simplecoin logo
Vexl – praktické použití
Ostatní
6 min
26.10.2022

Proč jsou anonymita a soukromí při nakupování kryptoměn důležité, jsme si vysvětlovali v článku z minulého týdne. Také jsme vám v něm slíbili bližší popis funkcí a filosofie aplikace Vexl z dílny SatoshiLabs. Aplikaci jsme si osobně otestovali a zkušenosti jsme pro vás shrnuli do dnešního článku. Tak jdeme na to.

Jak už možná víte, Vexl je nová aplikace zastávající funkci anonymní sociální sítě.  Má za cíl snadno propojit nabídku a poptávku pro anonymní, ale zároveň bezpečný nákup a prodej Bitcoinu. Jelikož je soukromí a jeho ochrana cíl číslo jedna celého Vexlu, hned na úvod vám vysvětlíme, jak aplikace nakládá s daty a kde se vůbec berou uživatelé a kontakty v této sociální síti. 

Při prvním spuštění aplikace vás Vexl vyzve k nasdílení všech kontaktů ve vašem adresáři – možná vás tedy napadá, jak může být aplikace anonymní? Kontakty jsou okamžitě zašifrovány a hlavně je nejde spojit s vaší osobou. Následně je vám vytvořena vaše Vexl identita – anonymní avatar a přezdívka, pod kterou se budete zobrazovat v síti. Díky šifrování kontaktů i chatů s uživateli se nemusíte bát zneužití dat. Pokud se je rozhodnete smazat, učiníte tak navždy jedním kliknutím.

Tinder pro milovníky anonymního Bitcoinu

S trochou nadsázky se tak dá říct, že Vexl je vlastně pouhá primitivní chatovací platforma, takový anonymní Tinder pro Bitcoinery. Při hledání obchodu můžete zvolit poměrně velké, avšak rozumné množství parametrů a podle toho filtrovat nabídky. Základem je, zda chcete nakupovat, nebo prodávat. Dále určíte lokaci, velikost transakce (0–10 000 EUR), způsob platby a předání. Co je ale velmi zajímavé, že obchodovat můžete vždy pouze s vašimi vlastními kontakty anebo s kontakty vašich kontaktů (takové Facebookové „přátelé přátel“). Tím se Vexl snaží předcházet bujení podvodníků na této platformě. Vychází z předpokladu, že když se „s někým přes někoho znáte“, jeho chuť podvést vás bude výrazně menší. 

Samozřejmě můžete si i sami vytvořit nabídku nebo poptávku po Vexlu, prohledávat nabídky dalších uživatelů a když vás nabídka zaujme, požádáte o propojení nebo někdo požádá vás. V ten moment konkrétně uvidíte kontakty, které vás spojují. Velmi snadno se dá zůstat po celou dobu v anonymitě, pokud je to však potřeba „pro jistotu“ vaší nebo protistrany, můžete požádat o odhalení identity a případně se na důvěryhodnost kontaktu poptat u svého známého, který vás spojuje. 

Praktická zkušenost – samá pozitiva, až na počet nabídek

Vexl se mi podařilo vyzkoušet i osobně a to rovnou v obou směrech, stal jsem se jak prodávajícím, tak nakupujícím včetně férových poplatků etického vexlu. Vše proběhlo naprosto bez problémů. Komunikace byla rychlá, efektivní – stačilo se domluvit kdy, kde, potvrdit si sumu a smluvený poplatek a pak už se jen sejít a provést obchod. 

Jediným zásadním nedostatkem aplikace Vexl tak zatím zůstává do jisté míry omezené množství nabídek a poptávek – Bitcoinerů je v české populaci relativně málo a Vexl je v úplném začátku. Kombinace těchto dvou faktorů znamená, že uživatelé občas hlásí, že se jim zobrazuje jen minimum relevantních nabídek. Je to ale jen otázka času, aby se Vexl dostal více do povědomí a hlavně, aby sami uživatelé aktivně Vexl používali – tj. nabídky a poptávky tvořili. Prozatím si stačí uložit třeba veřejně známé číslo na ekonoma a bitcoinera Dominika Stroukala a hned máte z čeho vybírat… Těžko se vám však Dominik zaručí za takový kontakt, tak buďte opatrní.

Méně důležitým mínusem, který pro někoho může být odrazující, je fakt, že nejbezpečnější obchody se uskutečňují osobně s předáním hotovosti. To je v době, kdy jsme zvyklí vše vyřizovat online na pár kliknutí, dost omezující. Jak ale rádi říkají softwaroví vývojáři – není to chyba, ale vlastnost systému, který má zajistit soukromí kupujícímu i prodávajícímu.

Je tedy zřejmé, že se oba protipóly nakupování Bitcoinu – tedy buď přes burzy, nebo naopak anonymně – vzájemně krásně doplňuje. Toužíte-li po soukromí, použijete Vexl. Pokud však vyhodnotíte, že chcete Bitcoin nakupovat z pohodlí domova a za pár minut,  máme pro vás super řešení – směnárnu Simplecoin, která až do ekvivalentu 200 EUR za 10 dní nepotřebuje ověření totožnosti a kryptoměny okamžitě posílá na vaši peněženku, kde jsou maximálně v bezpečí.

 

Srovnání Vexlu s burzami a směnárnami

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše