simplecoin logo
Co je Lightning Network? Přichází budoucnost plateb
Kryptoměny
5 min
29.11.2022

Dnes se vám svěřím s osobním problémem. Vyzkoušel jsem platby pomocí Bitcoinového Lightning Network a stal se na něm závislým. Utrácet bitcoin za zboží nebylo nikdy jednodušší, rychlejší ani pohodlnější. Budoucnost plateb je tu. Vyzkoušet si ji můžete i vy.  Zjistěte, co je Lightning Network.

Minimálně do té doby, než vědci spolehlivě zprovozní první reaktory na studenou fúzi, můžeme o Bitcoinu pohodlně tvrdit, že se jedná o největší vynález 21. století. Tato necenzurovatelná a globální monetární síť však trpí jedním významným problémem, který brání v opravdu celosvětovém úspěchu. Bitcoinový blockchain dokáže zpracovat pouze asi 7 transakcí každou vteřinu – jinak řečeno, neumí snadno škálovat. Naštěstí již před několika lety bitcoinoví inženýři přišli na řešení – Lightning Network.

Blockchain je příliš pomalý a těžkopádný

Blockchain je technologie nesmazatelně zapisující informace o transakcích – změnách vlastnictví bitcoinů. Blockchain a jeho nezvratitelnost je zásadní pro fungování Bitcoinu bez potřeby důvěry v jakoukoliv třetí stranu. Nicméně, zároveň je těžkopádný pro menší a frekventovanější platby. Platit kávu Bitcoinem je dost nepraktické

Zaprvé se vám nebude chtít platit 39 korun za espresso a 15 korun poplatek bitcoinovým těžařům. Zadruhé – celý svět nejspíš nepotřebuje vědět, že jste právě utratili 54 korun. Zatřetí se vám nebude chtít v kavárně čekat až 10 minut na potvrzení transakce v dalším schváleném bloku. Kvůli těmto problémům vznikl Lightning Network.

Co je Lightning Network: Přichází bleskově rychlé platby

Co je Lightning Network? Jedná se o tzv. „druhou vrstvu – jakousi nadstavbu nad samotným blockchainem Bitcoinu. Díky ní dokáže Bitcoin zvládat statisíce až miliony transakcí každou sekundu. Lightning Network (dále jako „LN“) si jde nejlépe představit jako účet v hospodě. Místo toho, abyste každé pivo, utopence a tři panáky rumu platili samostatně, necháte si vše shrnout v jednom závěrečném vyúčtování. Obdobně funguje i síť LN – pohodlně přes ní platby přijímáte i odesíláte. Teprve po určitém čase uděláte „vyúčtování“ v podobě klasické blockchainové transakce.

Ihned, prakticky zdarma a s maximálním soukromím

Lightningové platby jsou prakticky okamžité a mají zanedbatelné poplatky. Řádově jsou dvěstěkrát levnější než s klasickou VISA kartou. Stejně jako celý Bitcoin nepodléhají potřebě schválení třetí strany. Instantně můžete zaplatit kafe kamarádovi na druhé straně zeměkoule a nikdo vám v tom nemůže zabránit. Nebude vás to stát víc než pár haléřů navíc. Nezastaví vás žádné hranice a nezdrží vás žádné termíny pro vypořádání platby. 

Jako vedlejší efekt získáváte i větší soukromí – zatímco každá bitcoinová „on-chain“ transakce na základní vrstvě je nesmazatelně zaznamenaná, jednotlivé lightningové platby nelze prakticky vystopovat. Do blockchainu se zapíše až finální transakce, ono zmíněné vyúčtování. Třeba když si zůstatek LN peněženky pošlete zpět do vašeho Trezoru.

Počet uživatelů LN vzrostl o více než 50 000 %

Idea Lightning Network žije již od roku 2015. Avšak teprve v posledním roce-dvou se dá hovořit o spolehlivém řešení pro každodenní transakce. Obliba LN díky tomu roste exponenciálním tempem. Ještě v srpnu 2021 jej používalo sotva 150 000 lidí. Jen o rok později – letos v létě – již Lightning vyzkoušelo a používá přes 80 milionů uživatelů, mezi nimi i autor těchto řádků. 

Na utrácení BTC bleskovou rychlostí je zkrátka něco vysoce návykového – a to i v době pokračujícího bear-marketu. Na to, jak můžete používat Lightning Network pro platby za zboží i vy, se podíváme v některém z dalších článků. 

K závěru přátelské upozornění – utrácet bitcoin nemusí nutně znamenat, že o něj přicházíte nadobro. Stačí si jen utracenou částku zase dokoupit zpět klasickým způsobem – třeba přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin, která posílá zakoupený BTC okamžitě do vaší peněženky s nesmazatelnou stopou v bitcoinovém blockchainu pro maximální bezpečnost a důvěryhodnost. Tak směle do toho, ať máte v příštím textu na čem stavět vaše zkušenosti!

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše