simplecoin logo
Ripple vyskočil o 80 %. Co ho žene kupředu?
Kryptoměny
Pro začátečníky
3 min
10.08.2023

V posledních týdnech je o společnosti Ripple a jejím tokenu XRP slyšet stále více. Co se to děje na této kryptoměnové síti tak zajímavého, že roste o desítky procent?

Ripple vs. komise pro cenné papíry

Společnost Ripple byla v roce 2020 obžalovaná americkou komisí pro cenné papíry (SEC), která tvrdila, že XRP je neregistrovaný cenný papír a Ripple jej prodával neoprávněně. Tento spor se táhl dlouhé 3 rok a letos 13. července došlo v kauze k posunu. Soudkyně rozhodla, že XRP není cenný papír, pokud se prodává retailovým investorům (běžným lidem), ale je cenný papír, pokud se prodává institucionálním investorům (firmy). Ač by se mohl výsledek zdát nelogický a možná až podivný, byla velká a pozitivní zpráva nejen pro Ripple, ale i ostatní altcoiny. Hodnota XRP stoupla skokově o 80 % a celý trh zareagoval silným růstem. 

 

SEC se nakonec proti obvinění odvolala a spor pokračuje. Je to však příznivý precedent pro chybějící kryptoměnovou legislativu v USA. 

Co žene XRP nahoru

Netrvalo dlouho a po soudním rozhodnutí Ripple začal představovat jednu spolupráci za druhou. 

  • Spustil například společně s výrobcem motorek Ducati novou platformu pro NFT kolekci této legendární značky.  
  • Zajímavější zprávou pak bylo, že Ripple představil společně s Paluaskou republikou pilotní provoz jejich stablecoinu, krytého americkým dolarem. Stablecoin PSC byl postaven na platformě XRP Ledger. Tato ostrovní republika je sice jednou z nejmenších zemí na světě, ale může být zajímavou petriho miskou pro ostatní státy a jejich centrální banky. 
  • Tím to ale nekončí. Jdeme dál. Ripple také zažádal u britského regulátora FCA (Financial Conduct Authority) o licenci, jako společnost obchodující s kryptoaktivy. O podobnou licenci usiluje Ripple i v Irsku. Tuto licenci nepochybně potřebuje kvůli následující spolupráci.
  • Ripple spolupracuje s Bank of England a společně tvoří technologii, která by dokázala levně a rychle přesouvat dvě různé měny v odlišných účtovacích systémech. Což je v současném bankovním světě druhým největším trendem, hned po CBDC.
  • A když už jsme nakousli CBDC (digitální měny centrálních bank), nemělo by vám uniknout, že právě Ripple spolupracuje s Digital Pound Foundation, což je organizace, která ve Velké Británii vyvíjí jejich digitální libru. 

Je nutné přiznat, že Ripple má velké ambice a přináší řešení palčivého problému globálních převodů s vysokou rychlostí a nízkými poplatky. Rychlé globální převody by velkým firmám ušetřily obrovské peníze, urychlily by směnu a banky by také nepřišly zkrátka. Jako ostatně vždy, že? 

 

Pokud vás jízda Ripplu a potenciál XRP zaujal, můžete jej zakoupit u nás na směnárně. Pátá největší kryptoměna dle tržní valuace na vás již čeká. 

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Jsem Bitcoinový nadšenec a evangelista. Školím finanční profesionály v oblasti kryptoměn a mojí životní misí je šířit povědomí o “dobrých penězích”, o Bitcoinu. Kryptoměny sleduji od roku 2014, ale tehdy jsem si ještě nedovedl představit, co vše tento vynález světu přináší a jaké problémy řeší. Společně budeme tato témata postupně objevovat.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše