simplecoin logo
Michael Saylor roztleskal bitcoinovou Prahu
Ostatní
7 min
21.06.2023

Ve dnech 8.–10. června se v pražských Letňanech uskutečnila největší bitcoinová konference na starém kontinentu. Pořadatelé měli za cíl, aby první ročník BTC Prague navštívilo během tří dní na 10 000 lidí, a tomu byl přizpůsoben i koncept akce s velkou EXPO částí. 

Za akcí BTC Prague stojí bratři Kuchařovi, kteří již mají zkušenosti s pořádáním jiné bitcoinové konference –  Chaincampu. Ten se tradičně odehrává v Ostravě a je zaměřený čistě na česko-slovenskou scénu. BTC Prague měla za cíl dostat na jedno místo a propojit lidi z celé Evropy (neřkuli celého světa). A to se povedlo na výbornou i díky skvělým speakerům, které se do Prahy podařilo přilákat.

Velmi ambiciózní plán dostat do Prahy na 10 000 bitcoinerů z celého světa může na první pohled znít až nerealisticky. Ale BTC Prague svým konceptem šla tomuto číslu velmi příjemně naproti. Akce totiž měla tři stage, tedy pódia, kde se odehrával program – typicky v podobě přednášek či panelových diskuzí. Na dvě ze tří pódií vám potom stačila EXPO vstupenka, která se dala koupit za pouhých 8 EUR, tedy zhruba 200 Kč. Už za tuto cenu jste dostali výtečnou porci obsahu a možnost projít si stánky všech vystavovatelů. Na vlastní oči jste tak mohli vidět i produkty, které si opravdu stojí za to „osahat“, přestože je jinak svět kryptoměn čistě digitální. Ke zhlédnutí tak bylo vše od bitcoinové těžby přes nástroje na bezpečné uchování seedů po HW peněženky a další. Velmi oblíbená byla též možnost pořídit si bitcoinovou četbu přímo s podpisy prominentních autorů. Třeba od Saifedeana Ammouse. Jeho bestseller Bitcoinový standard již vyšel i v češtině díky Braiins Publishing.

Vlastenci pak často mířili pro změnu za největšími jmény české bitcoinové scény na „czech stage“. Zde vystupoval například šéf vývoje Trezoru Hynek Jína nebo náš kolega Viktor Kořínek se skvělou přednáškou o digitální bezpečnosti. Nechyběl však samozřejmě ani Jakub „Kicom“ Vejmola, bitcoinový analytik Josef Tětek, ekonom Dominik Stroukal nebo Alex Pilař a spousta dalších. Czech stage byla skvělá a mám k ní jedinou výtku: organizátoři naprosto podcenili, jaký o ni bude zájem, což ukazuje i fotka níže.

Velmi kvalitní program nabídla i EXPO stage, která již hostila hodně zajímavých jmen i ze zahraniční scény. Tady už se mluvilo anglicky, ale po celou dobu byl k dispozici překlad přímo do vlastních sluchátek přes platformu Zoom. Zajímavou panelovou diskuzi zde například moderovala teprve dvanáctiletá Lauren Prince se svým otcem Danielem. Lauren totiž nezažila život mimo „bitcoinový standard“ a bylo velmi inspirující slyšet tak mladého člověka klást zvídavé otázky bitcoinovým matadorům. Otázka „Vysvětli mi Bitcoin, jako kdyby mi bylo dvanáct“ tak ve své přímočarosti způsobila doslova výbuchy smíchu. 

Lauren nebo její vzdálená „kolegyně“, taktéž 12letá Samantha de Waal mi jako „boomerovi“ daly naději, že mladá generace se nemusí nutně jen lepit vteřinovým lepidlem k silnici nebo polévat obrazy v galerii rychleschnoucí barvou, ale že může hledat cesty, jak skutečně svět udělat lepším. A to bez zbytečné paniky a pomocí tzv. „mírové oranžové revoluce“.

Největší návštěvnost pak samozřejmě měla hlavní stage, na kterou již byla potřeba velká konferenční vstupenka. Ta se pohybovala v předprodeji okolo 160 EUR, ale čím blíže bylo k akci, tím více zdražovala až na přibližně 330 EUR. To už byl tedy výrazně vyšší náklad, za který však byli návštěvníci odměněni možností vidět a slyšet ty opravdu největší myslitele a tváře bitcoinové scény z celého světa. S potěšením můžu konstatovat, že prostor dostala i spousta českých tváří a slovenských hlasů.

Ze zahraničních speakerů na sebe ale strhl největší pozornost zakladatel a předseda představenstva společnosti MicroStrategy Michael Saylor, který poprvé navštívil konferenci mimo Spojené státy americké. Už při příjezdu tak byl obklopen houfy lidí, kteří se s ním chtěli vyfotit nebo mu jen potřást pravicí. MicroStrategy patří mezi největší držitele Bitcoinu na světě, vlastní jich už okolo 140 000, což je v přepočtu asi 83 miliard korun. Sám Saylor je potom asi největší hlásnou troubou Bitcoinu a jako takového ho normálně ani nevnímám jako „důležitého“. Občas je totiž jako kolovrátek. Jeho páteční show, ve které vedl svoje na první pohled oduševnělé, ale přesto plytké monology, mě v tomto názoru jen utvrdila. Jaké překvapení však nastalo v sobotu, kdy zaplnil hlavní stage prakticky do posledního místa. 

V sobotu jsme si totiž od Michaela Saylora užili zhruba třicetiminutovou smršť argumentů, ze kterých Bitcoin oproti všem investičním nástrojům světa vyšel jako „jasná volba“. A přestože pro mě jednotlivé argumenty většinou nebyly ani nové, ani zásadně objevné, slyšet je takto „nahuštěné“ do krátkého času a naprosto dokonale logicky seřazené za sebou v sále způsobilo výbuch nadšení a potlesk vestoje. 

Nakonec jsem i já musel uznat, že na tom Saylorovi něco je, a zmíněnou přednášku vám doporučuji ke zhlédnutí na platformě Youtube, kde má BTC Prague svůj kanál. Pokud nevládnete angličtinou na dostatečné úrovni, můžete si zapnout titulky vpravo dole a případně i strojový překlad do češtiny. Ten má sice k dokonalosti daleko, ale zůstane základní myšlenka, kterou je: KUPUJTE BITCOIN. A příští rok opět v Praze na BTC Prague 2024! Vstupenky jsou již opět v předprodeji.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše