simplecoin logo
Co jsou bitcoinová ETF a proč je kolem nich takový humbuk
Kryptoměny
5 min
07.11.2023

Bitcoin během své existence prokázal, mnoho kvalit. Decentralizace, zabezpečení, škálovatelnost, ale také vysoké zhodnocení vůči klasickým měnám. Právě tím posledním přilákal pozornost největších světových investorů, kteří chtějí na BTC také vydělat. 

Zajímavostí na úvod je, že bitcoin je úplně první finanční nástroj na světě, který měli k dispozici nejdříve obyčejní lidé a teprve až pak se k němu dostaly tradiční finanční instituce. U všeho ostatního to bylo vždy naopak. Zlato, půjčky, akcie, futures, vše měli k dispozici ti nejmocnější a nejbohatší a plebs dostal vždy zbytky. Bitcoin je v tomto jiný a i Satoshi Nakamoto ho tak naprogramoval a prezentoval.

Nyní si z enormního úspěchu této revoluční technologie chtějí velcí hráči ukousnout svůj krajíc a to pomocí tzv. Exchange Traded Fund, tedy ETF. 

ETF je burzovně obchodovaný cenný papír, který sleduje určitý index, komoditu nebo jiná aktiva. V tomto případě cenu BTC.

Bitcoin pro korporace

Z legislativních i technologických důvodů je pro firmy obtížné investovat do bitcoinu, protože regulace jim ukládá možnost investovat jen do konkrétních aktiv, mezi které bitcoin zkrátka nespadal. Pokud však bude bitcoinové ETF schváleno, získají investiční fondy možnost, jak do BTC legálně investovat a s nimi banky, korporace, firmy i obyčejní akcioví investoři.

Co to přinese?

Aby mohlo vniknout ETF kopírující cenu bitcoinu a mohlo se obchodovat na americké burze, musí jej schválit Americká komise pro cenné papíry (SEC). Ta má nyní na stole žádosti od největších investičních společností světa, které spravují majetek v takových objemech, že ty nuly ani nedokážeme pojmenovat. Jsou to triliony amerických dolarů.

Tyto společnosti musí nakoupit reálné bitcoiny, aby jimi mohly krýt cenné papíry, které vydají. To znamená, že firmy s téměř „neomezeným“ kapitálem začnou nakupovat vzácný bitcoin a snižovat nabídku na trhu. Cena BTC tím může začít enormně stoupat a mnoho expertů, očekává, že právě schválením spotového ETF komisí SEC, dojde k růstu ceny na nová cenová maxima.

Co je na tom dobrého?

  • Bitcoin tím dostane „štempl“, že je už dospělý, a že se může prodávat na Wall street.
  • Jeho dostupnost se tím výrazně zvýší pro firmy i běžné malé investory.
  • Cena poroste a každý kdo BTC drží bude velmi spokojený.
  • Někdo hovoří dokonce o tom, že se tím z dlouhodobého hlediska stabilizuje jeho cena. (to si autor článku nemyslí)
  • Z daňového pohledu, pokud budete držet místo opravdového BTC, „papírové“ BTC, nebudete muset po třech letech držení platit 15% daň ze zisku, když BTC prodáte. Na ETF se totiž vztahuje časový test, stejně jako na akcie.

Co to přinese špatného?

  • Cenné a vzácné aktivum začne být pohlcováno velrybami a doslova luxováno z trhu.
    Existuje riziko, že papírové ETF nebude podložené bitcoinem 1:1. Z historie amerického dolaru víme, že to není nic neobvyklého, aby měna, krytá zlatem během pár let tuto krytost pozbyla. Odolají společnosti jako BlackRock tomuto mámení mamona? (Autor článku si je jistý tím, že neodolají)
  • Běžní lidé ztratí ponětí o skutečných vlastnostech opravdového, „vlastno-peněženkově“ drženého BTC, jako je nezkonfiskovatelnost, necenzurovatelnost, možnost peer-to-peer převodů a osvěžující odpovědnost za jeho bezpečné držení.
  • Bitcoin začne být vnímán jen jako další z mnoha komodit a jeho poselství se stane legendou, vyprávěnou za temných bouřkových večerů při svitu svíčky.

Závěr

Experti se shodují, že bitcoinové ETF bude schválené v lednu příštího roku a již nyní jsme svědky toho, jak každá pozitivní zpráva okolo SEC a ETF vystřelí cenu o jednotky procent vzhůru. Je tedy velmi pravděpodobné, že cena opravdu půjde strmě vzhůru a v kombinaci s půlením nás čeká velmi divoká jízda. Jen doufejme, že zatímto cena BTC poletí strmě vzhůru, nezačne odkaz Satoshi Nakamota padat do zapomnění, mezi další (BEZ)cenné papíry vázané na jiné (BEZ)cenné papíry.
Zatím si raději kupte opravdový a nefalšovaný bitcoin na Simpleocoin.eu.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografie, svobbody až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše