simplecoin logo
Přístupy k obchodování kryptoměn, které musíte znát!
Kryptoměny
Pro začátečníky
5 min
27.04.2023

Obchodování kryptoměn – a různorodých aktiv obecně – se stalo během pandemie COVID-19 v letech 2020 až 2022 velmi oblíbené. Najednou každý byl schopný „trader“, který se nebál navigovat moře mincí a tokenů. Pro ty, kteří si radši první udělají pořádnou rešerši, přinášíme článek o různých přístupech k obchodování

V minulosti jsme se již věnovali investování na dlouhodobý horizont. Kupříkladu jsme shrnuli problematiku „Bitcoin vs. zlato“ či rozebrali otázku, zda se vyplatí investovat do bitcoinu. Na své si přišly i strategie – představili jsme tajemství „Dollar-cost Averaging“.

Dnes se zaměříme na přístupy k obchodování kryptoměn v krátkodobém a střednědobém horizontu – takže půjde o dělení podle délky držení pozice. Chcete, abychom se zaměřili i na jiná témata obchodování? Dejte nám to vědět na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru. Naším cílem je přinést obsah, který vás zajímá.

Denní obchodování – „Day trading“

Denní obchodování, v angličtině pod termínem „Day trading“, je otevírání extrémně krátkých pozic, kdy vstupy a výstupy jsou zpravidla ve stejný den. Pracuje se přitom s grafy, kde jedna svíčka reprezentuje 5 minut, ale i pouhou jednu minutu

Jde o rizikovou metodu, při které u solidních obchodníků v posledních letech najdeme na druhé straně obrazovky robota. Ten totiž dokáže vstřebat veškeré informace o kryptoměně velmi rychle. Něco, co se člověku nikdy nepodaří. Při této formě tradingu hraje hlavní roli svižnost a bystrost. Běžným nováčkům může spíše uškodit. 

Graf BTC, kde jedna svíčka reprezentuje minutu. I drobný nárůst kurzu působí majestátně. Zdroj: TradingView

Poziční obchodování – „Swing trading“

Poziční obchodování (Swing trading) využívá velké tržní volatility kryptoměn. Pokud nevíte, co „volatilita“ znamená, podívejte se na náš vysvětlující článek. Při této metodě obchodování se kryptoměna drží asi týden až měsíc – záleží na konkrétních okolnostech.

Obchodník při vyhledávání pozice sleduje technické indikátory, jako je kluzký průměr za posledních 7 nebo 30 dní a další. Technický indikátor je ve své podstatě vzorec, na základě kterého lze zhodnotit vědeckým postupem atraktivitu investice. Indikátory nejsou samospásné, ale díky své jednoduchosti nabyly v komunitě obchodníků obrovské oblíbenosti. Najdete je třeba zde – pro BTC, ETH, LTC.

Ovšem nejde o jediný nástroj analýzy. Stále oblíbenější jsou „fundamentální indikátory“. Jde o informace, jako je počet zmínění kryptoměny na sociálních sítích či v médiích. Pracují s nimi zpravidla profíci, neboť získat přesné informace je složitější.

Příklad informací od technických indikátorů ethereum. Kdo se v tom má vyznat, že? Zdroj: TradingView

Trendové obchodování – „Trend trading“

Trendové obchodování je další střednědobou až dlouhodobou metodou, na kterou se zaměříme. Obchody většinou trvají 3 týdny8 měsíců. Vychází přitom z cykličnosti, která je pro bitcoin charakteristická. Kromě výše zmíněných technických a fundamentálních indikátorů je obchodník taktéž vybaven makroekonomickými daty, popřípadě slušným přehledem o geopolitické situaci ve světě. To hraje v poslední letech velkou roli.

Co je tím myšleno? Například velká inflace v Evropě a Spojených státech amerických se podepisuje na globální ekonomice, tudíž i na akciích a kryptoměnách. Trendový obchodník taktéž sleduje třeba válku na Ukrajině, neboť ta se přímo dotýká Evropy či celé Afriky – z důvodu problematického vývozu obilí a zpomalení tamní ekonomiky. Afrika, především Nigérie, je místem s největší adopcí virtuálních měn. 

Na základě všech zmíněných informací se poté rozhodne, kam trh bude směřovat a pozici uzavře, až když se začne situace měnit.

Graf vývoje ceny BTC. Jedna svýčka reprezentuje jeden den. Zdroj: TradingView

Obchodování kryptoměn: Vyplatí se?

Obchodování se může na první pohled zdát jako jednoduchá záležitost. Avšak za úspěšnými krátkodobými investory jsou léta zkušeností, složité analytické metody i nespočet hodin strávených hledáním té správné situace. Běžnému uživateli zpravidla stačí pro maximalizaci užitku Dollar-cost Averaging. Někteří čeští obchodníci si z činnosti udělali nenáročný koníček, díky kterému zůstávají v obraze. Otevírají tak pouze menší pozice.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše