simplecoin logo
Bitcoin pohltí svět a bude to dobré
Kryptoměny
10 min
08.03.2024

Navzdory apokalypticky znějícímu titulku se dnešní příspěvek na blogu ponese v pozitivním duchu. Bitcoin se totiž po dvou a půl letech rozhodl atakovat svoje předchozí historické maximum a to výrazně dříve, než tomu bylo zvykem v předchozích cyklech. 

Zatímco dříve maxima (ATH, all-time-high) dosahoval zpravidla 9 až 12 měsíců po halvingu (půlení odměn), letos na něj zaútočil výrazně dříve. Je to samozřejmě způsobeno mj. lednovým schválením 11 ETF fondů ve Spojených státech, které umožnily příliv velkého množství kapitálu od institucionálních investorů. Je tedy možné, že Bitcoin stojí na hranici, kdy letos může přeskočit tzv. inovativní propast.

inovační křivka
Zdroj: www.business-to-you.com

Jedná se o termín, který se snaží popsat situaci, kdy se nějaká technologie snaží v popularitě a užívání poskočit od technologických nadšenců a inovátorů do tzv. mainstreamu, tedy stane se využitelnou a dostupnou pro běžnou populaci. Některé technologie takovou propast nikdy nedokážou přeskočit – minimálně zatím může jako příklad posloužit třeba VR – virtuální realita. I přes nově dostupné VR brýle Vision Pro od společnosti Apple, které by mohly značit nástup virtuální reality do mainstreamu, se však i po letech vývoje jedná o poměrně okrajovou záležitost. Na vině může být nejen jejich ambiciózní cena 3 500 dolarů, ale také to, že na to zkrátka lidstvo ještě není připraveno se dobrovolně připojit k Matrixu.

Grayscale přepálila poplatky

A Bitcoin právě nejspíš stojí na pomezí podobné hranice – a to i přesto, že již tuto nejstarší kryptoměnu vlastní odhadem stovky milionů lidí na planetě. Budou to nejspíš právě ETF fondy, které Bitcoinu dodaly tolik potřebnou legitimitu v očích tradičních i běžných investorů. I lidem, kteří nikdy nechtěli řešit neoddiskutovatelnou technickou složitost Bitcoinového protokolu se nyní mohou vystavit zajímavým nárůstům jeho ceny a svézt se s jeho úspěchem.

Zcela očividně to funguje. ETF fondy nyní odsávají z trhu zhruba 12x více bitcoinů než je každý den vytěženo a toto tempo se navíc dál výrazně zrychluje. Půlení odměn vychází zhruba na 17. dubna a je tedy doslova za dveřmi. Nepoměr mezi nabídkou a poptávkou se tedy ještě dále vychýlí a i největším „medvědům“ (tržním pesimistům) už musí být při pohledu na graf jasné, že bull market je zkrátka tady – a Bitcoin tentokrát dost možná poletí skutečně až na „Měsíc“.

Tržní kapitalizace BTC a nejhodnotnějších cenných papírů světa

Boj s inflací

Největší kryptoměna je už nyní deváté největší investiční aktivum na světě, těsně v závěsu za stříbrem (které v době vydání tohoto článku už možná přeskočil). Před námi už jsou pouze obrovské korporace jako je Google, Apple nebo Microsoft a někde v dálce potom s tržní kapitalizací okolo 13 bilionů dolarů zlato. O vztahu mezi Bitcoinem a zlatem jsme psali nedávno – a přestože je vnímáme spíše jako spojence v dosud nekonečném hledání „ideálních peněz“, není od věci si i zasoutěžit. 

Někteří očekávají, že by Bitcoin mohl tržní kapitalizace zlata dosáhnout už v tomto cyklu. Realističtější je něco takového očekávat spíše až v cyklu dalším (tedy okolo roku 2028). Proč? Protože kdyby měl Bitcoin takovou tržní kapitalizaci jako zlato, znamenalo by to cenu kolo 650 000 dolarů za jednu virtuální minci, tedy v přepočtu zhruba 15 200 000 Kč.

Přijde vám to nerealistické? Není tomu tak. Pojďme se totiž podívat na to, proč lidé na světě investují. Oblíbená poučka mnoha neprofesionálních investorů je:

Neinvestujeme, abychom zbohatli, ale abychom porazili inflaci.

Dle mého soukromého názoru je to hloupý přístup k investování, ale nebudu ho nikomu brát. Problém s inflací je totiž ten, že díky rapidnímu tempu zadlužování států a tisknutí enormního množství peněz do oběhu dnes není tak snadné inflaci porazit. Dřív jste to zvládli pomalu se stavebním spořením, s garantovaným zhodnocením a ještě k tomu s podporou od státu. 

Dnes, abyste měli pomalu vysokou školu (ideálně ne pouze života) a 10 let zkušeností s investováním k dobru, protože jinak budete dle investičního dotazníku zařazeni ke konzervativním investicím a inflaci sami nikdy neporazíte.

Ve skutečnosti totiž žijeme ve vysoce inflačním prostředí, kde je reálná inflace dlouhodobě na úrovni 7 – 15 %. Centrální bankéři totiž pomocí chytrých triků, zaokrouhlování nebo měnění složení spotřebního koše systematicky zkreslují dopady inflace na vaše peníze, jak ukazuje graf níže.

Rozdíl inflace v porovnání s měřicí metodou z roku 1980
Červená čára ukazuje udávanou inflaci a modrá tu „reálnou“ pokud bychom zachovali metodiky měření z roku 1980. Všimněte si, že graf je z roku 2021, tedy z doby, kdy inflační vlna, kterou jsme si přošli v poslední dvou letech teprve začínala sílit. Zdroj: Twitter.com @Tuurdemeester

Patnáctiprocentní inflace je pro vaše naspořené peníze naprosto likvidační – znamená to, že o polovinu hodnoty vašich peněz přijdete jen po třech letech. A to je bohužel realita toho, čím jsme si prošli – stačí se podívat jak rostla cena bydlení v česku. To totiž vypovídá o reálné inflaci mnohem víc – byty zkrátka nejdou natisknout tak snadno, jako virtuální penízky, kterými dnes platíme v obchodech a tak hodnota nemovitostí roste (resp. jejich hodnota je plus mínus stejná, ale vaše peníze už na ně nestačí).

Patnácti procentního zhodnocení však nejsou schopni zpravidla dosahovat ani profesionální portfolio manažeři investičních firem. Takový dobrý portfolio manažer dosahuje opakovaně přibližně 12 % zisků pro sebe a svoje klienty. 15 % už je opravdu dost. A to i na takové machry jako je Warren Buffet, jeden z nejbohatších lidí světa, přezdívaný jako „Věštec z Omahy“ pro svoje naprosto neskutečné výsledky. To je jeden z mála lidí, kteří dokážou systematicky rok po roce porážet i výkon největších světových indexů jako je např. S&P 500 – tedy index 500 největších firem v USA. I tyto indexy totiž rostou pouze tak rychle jako zásoba peněz v oběhu a proto jsou výkony W. Buffeta tak mimořádné – on inflaci skutečně poráží. Čest výjimkám.

Cena akcií v závislosti na tisku peněz
závislost mezi tržní kapitalizací S&P 500 a přírůstkem peněz v ekonomice.

Je tu ale přece ještě jedna věc, která dlouhodobě poráží inflaci a to o tzv. o parník. A tou je samozřejmě Bitcoin, jinak bychom tu dnes nebyli. A jak tedy Bitcoin jednou pohltí investiční svět?

Ale to už se děje. Stačí se podívat na to, co zažívají dřívější nejtvrdší peníze světa – zlato. Po schválení bitcoinových ETF se ty zlatá „étéefka“ přelévají právě do Bitcoinu.

Zlaté ETF se prodávají a směňují za BTC ETF
Zlaté ETF se prodávají a směňují za BTC ETF

Možná už brzy si také i investoři do nemovitostí uvědomí, že se trápí s hypotékami, rekonstrukcemi, fixacemi, poplatky za správu nemovitostí, daněmi z nemovitostí, neplatícími nájemníky a dalším úplně zbytečně. Asi se shodneme, že 100 bytů totiž reálně nikdo nepotřebuje. Ale inflaci porážet ano. A není tedy jednodušší si koupit Bitcoin?

Investoři do S&P 500, NASDAQu apod. si možná uvědomí, že pokud jejich indexy rostou tak, jak je ukázáno na obrázku výše, tak musí najít něco lepšího. Není tedy jednodušší a lepší si koupit bitcoin?

Asi se stane, že i někteří investoři do umění uznají, že než v trezorech a obrovských kontejnerech s šílenými náklady a rizikem skladovat umělecká díla bude pro ně jednodušší koupit si bitcoin.

Ten kdo bude potřebovat svoje peníze ochránit proti inflaci na pěti nebo šestiletém horizontu možná místo stavebního spoření koupí bitcoin

Firmám se možná bude lépe dýchat a plánovat finanční výdaje, když se nebudou muset trápit inflací a tak budeme pozorovat čím dál tím víc institucí, které budou rády nakupovat bitcoin.

Na důchod možná místo šestnáctého pilíře, nebo kolik jich už nyní máme, bude jednodušší a jistější koupit si kus bitcoinu.

Místo akcií Tesly, s jejíž politikou tlačení elektrických aut nemusí kde kdo souhlasit, si možná někteří investoři raději koupí bitcoin.

Už to chápete? V momentě, kdy vám to s bitcoinem „cvakne“ už není cesty zpět. Vesmír chce jedny peníze a to ty nejlepší možné. A nejlepšími penězi na světě bude bitcoin. Jakmile volatilita klesne pod kritickou mez a bitcoin se stane dostatečně stabilním (což se nevyhnutelně stane s jeho rostoucí velikostí), pohltí celý svět. A bude to dobré. 

BITCOIN pohltí celý svět

Tak buďte dobří i vy a kupte si kousek Bitcoinu už teď přes českou směnárnu Simplecoin.eu.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše