simplecoin logo
Bitcoin dosáhl cenového maxima z roku 2021
Dlouhodobé investování
Kryptoměny
3 min
07.03.2024

Hodnota bitcoinu se v úterý večer vyšplhala neuvěřitelnými zelenými svíčkami až na 69 tisíc dolarů, tedy 1,6 milionu korun. Této hranice dosáhl bitcoin naposledy před třemi roky. Co to všechno znamená?

Maximum před půlením

All time high (ATH), je anglický pojem označující nejvyšší cenu, které kdy něco dosáhlo. A v případě bitcoinů jsme právě v úterý 5. března ATH dosáhli.

Ještě loni v říjnu jsme přitom na úroveň 69 000 USD (1,6 milionu korun) hleděli z propasti hluboké 60 % a bitcoin stál 26 tisíc dolarů. Za pouhých 5 měsíců pak cena vystřelila o fantastických 165 %. 

Za tuto velkou jízdu můžeme poděkovat předně bitcoinovým cenným papírům, o kterých jsme psali v článku: Spekulacím konec, Bitcoinové ETF je tady! nebo Výprodej Grayscale skončil, bitcoin stojí přes 50 000 USD

Enormní zájem ze strany investorů v USA žene cenu vzhůru a to nás ještě čeká půlení. Něco podobného jako dosažení ATH před půlením se ještě nestalo v žádném předcházejícím cenovém cyklu. ATH bitcoin dosahoval zásadně až měsíce po půlení. Je tedy více než pravděpodobné, že cena po půlení půjde ještě výrazně výš. Kam až, se můžete dočíst v článku Očekávání od bitcoinového půlení? Minimálně nové maximum!

Zlato na ATH spolu s BTC

Druhou zajímavou historickou událostí je, že ve stejný okamžik, kdy dosáhl ATH bitcoin, mělo stejný rekord i zlato, které se v úterý 5. března obchodovalo za 2 130 USD.

Co nám to napovídá? Zlato i Bitcoin jsou v současné době nejvyhledávanější nástroje proti inflaci a inflačním penězům. Trh tedy předpokládá, že se situace nebude zlepšovat a právě tyto dvě komodity budou sloužit jako bezpečný přístav.

Pro úplnost musíme doplnit, že pár okamžiků po dosažení ATH došlo k velkému cenovému propadu bitcoinu na 62 tisíc dolarů. Propad byl ale jen chvilkový a nyní se BTC opět obchoduje za 1,55 milionu korun.

Pokud chcete do rozjetého vlaku  naskočit, nikdy není pozdě a svůj nástroj proti inflaci si kupte na simplecoin.eu.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše