simplecoin logo
Důvody raketového nárůstu poplatků
Kryptoměny
7 min
11.05.2023

Pokud jste v posledních dnech zkoušeli poslat bitcoinovou transakci, nemohli jste si nevšimnout výrazně zvýšených transakčních poplatků. K březnové mánii s obrázky v bitcoinovém blockchainu se ještě přidaly (většinou) podvodné tokeny, které lze na Bitcoinu nově zapisovat. Spekulanti zkrátka v plné síle udeřili i na nejstarší kryptoměnovou síť světa. Je to ale jenom špatně?

Počátkem tohoto roku rozdmýchal velké vášně upgrade bitcoinového protokolu s názvem Ordinals, což bylo zkráceně – i když trošku nepřesně – řečeno NFT obrázky na Bitcoinu.

Velké transakce znamenají velké poplatky

Skeptik ve mně by rád řekl, že Ordinals nejsou ničím zajímavé, ale přece se něco najde. Oproti řešením NFT z jiných sítí se totiž bitcoinové „Ordinals“ transakce a jejich obrázky zapisují přímo do blockchainu. Mají tedy zásadní vliv na velikost (a tedy i cenu) transakcí.

Běžná bitcoinová transakce je totiž sama o sobě pouze text – tedy něco, co se vejde většinou do 500 bajtů (500 B). A tak se transakční poplatky oceňují v „satoshi na Bajt“, tedy např. 1sat/vB. Znamená to, že taková transakce stojí okolo 500 satoshi, tedy zhruba 0,15 dolaru, či 3–4 koruny. Pokud jste na svou transakci o něco více spěchali, pořád jste se ještě před nedávnem vešli do 15–20 korun za transakci.

Zápis Ordinals obrázku, který mohl mít i 2 MB (2 miliony bajtů), však mohl stát i desítky tisíc korun. Nejspíš proto po nich během pár týdnů neštěkl ani pes. A to poměrně logicky, když si uvědomíme, že se zpravidla nejednalo o zdařilá a hodnotná díla, ale o další zcela očividnou spekulaci na lidskou chamtivost. Celé to tedy dopadlo podobně jako „velká NFT mánie“ v síti Ethereum – bublina splaskla. Tentokrát ale ještě rychleji.

Mnoho malých transakcí znamená ještě větší poplatky

Přesto jsme však poměrně nečekaně okolo dne Vítězství (8. 5.) zaznamenaly průměrné poplatky i přes 600 sat/vB! Průměrná transakce tak mohla uživatele stát i 2,5 až 3 tisíce korun. 

Někdo totiž dostal nápad, kterým lze Ordinals využít i jinak – a vymyslel způsob jak vytvořit tokeny v síti Bitcoin tzv. BRC-20 tokeny. Tentokrát se však místo obrázku do blockchainu zapíše uvažovaný název, počet jednotek daného tokenu a šílenství jede na novo. Aniž bychom zabíhali do přílišných technických detailů, je celý proces tvorby těchto tokenů do blockchainu udělaný tak, že vyžaduje obrovské množství malých transakcí. A to se ukázalo jako ještě horší způsob, jak potrápit uživatele bitcoinové sítě, než březnové šílenství s obrázky.

Celá spekulace s těmito podvodnými tokeny totiž spočívá v tom, že se jej snažíte zbavit dříve než ostatní. A způsob, jak zajistit nejrychlejší možný průchod vaší transakce před ostatními je velmi jednoduchý. Prostě zaplatíte vyšší poplatky, než všichni ostatní. Bitcoinová síť tak byla zahlcena statisíci žádostí o zápis (a přesun) nových tokenů bez jakéhokoliv užitku a vnitřní hodnoty a lidé přitom byli ochotni platit poplatky v řádech tisíců dolarů aby „byli u toho.“ 

Bohužel tak (minimálně zatím) nejde o nic jiného, než o další líheň podvodných pump-n-dump schémat, která zažívají průdký nárůst ceny přílivem kapitálu od spekulantů, pod kterými o něco později nemilosrdně „podtrhne koberec“ tvůrce daného tokenu. Už se tak objevují příběhy smutných uživatelů, kteří přišli o životní úspory. Za to však nemůže Bitcoin ale jejich vlastní hamižnost.

Bitcoin ustál zatěžkávací zkoušku

Celou máni okolo Ordinals a těchto meme-tokenů však nejde jednoduše označit za další krypto-zlo. Ano, celé šílenství táhla kupředu lidská chamtivost, naivita a naprostá nevzdělanost o tom, co je to skutečná hodnota v kryptoměnovém vesmíru.

Na druhou stranu, že velké poplatky na základní vrstvě Bitcoinu přijdou, bylo jasné celé roky. Ostatně, sami voláme po větší adopci Bitcoinu – tedy větším využívání blockchainu. Koneckonců i proto vznikly sítě tzv. druhé vrstvy, jako je Lightning Network nebo Liquid. Implementaci LN tak velmi rychle potvrdili i zástupci největších směnáren světa – Coinbase a Binance – a to je jednoznačně skvělá zpráva. Možná se nám tedy nemusí líbit, jaké transakce momentálně blockchainem procházejí, ale Bitcoin naštěstí dělá jen to, pro co byl navržen – tvoří blok za blokem plné necenzurovatelných a nezastavitelných transakcí a nesoudí svoje uživatele za to, jestli mají „dobrý“ nebo „špatný“ úmysl. Možná za tuto jeho neutralitu budeme jednou ještě rádi.

Na celou situaci se tedy dá dívat i poměrně s optimismem. Bitcoin prošel zcela bez poskvrnky dosud největší zatěžkávací zkouškou. Navíc, při pohledu do Mempoolu jsou dnes (10. 5.) doporučené poplatky „pouhých“ cca 70 sat/vB a je pravděpodobné, že budou v dalších dnech nadále klesat.

Problém bezpečnosti sítě vyřešen

Pozitivní je, že se nám zde vyrýsovalo řešení asi největšího problému, kterému Bitcoin v budoucnu může čelit. Tím je problém s tzv. security budgetem, tedy robustností ochrany sítě. Komunita se roky hádala o to, jak to bude vypadat, až odměna za vytěžení bloku transakcí klesne pod „udržitelné minimum“ – ať už to znamená cokoliv – a těžba Bitcoinu se přestane vyplácet. V nejčernějším scénáři se Bitcoin měl stát sítí, kterou by „nikdo“ nechtěl hlídat, protože by se to prostě nevyplatilo.

Humbuk okolo Ordinals a meme tokenů však ukázal, že se není čeho bát. Objevilo se totiž nemálo bloků, kde výše transakčních poplatků v bloku, náležejících těžaři, přesáhla samotnou odměnu z těžby (6,25 BTC). Výpočetní síla sítě (hashrate) v reakci na to opět přerostla historická maxima, jak se do těžby zapojilo více uživatelů. To je jednoznačná ukázka toho, že Ordinals nemusí pro Bitcoin znamenat pouze negativa.

Klid a nohy v teple

I přes nakonec pozitivní náhled na problematiku Ordinals a tokenovou mánii vám však tento druh „investice“ nemůžeme doporučit. Dle nás platí pořekadlo, že lepší vrabec v hrsti, než potenciální tři holubi na střeše, které ale nebudete moc prodat kvůli vysokým poplatkům. Nejlepší tak bude nadále „štosovat saty“ pomocí pravidelných nákupů a zůstat v klidu.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše