dolarů za minci.

Schválení 11 ETF fondů byla velká událost, kterou jsme na našem blogu probírali již několikrát. V předchozích článcích jsme však ještě nezmínili, že prvních několik dní po jejich schválení, došlo na masivní výprodej Grayscale Bitcoin trustu (GBTC). Ten byl jakýmsi předobrazem ETF schváleného v Kanadě, a protože byl dlouhé roky jediným podobným nástrojem na trhu, absorboval do svého správcovství od roku 2013 přes 600 000 bitcoinů.

Grayscale přepálila poplatky

Poplatky pro investory za správu GBTC však byly i díky své unikátnosti dost vysoké. Zatímco ve vysoce konkurenčním prostředí nových ETF fondů si většina fondů účtuje za správu okolo 0,25 %, Grayscale si nadále účtuje přes 1,5 % (a historicky to byly 2 %). Hodně investorů se tak rozhodlo změnit fond za „levnější“ a od Grayscale odejít. Tento přechod ke konkurenci však znamenal pro cenu BTC problém. Aby mohl investor vyměnit jeden ETF fond za druhý, musí jej investiční společnost nejdříve prodat do hotovosti, vyplatit investora a investor musí nakoupit svůj podíl v jiném ETF fondu. V případě Grayscale tak vznikl velký úprk investorů a s tím i  „prodejní tlak”na cenu. Celkově šlo o bitcoiny v hodnotě 6,5 mld. USD, které Grayscale prodala.

Objemy prodejů ETF od Grayscale

Výprodej Grayscale bitcoin trust
Zdroj: Twitter - @GaryCardone

Tento odliv kapitálu od Grayscale ale poslední dny výrazně slábne, a naopak posílil příliv nových peněz do konkurenčních ETF. Celková rozvaha pak vypadá tak, že za poslední tři dny do bitcoinových ETF přiteklo přibližně 1,5 miliardy amerických dolarů. Graf vývoje ceny na to reagoval extrémními nárůsty směrem vzhůru a v době psaní tohoto článku se 1 bitcoin obchoduje za cenu 51 790 $ (1 225 000 Kč). Na této hladině mimochodem bitcoin nebyl poslední dva roky!

Bitcoinové fondy nyní skupují přibližně 11 000 bitcoinů denně a toto tempo neustále roste. Těžbou se jich ale do oběhu dostává jen 900 denně – a s půlením odměn v dubnu 2024 už to bude jen 450. I ti nejzarytější „medvědi“ (tržní pesimisté) už přiznávají, že bitcoinový bull-run je zde a máme poslední týdny k „nalodění se“, pokud jsme tak dosud neučinili.

Svůj palubní lístek pro velkou bitcoinovou plavbu 2024 si můžete koupit přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin.eu.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše