simplecoin logo
Jak nakoupit Bitcoin a nic nepokazit
Kryptoměny
6 min
03.05.2022

O Bitcoinu toho bylo už napsáno spoustu a zda je to dobrá volba nebo ne už bylo probráno mnohokrát. Ale jak na to, když máte první nákup teprve před sebou? Odpověď na tuto otázku si zodpovíme v náledujících řádcích.

Bitcoinová peněženka

Ještě před nakoupením jakékoliv části Bitcoinu byste si měli založit vlastní bitcoinovou peněženku, kam si nakoupené kryptoměny zašlete. Existuje mnoho způsobů jak toho docílit, ale zde vám zmíním ten nejjednodušší, kterým je stažení bitcoinové peněženky na váš mobilní telefon. Ať už máte iPhone nebo Android určitě najdete peněženku, která je bezpečná a umožní vám se stát pánem nad vlastním Bitcoinem. Osobně doporučuji peněženku Muun Wallet, kde máte možnost přijímat, ale i odesílat Bitcoin

Nyní, kdy máte staženou peněženku, tak je třeba opsat slova, která vám peněženka nabídne pro vytvoření vlastní zálohy, tužkou či propiskou na papír. Proč právě na papír a ne například do poznámek na mobilu? Protože všechny systémy které jsou připojené na internet mají svoji zranitelnost, a tím pádem mohou být snadno hacknuté. Z tohoto důvodu si svoje slova nesmíte nikdy vyfotit na mobil nebo ukládat do počítače. Další věc kterou by neměl vědět nikdy jiný než vy je to kam jste si tyto slova schovali protože jenom tak zaručíte jejich bezpečnost. A kdybyste náhodou ztratili mobilní telefon, jediné co k obnově peněženky budete potřebovat jsou právě tato slova. Dále si nastavíte heslo, které po vás bude peněženka při jejím spuštění chtít a tímto je základní nastavení aplikace dokončené. Gratuluji! Nyní máte svou vlastní bitcoinovou peněženku.

Tato peněženka je takzvaná hot wallet (horká peněženka), protože je neustále připojená k internetu. Pokud budete v budoucnu chtít posunout své zabezpečení na vyšší úroveň, doporučuji zvážit koupi hardwarové peněženky jako je např. Trezor One (https://shop.trezor.io/product/trezor-one-black), která naopak nemůže komunikovat s internetem. Tato peněženka stojí 1 750 Kč, takže na úplný začátek není potřeba. Myslím si, že když si chcete nakoupit Bitcoin za 1 500 Kč, tak utrácet 1 750 Kč za hardwarovou peněženku nedává moc smysl, ale do budoucna je to rozhodně skvělá varianta, protože se může stát, že Bitcoin opět vyroste na ceně.

Nákup Bitcoinu v kostce

Po tom, co jste si zprovoznili peněženku, přichází na řadu samotný nákup Bitcoinu. Toho lze docílit několika způsoby, všechny mají své klady a zápory. První je nákup peer to peer, neboli člověk od člověka. Ale toto je opravdu náročná metoda nákupu pro pokročilé, takže ji nedoporučuji začátečníkům, aby se vyhnuli případnému podvodu. Druhý způsob, jak nakoupit kryptoměny, je přes Bitcoinmat. Tato možnost je dost populární pro svou anonymitu, protože do určité vložené částky nemusíte většinou předávat žádné osobní informace jako je jméno, adresa bydliště nebo číslo účtu atd. Třetí a nejvíc jednoduchá možnost pro začátečníka je nákup přes krypto směnárnu. Takže se pojďme na tento způsob kouknout podrobněji. Můžete si totiž nakoupit Bitcoin a jiné kryptoměny přímo přes internet za pomocí vašeho bankovního účtu.

Například na směnárně Simplecoin (https://client.simplecoin.eu/cs) jste schopni vytvořit objednávku k nákupu Bitcoinu během několika vteřin:

  1. Vytvoříte objednávku ve směnárně Simplecoin
  2. Vyplníte e-mail a hlavně vaší bitcoinovou adresu z toho důvodu, že budete mít od zaplacení objednávky absolutní kontrolu nad svými Bitcoiny jen a pouze vy
  3. Na e-mail vám bude následně zaslán podrobný návod k zaplacení dané objednávky
  4. Poté co banka připíše platbu Simplecoinu, vám bude zaslán Bitcoin
  5. Užijte si svůj Bitcoin!

 

A zároveň zde nejsou žádné skryté poplatky, jednoduše cenu kterou vám směnárna nabídne tak bude konečná a nic víc už nezaplatíte.

Převezměte svou odpovědnost

A v tom je to kouzlo Bitcoinu, pokud máte ke své adrese a privátním klíčům přístup jenom vy, nikdo jiný už nemá šanci vám zakázat přijmout nebo odeslat jakoukoliv platbu. I třeba o víkendu, kdy banky platby ani neposílají. Což znamená, že vám Simplecoin zašle váš Bitcoin na vaši adresu až po přijetí platby od banky, díky které jsou následně schopni provést samotný nákup.

Shrnul bych to tím, že pokud jste došli až sem, jsem si jist vaší schopností nákupu Bitcoinu či jakékoliv jiné kryptoměny na směnárně Simplecoin. Nyní už víte, že je potřeba jenom pár kroků k tomu, abyste se i vy mohli stát držitelem Bitcoinu a dokázali si ho i bezpečně uložit.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše