simplecoin logo
Nemilé ohlédnutí za rokem 2022 a hrdé vzhlédnutí k roku 2023
Ostatní
6 min
08.01.2023

Pokud bychom rok 2022 chtěli nazvat turbulentním, byla by to z pohledu kryptoměnového trhu asi taková turbulence, po jejímž skončení zjistíte, že jste si se svým spolucestujícím v letadle vyměnili zuby a obsah letadla vypadá jako byt po opravdu divoké silvestrovské párty.

Krvavá altcoinová lázeň

Pokud sledujete svá portfolia, utápějící se v červených číslech, jste stále ti šťastnější kryptoměnoví investoři. Máte totiž co sledovat a s nadějí čekat na bull-run a návratnost vašich vkladů. Mnoho investorů v roce 2022 však takové štěstí nemělo. Obří krachy DeFi projektu Terra Luna, fondu Three Arrow Capital a burzy FTX, případně pofidérní NFT projekty připravily velké i malé investory o miliardy dolarů po celém světě a tvrdě jako úder baseballové pálky připomněly celému kryptoprůmyslu „odvěkou“ bitcoinovou pravdu: Not your keys, not your coins

Toto poměrně drahé poučení se doufejme zapíše hluboko do mysli každého kryptonadšence, který se bude v dalších letech rozhodovat, zda se pustit do zaručených investičních projektů nesoucích nálepky NTF, DeFi, smart-contracts nebo blockchain. 

Každá bouře má ale svá pozitiva. Trh se pročišťuje od slabých, nefunkčních i podvodných projektů a investoři získávají nové zkušenosti. Pojďme se nicméně přepnout z chmurné altcoinové sféry k hlavnímu leaderovi kryptoscény. K Bitcoinu.

Peer-to-peer hrdina roku

Zatímco se hroutil jeden altcoinový projekt za druhým a těžaři ethereum po The  Merge smutně prodávali své grafické karty, Bitcoin měl plné ruce práce, aby světu pomohl s reálnými problémy.

Hned na začátku roku 2022 se postavil proti bezpráví páchaném na kanadských řidičích kamionů, kterým vláda začala nelegálně mrazit jejich bankovní účty, protože se podíleli na stávce proti porušování práv a svobod kanadských občanů. Perzekuované řidiče podpořila bitcoinová komunita finančními dary a připomněla vládě, kde je její místo. 

Nedlouho poté, co Ruská federace napadla Ukrajinu, se Bitcoin prodral do první linie a zprostředkoval přes svůj necenzurovatelný a apolitický protokol sbírku na nezbytné vybavení pro Ukrajinu v hodnotě desítek milionů dolarů. Taktéž uprchlíci volili často pro barter místo tradičního zlata právě BTC.

Svět potřebuje moderní alternativu

Tím ale cesta BTC zdaleka nekončila. V dubnu minulého roku oznámila Středoafrická republika uznání BTC jako zákonného platidla a postavila jej na úroveň středoafrického franku (CFA). Svou cestu do oficiální legislativy si BTC úspěšně razil rovněž v Brazílii, kde se sice nestal oficiální měnou, ale brazilská vláda uznala Bitcoin jako digitální uchovatel hodnoty, který lze používat jako platební prostředek i investiční aktivum

Přijetí kryptoměn platnou legislativou můžeme považovat za uvědomělý krok ke svobodě. V roce 2022 však na světě byly i místa, kde potřeba obyvatel převážila nad vůlí státu. V mnoha zemí se totiž kryptoměny staly doslova nástrojem k přežití

Neschopnost vlád států jako Libanon, Venezuela nebo Turecko, donutila pod tíhou inflace občany převádět svůj již tak znehodnocený majetek právě do kryptoměn. Situace v Libanonu byla dokonce tak kritická, že lidé byli donuceni jít do banky se zbraní, aby si vynutili vyplacení vlastních peněz. Jejich životní úspory v libanonské libře každým dnem ztrácí hodnotu a kryptoměny pro ně představují naději na uchování hodnoty majetku.

BigMac za Bitcoin

Abychom nezapomněli na náš evropský píseček, tak švýcarské město Lugano, zařadilo Bitcoin jako platidlo napříč všemi službami i obchody na území města. Dokonce i takový velikán jako McDonald začal v tomto městě prodávat BigMac za Bitcoin a odstartoval tak svůj pilotní provoz této platební metody. Berme to jako takový příjemný bonus.

80% sleva pro zkušené investory

Zatímco my můžeme pociťovat neklid nad propadem hodnoty portfolia, na jiných místech vkládají do Bitcoinu lidé veškerou naději. A Bitcoin ji nezklame. Ti, kteří již zažili podobné propady v roce 2018 nebo 2014, hladově dokupují a těší se ze stále větší adopce bitcoinového fiatobijce. 

V hledáčku finančních regulátorů

Našeho bitcoinového drobečka si ve stínu altcoinových problémů všimla už i Evropská komise a připravila si pro kryptoměnový trh masivní regulaci MiCA. Na její implementaci si ještě počkáme, ale pozitivně ji už teď můžeme brát ze dvou důvodů. Za prvé je to důkaz, že kryptoměnový průmysl je již nezanedbatelný a nepřehlédnutelný. Za druhé snad ochrání nové uživatele od dalších podvodů a ztráty těžce vydělaných financí. 

Co očekávat od roku 2023

V novém roce se můžeme těšit na to, že budeme ještě nějakou dobu nakupovat se slevou. Ale věřte, že žádný bear-market netrvá věčně, halving se blíží každým blokem a Bitcoin si nachází stále více příznivců napříč celým světem. Validátoři Ethereum se jistě těší na Shanghai upgrade, aby mohli odemknout své ethery, a nás ostatní může vždycky hřát, že jsme součástí počátku něčeho velkého a dosud nevídaného. Revoluce peněžního systému.

Pokud hledíte na své portfolio s hořkostí v ústech, nezoufejte. Držíte-li bitcoin, držte dál. Pokud jste si ale koupili NFT kartičky s Donaldem Trumpem jako drsným kovbojem, tak pro vás slova útěchy nemáme. Ale každý investor má svou cestu a všichni víme, kde ta cesta končí. 21 > ∞.

 

Hodl, hodl, hodl. A pamatujte, že peníze nejsou všechno.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Jsem Bitcoinový nadšenec a evangelista. Školím finanční profesionály v oblasti kryptoměn a mojí životní misí je šířit povědomí o “dobrých penězích”, o Bitcoinu. Kryptoměny sleduji od roku 2014, ale tehdy jsem si ještě nedovedl představit, co vše tento vynález světu přináší a jaké problémy řeší. Společně budeme tato témata postupně objevovat.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše