simplecoin logo
Zelený Bitcoin – bitcoinová těžba není ekologická
Kryptoměny
5 min
02.06.2022

Vítejte u třetího dílu z našeho cyklu článků o bitcoinové těžbě a jejích dopadech na Zemi a její zdroje. V prvním díle jsme se věnovali samotnému principu a úkolu těžby. Ve druhém jsme ukázali, že není na místě mít strach z toho, že by Bitcoin proměnil Zemi v rozpálenou pustinu bez života. A v dnešním článku si ukážeme již existující, anebo v blízké budoucnosti realizované ukázky ekologické těžby Bitcoinu a nastíníme, jak ta může světu ve výrazně pomoct k lepším zítřkům.

Odpadní teplo není problém využít

Je faktem, že bitcoinová těžba spotřebovává elektrickou energii a generuje krom samotných výpočtů hashovacích funkcí i poměrně slušnou porci tepla. Proto se ekologicky smýšlející těžaři – ať už ti větší, či menší – snaží přinést na trh řešení, jak odpadní teplo z těžby dále využít.

Příkladem tak může být vyhřívání průmyslových skleníků na pěstování květin v Holandsku. Místnímu farmáři se zde spolupráce s těžařem vyplácí hned dvakrát. Nejenom, že za něj těžař platí elektřinu, ale ještě mu dodává teplo, které byl zvyklý získávat pálením zemního plynu v přenosných hořácích. 

Největší datacentrum v Norsku je napájeno z obnovitelných zdrojů energie a krom toho, že se tam mj. těží Bitcoin používají i odvod odpadního tepla a vysouší jím čerstvě posekané dřevo, aby rychleji vyschlo a mohlo se tak snáze a dříve průmyslově zpracovat.

I největší ropařská společnost Exxon Mobile začala krom ropy a plynu těžit i Bitcoin. Každou jejich těžbu totiž doprovází i nutnost korigovat tlak zemního plynu ve vrtu. Dochází tak ke spalování odpadního plynu, který jinak vykazuje až 80krát vyšší skleníkový efekt než CO2. Donedávna byl tento plyn spalován bez jakéhokoliv užitku, avšak dva mladíci z Texasu přišli s řešením, jak jeho pomocí těžit Bitcoin. Mimochodem, kdyby se pro tyto účely použil všechen odpadní plyn unikající při těžbě ropy, stačilo by to pro napájení celé bitcoinové těžby více než pětinásobně (odhad vyplýtvané energie odpovídá přibližně 650 TWh ročně).

Samozřejmě se objevují zajímavá řešení i pro domácí těžbu. Např. ohřev vody v bojleru, nebo podlahové topení, které využívá nejedna moderní domácnost, jde už dnes provádět pomocí těžby Bitcoinu. Standardně spotřebováváme elektrickou energii abychom si ohřáli vodu. Nyní můžeme místo toho těžit Bitcoin a odpadní teplo z těžebního stroje použít pro ohřev vody. Zákazník tak spojuje příjemné s užitečným a na svojí nutné spotřebě energií může vlastně i vydělat. 

Udržitelné plány pro Západní polokouli

El Salvador – země střední Ameriky, která jako první na světě přijala Bitcoin za oficiální platidlo plánuje obrovskou bitcoinovou těžební stanici v hodnotě přes půl miliardy amerických dolarů, jež bude využívat geotermální energii z vulkánu. Financovat výstavbu tohoto zařízení chce pomocí tzv. Vulkánových dluhopisů s pětiletou splatností a práce na něm již začala. El Salvador tedy již dnes těží Bitcoin zcela ekologicky.

Americký stát Texas již nyní disponuje 2x vyšší kapacitou solárních elektráren, než kolik elektřiny je reálně schopný spotřebovat. Tento největší stát USA ale zároveň není připojen na zbytek vysokonapěťové sítě v dalších státech. Zde produkovaná elektřina tedy z velké části neměla až donedávna svůj odbyt. Nyní se tam ve velkém stěhují těžaři Bitcoinu a z Texasu se velmi rychle stává „Mekka těžby Bitcoinu“.

Je tedy pravděpodobné, že nároky, které těžba Bitcoinu klade na Zemi a její zdroje bude v čase nadále významně klesat a dle některých odhadů máme vrchol generovaných emisí již za sebou. Existuje toho víc, co by však bitcoinová těžba mohla pozitivního udělat pro svět? Zcela jistě ano a o tom vám povykládáme v dalším článku tohoto seriálu.

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše