simplecoin logo
Bitcoin letí vzhůru, poplatky taky
Kryptoměny
4 min
11.11.2023

Největší kryptoměna světa v posledních týdnech zažívá nebývalý růst na ceně a od počátku roku připsala již 130 %. Podruhé letos ale nehezky vystřelily i poplatky za použití bitcoinové sítě. 

Obnovený zájem investorů do bitcoinu jsme popsali již dříve v článku o ETF. Hlavním obsahem článku bylo hlavně vysvětlení samotného pojmu a případných dopadů.

Díky bitcoinovému ETF budou moci do bitcoinu nepřímo investovat nejen lidé, pro které je koncept kryptoměn a jejich bezpečného uchování příliš neuchopitelný, ale především je to příležitost pro instituce, které z různých regulatorních důvodů nemohou nakupovat bitcoin napřímo. To je určitě pozitivní výhled, na který mnoho lidí spekuluje. To samo o sobě ale není jediný důvod, proč cena bitcoinu jen od počátku roku vzrostla o 130 % a z toho o 45 % na posledních 45 dní.  

Efekt tištění peněz a půlení odměn

Pro bedlivější pozorovatele sílí ještě další narativy, které se nevyhnutelně blíží. Prvním je půlení odměn za těžbu Bitcoinu. K dalšímu tzv. „halvingu“ má podle dnešních výpočtů dojít okolo 18. dubna 2024, tedy pouhých několik měsíců potom, co se má dle odhadů expertů schválit výše zmíněné ETF. Další pokles nabídky nově vytěžených bitcoinů (na 450 mincí denně) by mohl ještě více přilít do ohně. 

Halving Bitcoin

Tištění peněz na obzoru

Dalším faktorem je na obzoru se rýsující potřeba, především amerického FEDu, ukončit strategii kvantitativního utahování. Většina ekonomických ukazatelů amerických domácností slušně řečeno nevypadá dobře – roste zadlužení, dluh domácností na kreditních kartách je na historickém maximu a například nezaměstnanost zásadně neroste jen díky tomu, že spousta Američanů si musela najít druhou (či třetí) práci, aby utáhli rodinné rozpočty. Brzy tak nevyhnutelně začne další fáze kvantitativního uvolňování a finančních stimulů, česky řečeno tištění peněz, pokud se USA nehodlá propadnout do recese. A taková startující globální recese a případný pád stále ještě největší ekonomiky světa je jistě dobrým důvodem, proč znovu rozjet rotačky na peníze.

Očekávání ETF, halvingu odměn a právě jisté nevyhnutelnosti dalšího kvantitativního uvolňování tvoří speciální podhoubí pro rapidní nárůst ceny Bitcoinu.

Poptávka po ordinals = vysoké poplatky

Obnovený zájem o Bitcoin jako takový však jako vedlejší efekt znovu zažehnul i zájem o tzv. Ordinals, o kterých jsme též psali dříve v článku Důvody raketového nárůstu poplatků. Zalistovat jeden z těchto tokenů k obchodování plánuje totiž největší kryptoměnová burza Binance. V očích spekulantů tím projektu Ordi dodává tolik potřebnou důvěryhodnost. Faktem ale zůstává, že jediným usecasem pro Ordinals jsou lidská chamtivost a chuť rychle zbohatnout. Binance se jen chce přiživit na poplatcích z objemu obchodů.

Jak přesněji Ordinals vznikají a ovlivňují výši poplatků jsme vysvětlovali ve zmíněném článku. Nezbývá tedy než doporučit ještě jednou hlavně zachování klidu, nepodléhání nákupním horečkám nic neřešících tokenů a místo toho skromně štosujte saty do svých hardwarových peněženek. Šílenství s poplatky už opět začíná postupně opadat a vše se postupně vrátí k normálu.

Štosovat můžete třeba právě s námi – nejstarší českou směnárnou.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše