simplecoin logo
Budoucnost kryptoměnových plateb klepe na dveře
Dlouhodobé investování
Kryptoměny
7 min
11.09.2023

Často slýcháme, že kryptoměny jsou slepá ulička – protože s nimi v praxi nikdo neplatí. Pojďme se společně podívat, že to není pravda a budoucnost, už ve skutečnosti klepe na dveře.

Králem v zobchodovaném objemu a přenesené hodnotě je samozřejmě Bitcoin. Ten za rok 2022 přenesl hodnotu ve výši 14,8 bilionů dolarů, což je naprosto nepředstavitelných 330 trilionů a 880 bilionů korun. To číslo zní samo o sobě šíleně, ale ještě zajímavější na něm je to, že síť Bitcoin přenesla víc hodnoty, než celosvětová platební síť VISA s 14,1 biliony dolarů.

Říct tedy, že kryptoměnami nikdo neplatí je tak minimálně v případě Bitcoinu holá nepravda. Bitcoin už je totiž přijímán na tisících místech po celém světě a jeho adopce na rozdíl od jeho ceny dál strmě stoupá.

 

Ripple vyhrál soud a pak ztratil 45 % hodnoty

Bitcoin ale není jediný zástupce blockchainové technologie, která slaví dílčí úspěch. Ripple (XRP) vyhrál veledůležitý soud s americkou SEC (Komise pro kontrolu cenných papírů). Zástupci XRP v euforii vykřikovali, že teď je konečně čas, aby jej začaly implementovat banky pro rychlé mezibankovní platby. Jestli se takové implementace dočkáme, nebo se jedná jen o chvástání teprve ukáže čas – investoři ale zatím dávají jasně najevo, že XRP moc nevěří. Po nedlouho trvající „pumpě“ totiž Ripple odepsal téměř 50 % dosažených zisků a obchoduje se jen o 10 % nad úrovní před červencovým verdiktem.

Česko je bankovní elita

Nejen Ripple má ambice zrychlit mezibankovní přesuny peněz. Leckdo z vás si může nyní klepat na čelo, co vlastně ještě chtějí zrychlovat? Oproti zbytku světa si my v české republice můžeme užívat okamžité platby a jiné “chytré” vychytávky. V jiných částech Evropy, nebo paradoxně i v Severní Americe však takové vymoženosti nejsou, poněkud překvapivě, vůbec standardem. Mezibankovní platební styk je tak v obecném měřítku většinově stále poměrně těžkopádný, pomalý a nespolehlivý. 

 

Nefungující SEPA, spolehlivý Bitcoin

Ostatně, ani jako autor těchto řádků nemusím s nefungujícím a nespolehlivým platebním systémem jít pro příklad daleko. Svou vlastní zkušenost se selháním standardizované SEPA platby jsem udělal na konferenci BTC Prague, o které jsme psali nedávno. Při koupi zboží u stánku německé firmy mě zachránila až bleskurychlá směna českých korun za Bitcoin a následného přeposlání přes Lightning network (LN). Platba pak prošla během zlomku sekundy. Kouzlo Bitcoinu je v tom, že je jedno, jestli s člověkem sedíte metr od sebe u piva nebo potřebujete poslat peníze na druhou stranu světa člověku, jehož utlačuje jeho vlastní vláda. V tomto je Bitcoin naprosto geniální. 

Zlaté české ručičky

V reálném čase tak sledujeme vývoj služeb lightning network nové generace. Příklady jako americký Strike už zná téměř každý, ale i z českých luhů a hájů se přihlásila skvělá novinka – LN peněženka Bitlifi, která umožní poslat bitcoin naprosto komukoliv, kdo má mobilní telefonní číslo.

Je náhoda, že podobnou službu se chystají na podzim testovat i české banky? Nemyslím si.

A znáte Qerko? Skvělá česká aplikace (nejen) pro introverty, která vám umožňuje pohodlně zaplatit v restauraci tzv. „od stolu“. Před časem v testovacím programu spustili možnost platby bitcoinem. Restauratéři však s bitcoinem vůbec nemusí přijít do styku, protože jim Qerko platbu okamžitě vypořádá v českých korunách.

Na podobném nápadu s instantním převodem mezi měnami funguje i gruzínský start-up CityPay.io, který má významnou českou stopu. Je tedy zřejmé, že podobných zjednodušení bude stále přibývat. A trh následně rozhodne o tom, které řešení uspěje a které nikoliv. 

 

Fúze toho nejlepšího z obou světů

Zde pravděpodobně leží budoucnost celého krypto-průmyslu. Nejspíš dojde k jakémusi prolnutí obou světů. Z kryptoměn si vezmeme nezaměnitelnost (a ideálně i necenzurovatelnost) a především pak bleskurychlost mezibankovních a mezistátních plateb.

Od klasického bankovního sektoru se zase dočkáme větší důvěryhodnosti a stability. Není náhodou, že samy banky tlačí na možnosti získat licenci pro obchod s kryptoaktivy. Příkladem budiž Deutsche Bank nebo rakouská matka Raiffeisenbank. Investiční fond Grayscale pro změnu říká, že americké bitcoinové ETF (investiční nástroj) je jen otázkou času

Nejčerstvější novinky z ChainCampu 2023

Na letošní kryptoměnové konferenci ChainCamp ukázala právě již zmíněná aplikace Bitlifi revoluční příklad prolnutí bankovního světa a toho kryptoměnového. Nová funkce aplikace Bilifi BoldCard nabízí propojení bitcoinového účtu s platební kartou s NFC čipem. Touto kartou lze pak platit u jakéhokoli terminálu s NFC čtečkou. Tedy všude. V okamžik platby se přes LN odešle BTC a obchodníkovi přijdou české koruny. 

Bankovní sektor kryptoměny očividně již nebere na lehkou váhu. Není jediný důvod, proč byste se vy měli zachovat jinak.

Od investování a správy aktiv se ale vraťme k běžnému každodennímu užití. Snadno si lze představit budoucnost, kdy v telefonu budete mít aplikaci, která za vás v reálném čase vybere nejoptimálnější způsob platby a ten následně provede. První koncepty podobných (krypto)peněženek už se začínají objevovat. Nabízí instantní převod mezi klasickými měnami a libovolnými kryptoměnami. 

Elektřinu tou dobou zestátněnému ČEZu tak zaplatíte v českých korunách, kamarádovi do Mexika pošlete bitcoin přes LN a vaše banka v rámci EU zálohu na nové auto z Německa pošle místo přes obstarožní SEPA platbu přes blockchain nějaké další kryptoměny. Ano, takovou budoucnost si narozdíl od CBDC (digitální měny centrálních bank) totality umím představit. Připravte se na ní s námi a nakupte si satoshi do zásoby na www.simplecoin.cz.

A o CBDC zase někdy příště.

 
František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše