simplecoin logo
5 důvodů proč investovat do Bitcoinu
Nezařazené
5 min
11.03.2024

Rok 2024 je a bude ve znamení Bitcoinu. Pokud jste doposud váhali, zda toto aktivum zařadit do svého portfolia, čtěte dále, protože se dějí velké věci a my vám předložíme 5 argumentů, které je dobré znát.

Wall Street uznal Bitcoin

V lednu letošního roku schválila Americká komise pro cenné papíry, vydání cenného papíru kopírující cenu bitcoinu. 11 největších investičních společností světa včetně BlackRocku, a Fidelity začaly prodávat na amerických burzách ETF na Bitcoin. Jen první den se prodalo ETF za 4,6 miliard dolarů a stejným neutuchajícím tempem pokračují investice institucionálních i běžných investorů každý týden. Příliv peněz je enormní a s ním roste i cena.

Pro zajímavost: Bitcoinové ETF překonalo ETF na stříbro a je nejúspěšnějším ETF v historii Wall Street.

Nových bitcoinů bude o polovinu méně

V současné době vykupují investiční společnosti bitcoiny z trhu 10 krát rychleji, než stihnou vznikat. Nové bitcoiny totiž vznikají průběžně tzv. těžením a každých 10 minut je vytvořeno 6,25 bitcoinu. V dubnu tohoto roku však dojde k události zvané půlení, kdy od jednoho okamžiku bude vznikat jen 3,125 bitcoinu za 10 minut a tak to bude další 4 roky, než se množství opět sníží o polovinu. Co to znamená? Nabídka, která spolu s poptávkou určuje cenu za bitcoin se sníží o polovinu. V minulosti byla tato událost katalizátorem růstu ceny a to o 10 000 procent při prvním půlení, 4 500 % při druhém a 660 % při třetím. Kolik to bude asi letos?

Růst ceny po halvingu bitcoinu

FED opět spustí „levné peníze“

Inflace v USA klesá a trh se dostává do okamžiku, kdy bude muset centrální banka dříve nebo později úrokové sazby začít snižovat. Řada analytiků odhaduje, že by k tomu mohlo dojít už na podzim tohoto roku a to následně způsobí obrovský příliv tzv. „levných peněz“, neboli půjček s nízkými úroky. Ty budou dalším palivem pro růst ceny BTC a dalších asetů.

Diverzifikace a vliv na investiční portfolio

Rozložení rizik by mělo být základem každého investičního portfolia. Přidáním jednotek procent Bitcoinu do portfolia může přinést nejen vyšší dlouhodobé zhodnocení, ale také snížení volatility. Přidáním pouhých 3 % bitcoinu do tradičního portfolia 60/40 zvýšilo roční výnos na 12,8 % (dle analýzy investiční společnosti VanEck), což je zvýšení výnosu téměř o 50 % oproti tradičnímu portfoliu. Bitcoin navíc nekoreluje ani se zlatem ani s akciemi, což ho tituluje na ideální nástroj diverzifikace.

Plán B

Předešlé argumenty byly převážně o ceně, ale Bitcoin je více, než jen spekulace. Vlastnictví opravdového bitcoinu (nikoli toho ETFkového) vám přináší neuvěřitelnou finanční svobodu a suverenitu. Svůj majetek můžete poslat kamkoli na světě a nikdo vám v tom nemůže zabránit. Je prakticky nezabavitelný státními autoritami. V případě nouzové emigrace si s sebou vezmete jen 12 anglických slov a svůj majetek obnovíte kdekoliv, kde je internet. Mít část majetku v bitcoinu je tedy i pojistka pokud se cokoli pokazí. 

Závěrem

Není tedy na co čekat. I s minimální investovanou částkou 1 350 Kč, se naučíte s tímto novým assetem pracovat, sledovat jeho vývoj a říct jednou dětem, že jste byl u toho, když stál jeden bitcoin pouhých 70 000 dolarů

Vyzkoušet si to můžete například u nás na Simplecoin.eu a to jednoduchým bankovním převodem.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše