simplecoin logo
Spoření do kryptoměn: Vyplatí se?
Dlouhodobé investování
6 min
24.08.2022

Spoření na důchod je v Česku důležité téma, které se stává pro zdejší dvacátníky a třicátníky reálnou noční můrou. Pro rodiče je zase otázkou, jestli se vůbec s dnešní vysokou inflací vyplatí tradiční spořicí účet pro účely spoření na děti. Jakou roli by mohlo hrát spoření do kryptoměn?

Pro účely textu jej rozdělíme na dvojici klíčových kapitol:

  • Je dobře spořit bitcoin na důchod?
  • Vyplatí se dětem spořit místo peněz kryptoměny?

Spoření bitcoinu na stáří

V České republice se drtivá většina obyvatel spoléhá na to, že se o ně ve stáří postará stát. Mnozí, hlavně Husákovy děti, to považují za jeho povinnost. Hodlají vyžít z toho, co jim stát poskytne. To se však už nedá říct o mladší generaci, která se narodila těsně před či těsně po sametové revoluci. Mnozí přebírají americký spořicí systém, který umožňuje na stáří nastřádat pomocí investic.

V Česku je nejbližším ekvivalentem druhý a třetí důchodový pilíř. Avšak státní podpora ani výnosnost investic se nedají srovnávat.

Proč spořit do investic, místo spoléhání na stát?

Stavět si vlastní portfolio se vyplatí obzvláště, jste-li mladí. Mladý člověk má oproti těm, kterým je nad 50, v investování velkou výhodu.

  • Lze investovat malé částky: Mladí mohou investovat jen malou částku. I tak bude její dopad za 40 až 50 let cítit. Nicméně je třeba to dělat pravidelně, třeba každý měsíc!
  • Složené úročení: Ten, kdo začne se spořením už ve svých 20 letech, má díky složenému úročení v 60 skoro dvojnásobek toho, co má člověk investující od 30 let. To je síla složeného úročení.
  • Extrémně nízké riziko: Riziko investic se odvíjí od vybraného aktiva a od toho, jak moc času v portfoliu stráví. Díky tomu, že spoření na důchod je dlouhodobá záležitost, je riziko při správném výběru aktiv minimální. A to dokonce i u Bitcoinu.

Spoření do kryptoměn – jak správně nastavit své portfolio

První je třeba se zamyslet, jaké kryptoměny koupit. Naším cílem je nakoupit a následně držet několik desetiletí. Vybereme si proto tu největší virtuální měnu – Bitcoin. Ta je specificky naprogramovaná tak, aby se cena udržovala na rozumné hladině či rovnou rostla.

Kolik Bitcoinu naspoříte, záleží na věku. Pokud jste mladý člověk a cítíte se odvážně, určitě lze deset let kupovat na důchod pouze Bitcoin. Jestli vám riziko není tak blízké, některé roky či měsíce proložte investicí do tradičních aktiv – bankovních akciových fondů, komodit či protiinflačních dluhopisů. Mladý člověk může mít v kryptoměnách přes 60 % svého důchodového spoření.

Nezapomínejte, že investovat se musí dlouhodobě. I kdyby to měla být jen menší částka. Vytvořte si návyk každý měsíc odložit 7 až 10 % příjmu ve prospěch investic. Chce to disciplínu, ale vyplatí se to!

Čím později s investicemi začínáte, tím větší podstupujete riziko. Bitcoin by měl tvořit maximálně 30 % portfolia investora ve věku 3545 let. Od 45 bude bohatě stačit jen 20 % portfolia v BTC.

spoření do kryptoměn

Pokud jste starší, není třeba zoufat. Bitcoin na důchod je výborný nástroj diverzifikace pro ty, kteří mají i jiný příjem než pouze práci. Třeba dlouhodobě pronajímají byt. Na kryptoměny lze přitlačit i ve chvíli, kdy už držíte nezanedbatelné množství kapitálových investic – v rámci třetího pilíře, ale i soukromě.

Spoření do kryptoměn dětem: Vyplatí se to?

I při spoření dětem platí výše uvedená pravidla. Tedy: hlavní roli hraje čas a výběr kryptoměny.

  • Vyplatí se nahradit tradiční spořící účet kryptoměnami? Ano, bez debat. Za předpokladu, že kryptoměny budete nakupovat každý měsíc po dobu deseti let a více. V takovém případě je související riziko minimální. Zamyslete se však, jestli kvůli transakčním poplatkům není lepší nakupovat jednou za rok.
  • Jakou vybrat kryptoměnu? Jelikož ji budete dlouhodobě držet, stále je nejlepší možností Bitcoin. Nejstarší, největší a časem prověřená kryptoměna nabízí perspektivu dlouhodobé existence a stability.

Při spoření Bitcoinu potomkům dávejte velký důraz na bezpečnost, aby se vám kryptoměny neztratily či vám je někdo neodcizil. Za deset let se nesmí stát, že nebudete znát seed ke svojí peněžence.

Seed si lze představit jako heslo vedoucí k vašim kryptoměnám. Jde o řetězec obvykle 12 až 20 slov, který reprezentuje váš privátní klíč. Jeho ztrátě či odcizení musíte zabránit za každou cenu.

Spoření Bitcoinu? Nebojte se toho!

Více informací o investování do kryptoměn naleznete v našem článku porovnávajícím zlato a Bitcoin. Mechanismy udržující poptávku po BTC jsme rozebírali zde. Pokud se vám článek líbil a chtěli byste více podobného obsahu, napište nám to na Twitteru

Jiří Makovský
Jiří Makovský
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše