simplecoin logo
Bitcoin nebo ETF, to je oč tu běží
Dlouhodobé investování
6 min
18.01.2024

Dlouho odkládaná bitcoinová ETF jsou tady. Pozitivní zpráva je to ale především pro institucionální investory v USA. Pro běžného člověka zůstává nejlepším řešením držet ten „pravý bitcoin“. Anebo je to jinak?

ETF podložená bitcoinem, neboli burzovně obchodované fondy se staly tento týden realitou a přes americké burzy začaly okamžitě proudit miliardy amerických dolarů. Bitcoin se za tu krátkou dobu podíval až na letošní maximum přes 49 000 $ (1,1 milionu korun) a pak se prozatímně lehce stáhl. Cena však jistě dál poroste, jen za letošek by mělo do bitcoinu přes ETF „natéct“ až 100 miliard amerických dolarů, tedy zhruba desetinásobek rozpočtu České republiky (za rok 2023).

Při zvážení všech pro a proti nám vychází, že schválení ETF je spíše pozitivní zpráva, ale komunita se nemůže shodnout na tom, jak moc. Investice do bitcoinu přes ETF totiž sice některá rizika spojená s bitcoinovým protokolem eliminuje, na druhou stranu, další rizika na misky vah naopak přináší.

S ETF vyhrají investiční společnosti

ETF jsou tak ve skutečnosti výhrou především pro velké institucionální hráče – bitcoin budou moci nově svým klientům nabízet banky, investiční a penzijní fondy. Přes ně se teprve bitcoinem podložené cenné papíry dostanou ke koncovým zákazníkům, samozřejmě po zaplacení tučných poplatků za zprostředkování. Ale zase se dostane pravděpodobně i k těm, kteří by si s bitcoinem jinak nechtěli „špinit ruce“.

Tím myslíme v případě institucí myslíme to, že jim to regulace nedovolovala a v případě investorů z řad běžných lidí zase není ochota věnovat hodiny svého času studiu toho, co bitcoin je, nemluvě o potřebě bezpečného uchování kryptoměny ideálně na hardwarové peněžence jako je český Trezor, zálohování seedu, zálohování passphrase apod.

Držet bitcoin tímto způsobem není jednoduchá disciplína a připíjíme na zdraví všem, kteří v tom jedete s námi.

S ETF vyhrají investiční společnosti

Je ale potřeba si přiznat, že „self custody“ není pro každého, a protože blockchain jako takový nedokáže obhospodařovat 8 miliard lidí, je potřeba hledat další způsoby, jak bitcoin tzv. škálovat. A ETF bude jedním z takových nástrojů.

Proto je naprosto v pořádku, když si například padesátiletý pokrývač střech ze středozápadu USA, který má ve fondu 401k (americká obdoba „penzijního fondu“) naspořeno třeba 500 000 USD, raději koupí bitcoinové ETF.

Jinak to dělat nebude už z toho důvodu, by pro něj předčasné ukončení penzijního spoření znamenalo pokutu ve výši cca 30 %. S ETF dá pouze příkaz k realokaci části prostředků do fondu s bitcoinovým ETF a užije si růst ceny bitcoinu dokonce bez daňové povinnosti. A to se vyplatí.

Bitcoin je jen jeden

Přesto však nemůžeme investici do bitcoinového ETF doporučit komukoliv, kdo má příležitost nakupovat „opravdový“ bitcoin. Je důležité donekonečna opakovat mantru, že se pořád jedná o pouhý cenný papír, kde bitcoin tvoří roli podkladového aktiva a tedy svému uživateli nenabízí nic z toho, proč Bitcoin doopravdy vznikl, ale pouze mu umožňuje „svézt se” na vlně ceny.

Bitcoin totiž plní roli necenzurovatelných internetových peněz, kde se s provedením platby nemusíte spoléhat na jakoukoliv třetí stranu. Nemenší část úspěchu bitcoinu ale leží v jeho absolutní vzácnosti – ať uděláme co uděláme, nemůžeme urychlit jeho těžbu a tuplem nikdy nevytěžíme více, než 21 000 000 bitcoinů

To ovšem s tzv. „papírovým“ bitcoinem v podobě ETF fondů nemusí jednoznačně platit a je naší povinností – pokud chceme, aby Bitcoin uspěl a přežil – zachovat „zdravou praxi“ v podobě držení bitcoinu  „self custody“ – tedy držení na HW peněženkách a vyvíjet tlak na instituce, které musíme neustále držet v šachu, aby se neopovažovaly praktikovat tzv. frakční rezervy. V současné době totiž za jeden „papírový bitcoin” v podobě ETF musí mít v rezervách právě 1 bitcoin. Jak ale víme, na frakčních rezervách funguje celý současný bankovní systém, protože pokušení tvářit se, že mám víc peněz, než ve skutečnosti, je pro tyto instituce až příliš lákavé.Je potřeba tlačit na SEC, která ETF schválila, aby správně dohlížela na to, že se toto dít nebude.

Začít s držením bitcoinu můžete i nákupem přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin, která vámi zakoupené kryptoměny okamžitě odesílá do vaší peněženky. Tak jak se to má a jak je to správně. 

HODLerům zdar!

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše