simplecoin logo
Decentralizované burzy: Jaké jsou jejich rizika a výhody
Kryptoměny
6 min
27.01.2023

Vznik decentralizovaných burz (někdy zkratkou zvaných „DEX“) změnil to, jak obchodujeme kryptoměny. Jde o chytré kontrakty – druh samo-vynutitelné a samo-vykonávací smlouvy – umožňující směnu dvojice kryptoměnových aktiv anonymně na jedné blockchain síti. Tento nový druh obchodování přináší několik problémů, kterým se budeme dnes věnovat.

Jak se decentralizované burzy odlišují od ostatních nástrojů

Klíčovou vlastností decentralizovaných burz, jak název napovídá, je absence správce – autority. Místo toho platforma funguje na blockchainu, který zajišťuje vymáhání a exekuci transakcí. Po celou dobu procesu uživatel drží mince ve své peněžence, nikoli na platformě samotné – jako tomu je u centralizovaných burz.

Distribuované burzy zní jako skvělá alternativa, nicméně pro tradičního uživatele přinášejí své vlastní potíže. Podívejme se na ně.

Decentralizované burzy nevylučují bezpečnostní rizika

Žádná online struktura není stoprocentně v bezpečí, když jde o hackery nebo jiné útočníky. Nicméně centralizované platformy jsou ziskem silně motivované k tomu dát bezpečnost na první místo. Mnoho open-source DEX aplikací má významné bezpečnostní problémy, v posledních letech jsou velkým podílníkem na počtu odcizených kryptoměn.

decentralizované burzy

DeFi, kam se decentralizované burzy řadí, je v posledních letech největším bezpečnostním rizikem pro peníze uživatele. Na grafu v porovnání s tradičními burzami a krádežemi peněženek. Zdroj: Chainalysis

Tržní manipulace metodou „Front Runningu“

Front Running je druh tržní manipulace, který je na tradičních trzích (akcie, komodity…) nelegální. Ve světě kryptoměn se začala v posledních letech spolu s DEX rozšiřovat jeho blockchainová mutace.

Jelikož veškeré příkazy na decentralizovaných burzách prochází rukama těm, kteří na síti potvrzují transakce, mají tito lidé informace o velkých nákupech nebo prodejích. A to dřív, než se vůbec daná transakce uskuteční. Toho můžou využít: kupříkladu ve chvíli, kdy vidí obrovský příkaz k nákupu tokenů ABC, mohou pozdržet tuto transakci a nejprve si nějaké ABC koupit sami – tím se dopustili Front Runningu. Poté, když cena vlivem pozdržení nákupu vyroste, odprodají. Nakládají s informací, která není běžnému investorovi přístupná.

Nízká likvidita některých aktiv

Likvidita je pojem, který označuje schopnost redukovat jakoukoli investici zpět na fiatové (státní) peníze. BTC má velkou likviditu, i miliony korun v kryptoměně se poměrně snadno dají směnit na dolary. 

Ale pokud držíte milion dolarů v nějaké malé kryptoměně, tak na trhu není dost peněz, aby se vám podařilo všechny tokeny prodat za (alespoň zhruba) stejnou cenu za kus. Místo toho budete každý další token prodávat za menší částku, až se dostanete k nule

Některé páry na decentralizovaných burzách mají s tímto problémy. Cena je poté volatilní a velké obnosy tokenů se nedají zpeněžežit. Obchodník na tom prodělává – neprodává za cenu, která by existovala na trhu likvidním. Volatilitě se věnujeme více v tomto našem textu.

Stoprocentní osobní zodpovědnost

To, co je na technologii blockchain úžasné, může být při kontaktu se složitými aplikacemi, jako jsou decentralizované burzy, problém. Každá transakce je nezvratitelná. Jeden klik na špatné tlačítko nebo chybně zadané číslo může vyústit ve ztrátu peněz

Nehledě na to, že na decentralizovaných burzách řádí mnoho podvodných projektů – těm se věnujeme v jednom z našich textů.

Existují dva druhy podvodných tokenů, na které je třeba dávat pozor:

  • Falešné kopie již existujících tokenů: Například vznikne token ETHx, který nemá s měnou Ethereum nic společného, ale snadno dojde u nezkušeného uživatele k záměně.
  • Falešné tokeny známých společností: Běžné jsou tokeny automobilky Tesla či Microsoftu. Opět platí, že společnost s nimi není nikterak asociovaná. Jde o pouhopouhý podvod.
decentralizované burzy

Výrobce elektrických automobilů Tesla je běžně zneužívaný za účelem vytvoření falešného tokenu.

Tím se dostáváme k tomu, co je v takové situaci kámen úrazu – obchodník nemá šanci vrátit transakci, kterou již provedl. Nemůže ani token nahlásit či podat stížnost veřejné správě. Veškeré interakce, včetně vložení tokenu na burzu, jsou na DEX anonymní.

Tyto problémy by aspoň částečně mohla řešit uživatelská podpora. V tom je ale háček: tu na decentralizovaných burzách nenajdete, neboť většina projektů je open-source a slouží zkušeným obchodníkům. Nováčkům může přijít vhod aktivní podpora, kterou máme na Simplecoin. Raději jednáte osobně? Domluvte si návštěvu v našem zákaznickém centru na adrese (X), kde vám poradíme a vše názorně ukážeme.

Decentralizované burzy: Jakou si zvolit platformu?

DEX je bezesporu nástroj, který se za určitých okolností hodí. Avšak pro běžného investora bez zájmu v kuriozních tokenech přináší více problémů a nedostatků než užitku. Ten, kdo si chce koupit Bitcoin, Litecoin nebo Ethereum a držet, by měl zůstat u důvěryhodných směnáren – jako Simplecoin.

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše