simplecoin logo
Bitcoin roste – co za tím vězí a jak být u toho
Kryptoměny
5 min
01.02.2023

Bitcoin od začátku roku připsal  nárůst o 40 %. Stává se tak nejvýdělečnějším aktivem tohoto roku. Podíváme se na to, co se stalo a co se pravděpodobně bude dít dál, pokud si Bitcoin chce svůj růstový potenciál udržet. 

Nejspíše to byla pozitivní data ze Spojených států amerických, která naznačují pozitivní trendy. Tedy to, že se největší ekonomika světa poprala s plížící se recesí nad očekávání dobře. Ať už to byly údaje o nezaměstnanosti, hrubém domácím produktu, nebo politika FEDu, vypadá to, že Američané dokázali ve 4. kvartále roku 2022 dostat inflaci pod kontrolu. 

Společně s tím přišlo úlevné oddychnutí i ve zbytku světa. Pokud nebude potřeba dále zvedat sazby a tedy se ještě více blížit recesi, nebude muset zásadně upravovat úrokové sazby ani ECB – Evropská centrální banka. Ta se zvyšování sazeb dlouhodobě bránila, protože existuje velká obava o stabilitu předlužené Itálie, Řecka a dalších zemí.

Ve hře je též teorie bitcoinových cyklů. Ty v minulosti skutečně fungovaly: po období dlouhého útlumu až nezájmu o kryptoměny došlo k nejdříve pozvolnému, ale gradujícímu oživení a zažehnutí růstových trendů. Tento trend se historicky opakoval již 4x s periodicitou 4 let.

Spousta lidí tvrdí, že tyto cykly již nemohou fungovat, pokud stojíme tváří v tvář světové recesi. Jak už jsme psali výše, ta se ale zatím odkládá na neurčito, a tak nic nebrání tomu, aby Bitcoin (a samozřejmě i další aktiva) rostl. Od začátku roku tak vzrostl o 40 %, krátce dokonce atakoval hranici 24 000 dolarů za minci, kde byl naposledy v srpnu 2022. 

Zmiňované cykly velmi úzce souvisí s půlením odměn za těžbu Bitcoinu. K dalšímu půlení má dojít v květnu 2024, kdy odměna za jeden vytěžený blok transakcí klesne na 3,125 BTC. Je to právě předem daná a známá nabídka, která může potvrzovat tzv. sebenaplňující se proroctví bitcoinových cyklů. A je pravdou, že všechny cykly v minulosti začínaly podobně. Delší období útlumu vystřídal zásadní cenový pohyb směrem vzhůru, od kterého Bitcoin už pouze s menšími korekcemi došel na nové maximum (ATH). Čeká nás něco podobného i v letech 2023 a 2024? To teprve uvidíme, přinášíme však několik bodů nastiňujících, jak z dalšího vývoje vytěžit maximum.

Proč a jak nejlépe nakupovat

1. Bitcoin neumřel a zůstává

Hodně lidí v roce 2022 tvrdilo, že Bitcoin a s ním celé krypto umírá. Tento názor pohled na graf jednoznačně vyvrací. To je dobrá zpráva, která pomohla trhy uklidnit.

2. Pořád skvělá cena

Přestože Bitcoin vyskočil v posledních týdnech nad 23 000 dolarů, pořád je to signifikantní sleva oproti ATH z roku 2021. Stále tedy platí, že má cenu hlavně akumulovat.

3. Nekupujte za draho a neprodávejte za levno

Jednoduché doporučení, ale pořád se musí připomínat. I kdyby přišlo další „škobrtnutí“, neprodávejte v panice, ten správný čas na prodej teprve přijde, naopak, zatím se držte bodu č. 2.

4. Investujte pravidelně

40 % za měsíc je krásný výsledek, ale málokdo by si na něj před tím měsícem vsadil. Nesnažte se časovat trh, ale nakupujte pravidelně. Pokud budete několik let „štosovat saty“, vrátí se vám to královsky. Sílu DCA strategie pravidelných investic ukazuje graf níže.

Porovnání hodnoty BTC – jednorázové nákupy vs. DCA

5. Bitcoin je dlouhodobá hra

To souvisí velmi úzce s předchozím bodem. I přes pozitivní náladu je Bitcoin zatím stále hodně volatilní. Doporučujeme tedy investovat spíše na střednědobý (3–5 let) až dlouhodobý (5+ let) investiční horizont.

6. Začátek nového cyklu

Ať už za růstem stojí čtyřletý cyklus, nebo jen pozitivní makroekonomický výhled – je to jedno. Dno však bylo s největší pravděpodobností stanoveno a je dobré „být u toho“, když se zase jde nahoru.

7. Máte čas naplánovat si „EXIT strategii“

Jedna věc je vědět, kdy nakupovat, druhá věc je vědět, kdy chcete prodávat. Využijte „klidu před bouří“ a řekněte si, v jakém bodě pro vás bude dávat smysl u dříve koupeného a zhodnoceného Bitcoinu zrealizovat zisky.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše