simplecoin logo
Solana znovu v problémech
Ostatní
5 min
30.06.2022

Problémy kryptoměny Solana se v poslední době množí jako houby po dešti. Již několikrát za poslední měsíce došlo k úplnému zastavení blockchainu. Poslední výpadek z počátku června trval více než 4,5 hodiny. Přes víkend se ale „na Solaně“ rozehrála mnohem nebezpečnější hra, která klade důraz na otázku o budoucnosti tzv. decentralizovaných financí.

Na internetu lze nalézt nekončící spory o to, jestli je lepší konsesus Proof of Work (který používá Bitcoin), nebo Proof of Stake. Zatím většina začínala a končila spíše v teoretické rovině. Poslední události v síti kryptoměny Solana jednoznačně potvrzují slova Bitcoin maximalistů, že Proof of Stake konsesus pro řízení sítě nevyhnutelně vede k centralizaci moci a celý ekosystém tak činí zranitelným. Přes víkend jsme totiž od Solany dostali praktickou ukázku toho, co se stane, když má někdo dostatečně velký stake. Tedy „podíl“ na dané síti.

Příliš centralizované finance

Solend je platforma De-Fi (decentralizovaných financí) běžící na Solaně. Umožňuje uživatelům půjčit si peníze za vloženou protihodnotu v kryptoměně SOL. To udělala i jedna z největších tzv. „velryb“, kdy si neznámý uživatel půjčil 108 milionů dolarů ve stablecoinech proti 5,7 milionům mincí SOL. Při současném negativním sentimentu trhu, kdy cena Solany zažívá masivní propady, se tato pozice objevila nebezpečně blízko k likvidaci. Tím rozumíme moment, kdy by již hodnota zástavy nestačila krýt hodnotu půjčky a ta by se musela okamžitě vypořádat. Tím by došlo k dalšímu velkému tlaku na cenu Solany a ta by se pravděpodobně propadla znovu a ještě více.

Tvůrci Solendu si tak narychlo nechali komunitou odhlasovat pravomoce převzít kontrolu nad daným velrybím účtem a tuto pozici zlikvidovat za jiných pravidel, než bylo ustanoveno ve smart-contractu dané půjčky. Pikantní na tom je, že k finálnímu schválení návrhu došlo až díky jednomu jedinému uživateli, který v Solaně držel podíl pouhých několika stovek tisíc dolarů… a přitom rozhodl o osudu smart contractu v hodnotě čtvrt miliardy dolarů (ta mimochodem tvořila 88 % veškerého objemu Solendu).

Další nepříjemné konotace nese fakt, že se jednalo o historicky vůbec první návrh na změnu protokolu Solend a ihned byl použit k ovládnutí účtu, který měl být dle definice De-Fi nedotknutelný. Správci Solendu dokonce upláceli uživatele odměnami v nativních tokenech, aby podpořili tento uspěchaný návrh na změnu protokolu. Na jeho odhlasování pak poskytli pouze 8 hodin v neděli odpoledne. Také samotný způsob hlasování působí přinejmenším podivně a potenciálně nebezpečně. Organizátoři přesměrovávali uživatele ze svého oficiálního Twitter účtu na neznámou URL adresu, kde tito museli připojit svoje peněženky, aby zapsali svůj hlas. Tím možná nechtěně odhalili další „vektor útoku“ na smart contracty v budoucnu, a to nejen na Solanu.

De-Fi se hroutí nejen na Solaně, Bitcoin zůstává jistotou

Zatím to vypadá, že celý koncept decentralizovaných financí je ve skutečnosti až příliš centralizovaný a navíc funguje jen v době, kdy jde cena dané kryptoměny strmě vzhůru. Při náznaku sebemenších problémů pak dochází k zásahům ne nepodobným těm, jaké aplikují klasické centrální banky v době krizí. Můžeme najít příklady z let 2007 a 2020 i ze současnosti. Krom Solany to mohou potvrdit i další krachující projekty na jiných kryptoměnách (Terra/Luna) a službách jako Celsius, Lido, BlockFi a dalších. Jestli je však důvěra v De-Fi pošramocena trvale, to se teprve uvidí.

Jako nejbezpečnější strategie tak vychází pravidelná investice do Bitcoinu, který naprosto skvěle plní svoji úlohu digitálních peněz. Na nic víc si nedělá ambice, což mu mnozí vyčítají, ale na rozdíl od výše uvedených projektů naprosto bezchybně za loňský rok přenesl hodnotu více než 12 bilionů dolarů – tedy více, než celá síť VISA.

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše