simplecoin logo
Binance opouští trh v USA s rekordní pokutou
Ostatní
6 min
23.11.2023

Největší kryptoměnová burza Binance je už od léta pod palbou amerických regulátorů. Nyní celá kauza vrcholí rekordní pokutou 4,3 mld dolarů a vynucených odchodem Binance z USA.

Nejen Binance si včera zažila černé úterý pro krypto-burzy. Pod palbou je i další americká burza Kraken, který již dříve zaplatil pokutu 30 milionů amerických dolarů za nabízení altcoinů, které jsou dle vyjádření komise pro cenné papíry tzv. „neschváleným cenným papírem“. Svou činnost navíc celosvětově ukončuje burza Bittrex, která dostala v poslední době několik ran, z kterých už se očividně nedokázala vzpamatovat.

 

Největší pokuta v historii pro Binance

Binance si však uzmula zář reflektorů – v tom negativním slova smyslu – s rekordní výší vyrovnání s americkými úřady. Tím je pokuta ve výši 4,3 miliardy amerických dolarů, tedy zaokrouhleně téměř 100 miliard korun českých! 

Šéf Binance, Changpeng „CZ“ Zhao byl navíc obviněn z několika závažných trestných činů a rozhodl se tak pod tlakem odstoupit z vedení Binance

A jak na to reagoval Bitcoin? Krátkodobě se podíval pod hranici 36 tisíc dolarů, ale dnes už je opět nad 37 000. To je velmi pozitivní zpráva. Loňský krach FTX (druhé největší burzy světa) totiž Bitcoin tehdy srazil až na dosavadní dno tohoto bear marketu na úrovně okolo 16,500 USD. 

Zdá se tedy, že sentiment okolo Bitcoinu je dnes výrazně jiný a i silná odolnost kryptoměnových trhů proti negativním zprávám je dalším potvrzením teze o tom, že už je tu s námi další „býčí trh“, tedy výrazně růstové období.

Konspirace a BlackRock

Kryptoměnová scéna si ráda potrpí na různé konspirace o tom kdo tahá za nitky ze zákulisí. A někteří uživatelé sociální sítě X (dříve Twitter) si povšimli jisté časové posloupnosti mezi tím, kdy šéf největšího investičního správce BlackRock, Larry Fink začal v červnu mluvit o bitcoinovém ETF (Více o ETF v našem článku Co jsou bitcoinová ETF a proč je kolem nich takový humbuk). Larry Fink zmiňoval potřebu vyjasnit si některé legislativní rámce a zároveň vyjádřil své znepokojení nad dominantním postavením Binance ve světě kryptoměn. Ta byla totiž po pádu FTX – o němž jsme psali dříve – takzvaně „o parník“ před konkurencí a skutečně držela v jistém slova smyslu rozhodující síly na trhu.

Okamžitě se tak objevily spekulace o tom, že BlackRock „odstřelil“ Binance (a další výše zmíněnou konkurenci), aby si vyčistil pole působnosti před tím, než do kryptoměnového prostoru vstoupí oficiálně se schválením prvního spotového ETF na bitcoinu.

Nemůžeme sice vyloučit, že BlackRock skutečně zatahal za nitky a dal americkým regulátorům jasné požadavky ke splnění, aby teprve po „rozdání karet“ zažádal o ETF. Na druhou stranu, neměli by to být právě američtí regulátoři, kteří dávají požadavky subjektům, které o ETF stojí? Navíc, konspirací okolo BlackRocku lze najít spousty už z dávné historie a to i mimo svět kryptoměn. Málokteré z nich se zakládají na faktech, za to o to více na domněnkách, a hlavně nepochopení toho, co je vlastně BlackRock vůbec za společnost.

Ani BlackRock není všemocný

BlackRock je často obviňován z toho, že řídí (nebo dokonce vlastní) celý svět. Ano, při pohledu do jeho portfolia zjistíme, že má zainvestováno prakticky všude a ve všem – je to ale naprosto logické, pokud spravuje aktiva a v rámci zvýšení bezpečnosti svých investičních strategií diverzifikuje portfolio. Ve většině společností tak BlackRock vlastní pouze minoritní až velmi zanedbatelné množství akcií. Asi podobně jako kdyby někdo tvrdil, že Pepa Novák může se svými třemi akciemi ČEZu ovládnout tento polostátní energetický podnik u nás.

Nic to však nemění na tom, že 4,3 mld. amerických dolarů vysoká pokuta pro Binance je jedním z vůbec největších penále, které si kdy nějaká firma „odnesla“ od americké justice. 

Zajímavé bude též sledovat dění přímo okolo osoby „CZ“, který se má oficiálně doznat k praní špinavých peněz, obcházení amerických sankcí např. vůči Íránu a dalším trestným činům. CZ byl zatím podmínečně propuštěn po zaplacení kauce ve výši 175 milionů dolarů a stane před soudem nejpozději v únoru 2024.

A na závěr – určitě vám v současné době doporučujeme bitcoin nadále akumulovat a rozhodně jej neprodávat velrybám, když se dají očekávat další raketové nárůsty. O dalších dobrých důvodech k růstu ceny (krom ETF) největší kryptoměny světa jste si u nás mohli přečíst nedávno. Pořídit si bitcoin a uložit jej v bezpečí své HW peněženky můžete snadno přes Simplecoin.eu ještě dnes.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše