simplecoin logo
Bitcoin prožil týdny vysoké volatility
Kryptoměny
7 min
13.05.2024

Největší kryptoměna světa zažila první větší korekci po rekordních sedmi měsících strmého růstu. To vyděsilo nejednoho začínajícího investora. A přitom naprosto zbytečně – vše jde podle plánu.

Nic zásadního se neděje, jen se nám to klasicky „sešlo“ tak nějak nepříjemně za sebou. Ale tak už to ve světě investic bývá. Takže, co se vše stihlo přihodit, že Bitcoin po pokoření nového ATH (nejvyšší dosažená hodnota) vyklesal až k aktuálním dva a šedesáti tisícům dolarů (tj. 1,45 milionu korun)?

Rakety na blízkém východě

Zatímco si Bitcoin po novém ATH ve výši téměř 74 000 dolarů z 14. března poklidně konsolidoval jen pár tisíc dolarů pod vrcholem, o měsíc později – tj. 14. dubna zaútočil Írán na stát Izrael. Ten je tradičním spojencem Spojených států a tak se z tohoto pohledu svět ve vnímání investorů přiblížil možnému globálnímu konfliktu. 

Investoři v podobných scénářích často volí strategii „počkat mimo trh“, tedy prodat svoje pozice v rizikovějších investicích (a želbohu je tak Bitcoin stále ještě vnímán). Jelikož útok nastal o víkendu, kdy jsou tradiční finanční trhy zavřené, neměli tito investoři jinou možnost, než prodávat právě kryptoměny, jež se obchodují tzv. 24/7, tedy bez přestávek.

Bomby v americké ekonomice

Když k tomu přičtete tentokrát již opravdu špatná čísla z amerických ukazatelů jako je stále nezkrocená inflace, rekordní dluhy amerických domácností na kreditních kartách, procento nezaplacených nájmů u komerčních objektů, nebo třeba rostoucí nezaměstnanost, je na recesi zaděláno. Mimochodem, zmíněnou nezaměstnanost se již nedaří brzdit tím, že by pracující američané přibírali druhé a třetí úvazky, aby utáhly rodinné rozpočty.

Toto jsou velmi nepříjemné zprávy pro největší ekonomiku světa, nicméně rostoucí nezaměstnanost je, pokud se na ní dokážeme podívat čistě objektivně z pohledu makro-ekonomie, dobrá zpráva. Při rostoucí nezaměstnanosti mohou zaměstnavatelé lépe odolávat tlakům na růst mezd, což často (a i v tomto případě) jinak vytváří nekonečnou inflační spirálu. Tu se však nyní bude dařit lépe brzdit a mohlo by se to obejít i bez zvyšování úrokových sazeb, což je to, co ve skutečnosti trhy vyděsilo nejvíc. 

Chirurgické útoky proti soukromí

Obrázek o vývoji posledních týdnů bychom ale neměli kompletní, kdybychom vynechali zprávy, které se týkají přímo Bitcoinu samotného. A je faktem, že v tomto ohledu není moc co slavit.

Nejprve totiž došlo k zakleknutí legislátorů na Samourai Wallet, což byla bitcoinová peněženka extrémně zaměřená na soukromí svých uživatelů. Tato peněženka umožňovala tzv. coinjoin transakce – co to je coinjoin jsme si vysvětlovali v našem starším článku. Tyto transakce rapidně navyšují soukromí uživatelů této peněženky (nebo např. českého Trezoru, který coinjoin implementoval jako první HW peněženka též). Dva z tvůrců této peněženky tak byli zatčeni, došlo k zabavení serverů a počítačů a k vypnutí služby coinjoin v této peněžence.

Odůvodnění oficiálních orgánů pro tento krok bylo, že tvůrci Samourai Wallet brali poplatky za coinjoinované transakce a přitom věděli, že se často jedná o transakce, které splňují prvky tzv. praní špinavých peněz. Zatímco doteď platilo, že se na vás zákony AML – tedy právě zákony, které mají podobnému jednání zabránit vztahovaly pouze v případě, kdy jste přímo přebírali vládu nad těmito penězi, nově již americkému ministerstvu spravedlnosti (DOJ) stačí, že těmto penězům „dovolujete vědomě proudit“ a že tomu nezabraňujete.

To je sice z hlediska regulátorů oprávněná výtka a tak se svým způsobem není čemu divit, že to se Samourai Wallet dopadlo, jak to dopadlo, na druhou stranu Samourajové nedělali nic víc, než co přesně má za úkol dělat Bitcoin samotný – být necenzurovatelným prostředkem pro směnu.

Wasabi končí a s ní i coinjoin na Trezoru

Tuto zprávu tedy skutečně nejde vnímat příliš pozitivně a tak z opatrnosti zareagovali i jiné společnosti a rozhodli se buď opustit pouze trh v USA, aby utekly jejich přísné regulaci, některé společnosti však z opatrnosti ukončují svoje fungování úplně a to je jistě škoda. Mezi tyto bohužel patří i Wasabi Wallet, což má přímý dopad na funkci coinjoin v peněženkách Trezor. Wasabi ukončí svoje fungování k 1. červnu 2024 a s ním bude vypnuta i služba v Trezoru.

Z dalších zpráv potom mohlo zaujmout, že si šéf Binance „CZ“ Zhao posedí čtyři měsíce ve vězení mj. též za praní špinavých peněz a napomáhání podvodům. Zároveň ale zástupci ministerstva spravedlnosti USA dali jasně najevo, že CZ s nimi celou dobu řádně spolupracoval a z jejich pohledu není tradiční „zloun“ – proto ten krátký trest.

Přestože tyto zprávy skutečně nejsou příliš pozitivní, je potřeba zůstat nohama na zemi. Rádi bychom zmírnili výkřiky o tom, že se jedná o koordinovaný útok na Bitcoin. To s největší pravděpodobností není pravda. Celá problematika je totiž mnohem složitější, než se na první pohled zdá a často se jednalo o spory, které se táhly dlouhé měsíce až roky.

Nenechte se vyděsit, Bitcoin jede dál

Pozitivní nálada se tak začíná do trhu pomalu ale jistě vracet. Bitcoin se vrátil na částky přes 60 000 dolarů a dále spíše opatrně konsoliduje. Nemůžeme sice vyloučit další post-halvingový propad, jaké již Bitcoin také převedl několikrát, ale zdá se, že vše jde ve skutečnosti podle plánu. Bitcoin totiž tradičně dosahoval nových ATH až několik měsíců po půlení – většinou 9 – 12 měsíců po něm. Tedy máme ještě spoustu času, abychom se vydali na odložený výlet na Měsíc. Takže platí HODL a nohy v teple!

Navíc, bitcoin můžete dočasně se slevou 16 % od ATH snadno pořídit přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin.eu!



František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše