simplecoin logo
BlackRock a další fondy chtějí spotové ETF na ether
Kryptoměny
4 min
20.11.2023

Největší světový správce aktiv, společnost BlackRock, oznámila, že pracuje na spotovém ETF s Ethereem jako podkladovým aktivem.

Tato zpráva vyvolala silný růst ceny nejen Etherea, ale také dalších kryptoměn na něj navázaných. Za jediný den vzrostla cena ETH o 9 % a prorazila hranici 2 000 USD až na 2 100 USD/ETH. 

ETF je burzovně obchodovaný cenný papír, který sleduje určitý index, komoditu nebo jiná aktiva. V tomto případě cenu ETH.

ETH je další logickou volbou

BlackRock v tom není sám. Další správci aktiv včetně společností Grayscale, Ark Invest, ProShares a Valkyrie také podali žádosti o vlastní spotové ETF na ether. Pokud by totiž americká komise pro cenné papíry (SEC) v lednu schválila návrh na spotové ETF pro Bitcoin, je ether hned další logickou volbou a investiční společnosti toho chtějí využít. 

Zmíněné kroky velkých institucí jsou dalším důkazem toho, že kryptoměnový trh se čím dál více blíží mainstreamu. S příchodem regulovaných ETF se kryptoměny stanou dostupnějšími pro širokou veřejnost, což by mohlo vést k dalšímu růstu jejich popularity i ceny.

Jaké jsou šance na schválení?

Schválení žádostí o spotové ETF na etheru je stále nejisté. I v případě pokud SEC schválí ETF na bitcoin, není zde žádná podmínka, že bude stejným způsobem koukat i na Ethereum. Rozdíly oproti Bitcoinu, které mohou hrát roli jsou například míra decentralizace, odlišný konsenzuální mechanizmus (proof of stake), proměnlivá zásoba mincí, možnost stakování ETH, které by se dalo považovat za dividendu a skutečnost, že měnu ovládá Ethereum Fundation v čele s Vitalikem Buterinem


Rizika pro ethereovou síť

Pokud ETF projde, existují obavy ze silné centralizace mincí v rukou několika málo hráčů. Konkrétně pro BlackRock, bude ethery, kryjící cenné papíry držet americká Coinbase.

Jelikož Ethereum běží na principu Proof-of-Stake (PoS), mohou mít hráči s vysokým počtem držených mincí dominantní pozici oproti ostatním účastníkům sítě v rozhodování, co bude obsahem dalšího bloku.

To přináší velké riziko v případě, že regulátor přijde za takovýmto hráčem a nařídí mu, aby cenzuroval některé transakce. Pokud by například Coinbase neuposlechla a nepokusila se transakce cenzurovat, dostala by pokutu. Regulátor by tak ze své pozice mohl prosadit i další zájmy vlády v ethereové síti. Což je velké riziko pro celé Ethereum a jeho uživatele.

Závěrem

Tento scénář se může týkat i dalších PoS kryptoměn. Ale rozhodně ne Bitcoinu a měn, těžených systémem Proof of work (PoW) protože majitelé mincí nemohou ovládat síť, ať mají bitcoinů, litecoinů, nebo zcashů kolik chtějí.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se celá věc vyvine a hlavně, jestli bude toto ETF vůbec uznané. 

Pokud Ethereu věříte, můžete si jej koupit třeba u nás na simplecoin.eu

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografie, svobbody až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše