simplecoin logo
Nejšílenější konspirační teorie kryptoměn!
Ostatní
5 min
07.10.2022

Lidská představivost nezná mezí. Když se tento prostý fakt setká s těžko srozumitelným prostředím kryptoměn, vznikají ty nejšílenější konspirační teorie. V textu se na některé konkrétní zaměříme. Části komunity přijdou hrůzostrašné, jiným zase k smíchu. Kam patříte vy? 

Blockchain a kryptoměny konspirační teorie dlouhodobě přitahují

Bitcoin vznikl na konci roku 2008. Založila ho neznámá osoba či entita, která vystupovala pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Blockchain byl zpočátku ryze internetový fenomén, který měl za cíl vrátit lidem svobodu nakládání s vlastními penězi. Bitcoin se postavil do jasné opozice vůči bankám a estabilishmentu.

To je dokonalé podhoubí pro divoké konspirační teorie. Není se čemu divit, že jich vznikly stovky. Významný dopad měl i editor Julian Assange a whistleblower Edward Snowden, kteří byli nejaktivnější právě v letech prvního rozpínání kryptoměn a ukázali, že i neuvěřitelné teorie se mohou zakládat na pravdě.Vybrali jsme pro vás jednu z těch nejšťavnatějších.

Vybrali jsme pro vás jednu z těch nejšťavnatějších.

Stojí za Bitcoinem americká špionážní agentura CIA?

Satoshi Nakamoto by se svým bohatstvím přes 1 milion BTC snadno zaujal pozici mezi nejúspěšnějšími lidmi světa. V roce 2021 by patřil dokonce i do top 20 nejbohatších jedinců. Kdo je Satoshi Nakamoto, nevíme. Může to být osoba, ale i organizovaná skupina. Víme jenom to, že 12. prosince 2010 někdo pod touto identitou napsal na fórum bitcointalk poslední zprávu a následně zmizel. Mluvil v ní o tom, jak moc práce vývojáře ještě čeká.

Zmizení i anonymita daly život celé řadě konspiračních teorií. Tou nejznámější, která si za ta léta vybudovala pořádnou základnu, je, že Bitcoin založila Ústřední zpravodajská služba Spojených států amerických (CIA).

Podle příspěvků na fóru komunity kryptoměn se o technologii CIA veřejně zajímala už na začátku roku 2011. Hlavní vývojář blockchainu Bitcoin – dokonce ještě za aktivity Satoshiho – a zakladatel stejnojmenné nadace Gavin Andresen byl pozván do sídla CIA, aby agenty o nové technologii edukoval

Andresen pozvánku přijal s entuziasmem. Částečně i kvůli tomu, že nechtěl zpravodajskou službu provokovat. Jeho jediná obava byla, aby agenti do vývoje BTC nezačali zasahovat.

Gavin pozvánku obdržel v dubnu 2011. Není vůbec mimo realitu, že CIA Bitcoin zkoumala klidně rok předem. Právě velmi rychlá detekce je hlavním palivem pro konspirační teoretiky. Nicméně nutno dodat, že zachytávat nízko letící komunity je služby práce.

Mnozí ilustrují další spojitosti mezi Bitcoinem a CIA

Za zmínění stojí i několik dalších zajímavých faktů. Například to, že Bitcoin pracuje se šifrováním SHA-256. To vynalezla další špionážní americká agentura – NSA. Ke zveřejnění došlo v roce 2001.

Kromě toho lze argumentovat, že systém konsensu Proof of Work nemohl vymyslet jeden jediný člověk. Pokud přijmeme premisu, že šlo o skupinu, tak proč nikdo z ní 11 let nepromluvil? Experimenty s konspiračními teoriemi o přistání na Měsíci odhalily, že udržet konspiraci byť mezi 10 lidmi v tajemství je prakticky nemožné

Nicméně to platí jen, pokud ti lidé nejsou přesně na tohle dokonale trénovaní – to v CIA bezesporu jsou. A navíc mají sami hlavu na špalku.

Poslední malý detail je to, že CIA na základě zákona o svobodném přístupu k informacím odmítla potvrdit či vyvrátit, jestli znají Satoshiho identitu. Zpráva je z roku 2018, požadavek na agenturu podal Daniel Oberhaus z Motherboard.

Pravdu se nejspíš nikdy nedozvíme… Nebo ano?

Kdo je Satoshi Nakamoto, se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Jediná šance je, že za vyšší desítky let CIA zveřejní informace, které má. Je dosti pravdopodobné, že o největší internetové záhadě jménem Satoshi Nakamoto ví mnohem více než my všichni dohromady. I kdyby jím sama nebyla.

Líbil se vám článek? Pokud ano, dejte nám to vědět na našem Facebooku nebo Twitteru. Budeme mít jistotu, že takový obsah vás zajímá!

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše