simplecoin logo
Stackchain – internetová sranda, kterou berte vážně
Ostatní
4 min
08.08.2022

Už téměř týden se řítí jako lavina Bitcoin-twitterem něco, co začalo úplnou náhodou a jako zábava. Jistý uživatel Twitteru dal najevo svoje zapálení pro věc a veřejně zainvestoval „svých posledních pět dolarů před výplatou“ do Bitcoinu. Následně vyzval, aby ho následovali další uživatelé Twitteru a využili při tom současných příznivých cen Bitcoinu. Spustil tak šílenství s hastagem #stackchain.

Od pěti dolarů k sedmi Bitcoinům

Celá myšlenka stakchainu je úžasně jednoduchá. První uživatel s uživatelským jménem ArizonanHODL zainvestoval již zmíněných 5 dolarů a následovali ho další, kteří poslali do Bitcoinu 6, 7, respektive 8 dolarů a tak dále. To, co začalo zcela nevážně a zůstalo naprosto dobrovolnou srandou dnes pokračuje jako #stackchain – tedy řetězec lidí, kteří přikupují Bitcoin podle vzorečku „n+1“. V době psaní těchto řádků má řetězec potvrzených již 565 záznamů. Další investice by již tedy měla odpovídat 566 dolarům či eurům, dle současného kurzu asi 13 550 Kč. 

Každý účastník stackchainu sice investuje sám za sebe, ale komunita aktivně sdílí svoje úspěchy a okamžitě do hry začlenila bitcoinový žargon. Další „bloky“ jsou tak „těženy“ a jelikož částka přes 500 dolarů je již poměrně velkou investicí, už se objevují i první těžařské skupinky (pooly) – tedy uživatelé, kteří se dohodnou na vytěžení dalšího bloku a velikost investice poměrově rozdělí mezi sebe, podobně jako to funguje v reálné těžbě bitcoinů. Skupina aktivních uživatelů potom bloky ověřuje a potvrzuje správnost investované částky – podobně, jako to dělají uživatelské nody v samotném bitcoinovém protokolu. Pokud se objeví duplicitní investice nebo špatně zainvestovaná částka (kdy někdo nepochopí často ještě nepsaná pravidla), blok je odmítnut a pokračuje pouze nejdelší řetězec schválených transakcí.

Normálně bychom o takovéto „huráakci“ ani nepsali. Na této iniciativě je však několik věcí, které mají mnohem větší přesah, než je na první pohled patrné. A to nejenom proto, že se tímto způsobem zainvestovalo již přes 150 000 dolarů, tedy téměř 7 bitcoinů. Což na něco, co začalo jako zábava, není vůbec špatné skóre.

Hloupá hra anebo zrod nové elity

Jakákoliv účast ve stackchainu je zcela dobrovolná. Přesto se zatím v průměru každých 14 minut najde někdo (výjimečně i opakovaně), kdo koupí další dílek skládačky (v bitcoinovém protokolu se bloky schvalují každých zhruba 10 minut). Aktuální nákupní cena Bitcoinu přitom nikoho nezajímá, vše totiž skupují tzv. hodleři – tedy uživatelé, kteří míní daný Bitcoin dlouhodobě držet a vlastně tak chtějí pomoct celé komunitě. Dle zákonu nabídky a poptávky tyto nákupy vyvinou tlak na cenu ostatních bitcoinů.

Zmiňovaných 565 dolarů je dnes cca 0,025 BTC (tedy 2,5 milionu satoshi). To je suma, která vás rázem katapultuje do 10 % největších držitelů Bitconu, tzv. satoshi-milionářů. V budoucnu vám tak nejspíš přilepší na hezký důchod. A to už stojí za zvážení.

Pokud máte zájem o připojení se k akci #stackchain, aktuální konec řetězu můžete najít na Twitteru s hashtagem #stackchaintip. Zajistíte si tak svoje místo v nezměnitelném řetězci transakcí, podobně jako autor tohoto článku s čísly bloků #230 a #514. A možná na vás vzpomene i nějaké to internetové meme, které se okolo tohoto rodícího se fenoménu začaly rodit jako houby po dešti.

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše