simplecoin logo
Je na Bitcoin pozdě?
Dlouhodobé investování
5 min
18.05.2022

Při ceně okolo 900 000 korun za jeden bitcoin člověk snadno propadne dojmu, že mu s největší kryptoměnou světa ujel vlak. V dnešním článku vám zkusíme předložit 7 důvodů, proč si myslíme, že je to přesně naopak. Dost možná je právě nyní ten nejvhodnější čas pro investici do krále kryptoměn.

1. Uznání a adopce na straně vlád a velkých institucí

Bitcoin adoptovala na celonárodní úrovni už druhá světová země – Středoafrická republika. Několik států USA připravuje legislativu pro legalizaci Bitcoinu a jeho osvobozená od daňové povinnosti (o tom začíná mluvit i naše vládnoucí ODS). Objevila se i první půjčka od Goldman Sachs zajištěná Bitcoinem. To jsou jasné důkazy toho, že i velké instituce a vlády začínají brát Bitcoin vážně.

2. Zrychlující adopce v běžné populaci

Zatímco před 12 lety byl Bitcoin v držení malé hrstky nadšenců, dnes se základna uživatelů odhaduje na přibližně 100 milionů lidí. To však znamená, že i přes jeho současnou cenu jej drží jen něco přes 1 % z celkové světové populace a podle všeho se tedy stále nacházíme v „rané fázi“ bitcoinové adopce.

3. Bitcoin jako udržitel hodnoty a bohatství

Bitcoin je se svojí tržní kapitalizací okolo 750 miliard dolarů největší kryptoměnou a jednou z TOP 15 největších měn světa, ale přitom v sobě shromažďuje pouze zlomek světového bohatství. Pokud by se jen 1 % z akciových fondů a 1 % z nemovitostního trhu převedlo do Bitcoinu, jedna mince by měla hodnotu přibližně 320 tisíc dolarů. Bitcoin tedy má kde brát prostředky pro svůj další růst a je podle všeho je jen otázka času, kdy toho využije.

4. Klesající volatilita

Bitcoinu je často vyčítána značná kolísavost. Ta přitom neustále klesá a v současné nejisté době si dokonce vede výrazně lépe než většina akciových indexů a blue-chip akcií, jako je třeba společnost Netflix.

5. Ochrana proti inflaci

Bitcoinu nikdy nebude víc než předem určených 21 milionů mincí. Eura a dolary si vlády tisknou doslova ze vzduchu, a tyto měny proto také dosud rekordním tempem ztrácejí hodnotu. Bitcoin bude s přibývajícím časem už jen vzácnější a hůře dostupný.

6. Bitcoin už neodejde

Bitcoinová těžba dosáhla v březnu svého historického maxima a celá síť je tak bezpečnější než kdy dřív. Díky čím dál širší adopci je jasné, že Bitcoin tu s námi zůstane. Navíc si udržuje svoji dominanci i vůči tzv. altcoinům (všechny ostatní kryptoměny). Zatímco v roce 2017 držel svůj tržní podíl okolo 43 % proti 1 500 alternativních kryptoměn, letos drží 42 % proti 17 000 altcoinům. Bitcoin je v rámci kryptoměn největší sázka na jistotu, což se v dnešním světě cení dvojnásob.

7. I kdyby to nevyšlo…

Samozřejmě existuje šance, že Bitcoin nenaplní svůj potenciál. Zatím to ale vypadá, že se pouze nadechuje k dalšímu masivnímu růstu, byť třeba už ne v řádu tisíců procent za rok jako dříve. Možná by tedy stálo za to si jej kousek pořídit „jen pro případ“, že by to opravdu vyšlo. A proč si myslíme, že je vhodná doba pro investici právě teď? Bitcoin, zdá se, nachází svoje lokální dno a je přibližně o 50 % levnější než na podzim, kdy dosáhl rekordního maxima 69 900 dolarů za minci. To je skvělá příležitost pro vstup na bitcoinový trh.

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše