simplecoin logo
Opravdu Velká kniha o Bitcoinu – rozhovor s autorem
Dlouhodobé investování
Kryptoměny
Pro začátečníky
16 min
22.05.2023

O Bitcoinu bylo napsáno již mnoho knih. Žádná z nich ale není tak detailní a zároveň přístupná naprosto každému čtenáři, který se o kryptoměnách chce něco dozvědět. Velká kniha o Bitcoinu od Kamila Boušky vás neuvěřitelně lehkou formou poučí i rozesměje.

Velká kniha o Bitcoinu provede čtenáře historií peněz, funkcemi a technologií bitcoinu i ekonomickými, sociálními dopady. Pro bitcoinu-znalé čtenáře bude určitě přínosná kapitola o cypherpunku a předchůdcích Bitcoinu. 

Knihu, ke které napsal předmluvu Jakub “Kicom” Vejmola, tvořil autor více než rok a naprosto perfektně ji protkal kreslenými vtipy Marek Simon. Díky nim a jednoduchému jazyku je kniha “velká” ale zároveň skvěle čtivá.

Níže vám přinášíme rozhovor s autorem knihy Kamilem Bouškou.

Co Tě přivedlo na myšlenku napsat Velkou knihu o Bitcoinu?

Nejdůležitějšími důvody byly přesvědčení a touha, že je potřeba vzdělávat širokou veřejnost, a to nejen v oblasti kryptoměn, ale i v oblasti základní finanční gramotnosti. Porozumění těmto tématům považuji za zásadní předpoklad pro širší adopci bitcoinu. Celá problematika je však poměrně složitá a jsem přesvědčen, že je důležité ji popisovat jazykem, který je srozumitelný pro celou společnost. Většina literatury tohoto typu používá odbornou terminologii, která je bližší spíše vysokoškolákům, ekonomům nebo ajťákům. To je možná i jeden z důvodů, proč se o kryptoměny zatím zajímá jen malá část populace. Pro plné porozumění významu bitcoinu je však potřeba nejprve pochopit, jak fungují peníze, jaké by měly plnit funkce, jaké by měly mít vlastnosti, a současně si uvědomit, jak fungují stávající měny a proč začínají selhávat z pohledu dlouhodobého udržitele hodnoty. Jako asi většina lidí, kteří „pochopí” a ponoří se do králičí nory, jsem se o tyto své poznatky chtěl podělit se svým okolím. Zjistil jsem, že věnuji množství času vysvětlováním dané problematiky okruhu svých blízkých, kamarádů, známých, a posléze i lidem, které za mnou dříve zmínění následně posílali. Bylo to hrozně moc času věnovaného na vzdělání malého počtu lidí. To nakonec rozhodlo, a tak jsem se místo zaškolování pustil do psaní.

Kamil Bouška

Pro koho je kniha určená?

Kniha je určená především pro lidi, kterým není lhostejné, v jakém světě žijí, a kteří se zajímají o důležité otázky týkající se ekonomiky a financí. Čtenáři se v knize dozvědí, proč inflace ničí jejich úspory, jak se proti tomu mohou bránit a jakým způsobem by jim mohl pomoci bitcoin. Je psána populárně-naučnou formou a klade si za cíl podat mnohdy odborná téma co nejširšímu publiku ve srozumitelné podobě. Dá se říci, že žánrově je něco mezi učebnicí, encyklopedií a souhrnem zajímavostí ze zpracovávaných oblastí. Pro odlehčení je celá kniha provázena vtipy Marka Simona, které souzní s danou tematikou a úsměvnou formou komentují závěry některých sdělení. Mohou ji číst úplní začátečníci, ale věřím, že i pokročilý uživatel kryptoměn v ní nalezne nové pohledy a informace. Jedná se o dosud nejobsáhlejší publikaci tohoto typu.

Velká kniha o Bitcoinu

Zjistil jsi během psaní něco, co Tě překvapilo?

Určitě ano. Vzhledem k tomu, že jsem se snažil k jednotlivým tématům dohledávat méně známé podrobnosti a zajímavosti, mnohdy jsem narazil na informace, které mne samotného zaujaly, někdy i překvapily a byly pro mne zdrojem nového poznání. Zvídavým čtenářům, kteří mají zájem nakouknout hlouběji do králičí nory, doporučuji, aby využili hojných odkazů prostřednictvím QR kódů, které je nasměrují na spoustu dalších zajímavých informací. V knize mimo jiné najdete i zajímavé odkazy na Satoshiho korespondenci nebo analýzu jednotlivých osobností, o kterých se spekuluje, že jsou se Satoshiho identitou spojeny. Velmi mne překvapilo zjištění, že názory Johna Nashe Jr., který v roce 1997 začal svět objíždět s přednáškou o „ideálních penězích”, velmi rezonují s pozdějšími názory Satoshiho. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že tento geniální matematik a ekonom vyznamenaný Nobelovou cenou za ekonomii, bojující s vážnými psychickými problémy, který se zabýval teorií her a neudržitelností moderní měnové koncepce, měl s vynálezcem Bitcoinu víc společného, než by se na první pohled mohlo zdát.

Co je hlavní message, kterou chceš, aby si lidé po přečtení odnesli?

Těch hlavních myšlenek je několik. V první řadě bych chtěl, aby čtenáři pochopili, že žijeme v době, kdy již několik desetiletí všechny stávající státní měny nejsou kryté žádnou reálnou hodnotou. Jde o měnový experiment, který míří ke globální socializaci a může vyústit v celosvětovou krizi. Umožňuje totiž nástup politického populizmu, jenž nemůže směřovat k dlouhodobé stabilitě a prosperitě. Kniha na názorných příkladech ukazuje, že všechny měny v historii, které opustily princip vzácnosti a krytí jejich hodnoty odvedenou prací, skončily kolapsem. Další z hlavních message je podrobné prozkoumání bitcoinu coby inovace a nastínění možností, jak se v budoucnu může prosadit. V knize se poměrně detailně věnuji úvahám nad jeho možným vývojem nejen z pohledu globálních peněz nebo nárůstu uživatelů, ale i z pohledu možného vývoje ceny. Dále se snažím rozebrat a vyvrátit jednotlivé mýty a lži o bitcoinu, které šíří jeho odpůrci. Za důležité považuji také upozornění, že každý, kdo se rozhodne do kryptoměn vložit nějaké peníze, by měl věděl, co dělá, chápat základní principy, znát možná rizika a rozhodovat se sám za sebe a ne na základě doporučení investičních poradců či pochybných influencerů. Také by neměl na bitcoin pohlížet jako na krátkodobou spekulaci. Kniha upozorňuje na rizika spojená s investicemi do kryptoměn, ale současně i na rizika neinvestorů z pohledu možné promeškané příležitosti.

Nákup knihy

Kde koupit Velkou knihu o Bitcoinu

Velkou knihu o Bitcoinu doporučujeme koupit v e-shopu Bitcoinového kanálu. Je to kniha, která by neměla chybět na poličce každého bitcoinera. Navíc se jedná o skvělý dárek i studijní materiál pro no-coinery.

Skvěle jsi v knize popsal historii peněz od mušliček až po bitcoin. Jaká je dle Tebe budoucnost peněz v následující dekádě?

Já osobně se dívám velmi kriticky na fungování stávajících měnových systémů a myslím, že i když se snažím být co nejvíce objektivní, tak tento můj pohled je po přečtení knihy zřejmý. Vzhledem k tomu, jak se díky globalizaci a nástupu nových technologií vše kolem nás zrychluje, tak se obávám, že již v následující dekádě může dojít k zásadním zvratům v globální ekonomice a vztahu lidstva k penězům jako takovým. Jsem přesvědčen, že nadále bude docházet k masivnímu navyšování peněžní zásoby, bez něhož by jednotlivé ekonomiky závislé na této droze zkolabovaly. Současně bude docházet ke snahám o oslabování amerického dolaru jako světové rezervní měny. Ani vysoká inflace nezmizí ze dne na den a nejspíš to bude jedno z témat, které v následující dekádě bude patřit mezi ta celosvětová. Snaha o zkrocení inflace může nadále způsobovat krachy bank a penzijních systémů. Domnívám se proto, že v tomto období může dojít k prozření širší veřejnosti, která bude přinucena se začít zabývat tím, proč fiat peníze selhávají a jak se proti tomu chránit. Pokud se to stane, tak toto období může být začátkem bitcoinizace v globálním měřítku.

Plan B

Co pro Tebe byl při psaní knihy největší oříšek?

Když jsem dopsal poslední texty, tak jsem myslel, že mám hotovo, ale velmi jsem se mýlil. Následovaly měsíce práce, kdy se řešily korektury, sjednocovaly se formáty čísel v textu a infografice, rozhodovalo se, kde má být pomlčka a kde spojovník. Následně probíhala sazba, která byla vzhledem k typu dané publikace velmi náročná. V knize je množství kreseb, infografiky, obrázků, vtipů, informativních lístečků a odkazů s QR kódy. Bylo velmi obtížné napasovat celý obsah do zvoleného formátu tak, aby jednotlivé strany byly zaplněné a neobsahovaly prázdná místa, protože určitý obrázek či informativní lísteček se na danou stranu již nevešel a musel se tedy i s příslušným odstavcem přesunout na stranu následující. Některé texty se musely zkracovat a jiné naopak dopisovat. Obrázky se zmenšovaly nebo naopak zvětšovaly a v návaznosti na tuto skutečnost se musely zvětšovat či zmenšovat texty tak, aby byla zachována stejná velikost. Původně jsem se domníval, že kniha bude mít zhruba sto stran a že její sepsání mi zabere několik měsíců. Nakonec je stran 332 a je za nimi více než rok tvrdé práce po večerech a víkendech. A to byl asi největší oříšek, protože tím trpěla rodina, které jsem velmi vděčný za podporu a porozumění. Musím se přiznat, že kdybych tušil, kolik práce a času bude skutečně potřeba vynaložit, velmi bych zvažoval, jestli se do psaní knihy vůbec pustím. Není to ale jen o mně. Nebýt pár nadšenců i týmu profesionálů, kteří s přípravou knihy obětavě pomáhali, nejspíš by se její vydání protáhlo o mnoho dalších měsíců.

Co pro Tebe znamená krypto?

To je poměrně složitá otázka. Z mého pohledu totiž bitcoin a krypto nejsou srovnatelná aktiva. Toto je však mé osobní názorové nastavení a vzhledem k objektivitě a nestrannosti jsem tento pohled v knize nijak nezdůrazňoval. V současnosti existuje více jak 20 tisíc kryptoměn, správněji řečeno digitálních aktiv. Drtivá většina z nich jsou nesmyslné projekty nebo cílené podvody. Možná jen pár desítek z nich se snaží hledat další způsoby využití či návazný technický rozvoj. Ostatní kryptoměny tedy vnímám jako rizikové „startupy” nebo podvody. Bitcoin však pro mne znamená nejvíce prověřený projekt s největší adopcí, nestátní peníze, které mi mohou poskytnout větší svobodu, bezpečné držení (nezabavitelnost mých prostředků) a necenzurovatelnost plateb. Vzhledem k tomu, že já osobně v něm díky jeho vlastnostem vidím obrovskou inovaci a považuji ho za jeden z největších vynálezů naší doby, věřím, že do budoucna bude jeho adopce růst a že se postupem času může stát globální měnou. V každém případě je pro mne již v současnosti zajímavou alternativou fiat měn a věřím, že dlouhodobě může sloužit i jako jeden z nejlepších uchovatelů hodnoty.

Velká kniha o Bitcoinu Vtip

Co vnímáš jako největší překážku pro krypto a jeho zavedení mezi širokou veřejnost?

Překážek vidím hned několik. Velkým problémem je malá informovanost širší veřejnosti o tom, co bitcoin a kryptoměny jsou, jak fungují a v čem jsou jiné než státní měny. Ruku v ruce s tím jde i skutečnost, že jen velmi málo lidí se zajímá o to, jak fungují státní peníze, jak vznikají a čím jsou kryté. Bohužel tento problém umocňuje skutečnost, že společnost je čím dál více konzumní, bez zájmu o vzdělávání v těchto tématech. Mnoho lidí jen nadává na inflaci a krachy bank, chtějí, aby se o ně stát postaral, aniž by oni sami chtěli obětovat svůj čas k pochopení vznikajících problémů. Další překážkou plošné adopce je vyšší technická náročnost i osobní zodpovědnost, kterou kryptoměny na uživatele kladou. Zde jsem ale více optimistický než u předchozí překážky, protože uživatelská přívětivost práce s kryptoměnami se nejen rok od roku, ale i měsíc od měsíce, výrazně zlepšuje. Poslední velkou překážku plošné adopce vidím v nedostatečné existenci jasných pravidel zakotvených v legislativě jak národní, tak i mezinárodní. Jedná se například o jasné zdanění formou časového nebo hodnotového testu, ale i o přesná pravidla i záruky pro firmy, které v tomto průmyslovém odvětví podnikají. Kryptoprůmysl je jeden z nejrychleji se rozvíjejících sektorů, kde se právě teď většina světa začíná polarizovat, a jednotlivé státy se musí rozhodnout, jaký postoj zaujmou. Ti chytřejší  budou usilovat o získání výhody před ostatními, na druhou stranu autoritářské nebo více levicové režimy  se mohou snažit proti kryptoměnám bojovat. Postoje jednotlivých států však nemohou změnit skutečnost, že vynález jménem Bitcoin již jednou spatřil světlo světa a že nejde odvynalézt. Ti, kterým dává smysl, ho mohou využívat a žádný zákaz to nemůže změnit.

Proč by podle Tebe měli lidé jít do nákupu Bitcoinu?

Bitcoin je obrovskou inovací a každému nabízí možnost používat i jiné peníze než státní měny. Dá se na něj pohlížet i jako na plán „B” pro lidstvo, pojistku proti inflaci a měnovému experimentu nebo jako na digitální zlato. Bitcoin lidem přináší větší svobodu a kontrolu nad vlastními prostředky. Každý se může rozhodnout podle svých potřeb a přání, komu chce zaplatit, co si koupit, a nikdo mu v tom nemůže bránit. Bitcoiny na vaší privátní peněžence patří nezpochybnitelně vám a nikdo nemá moc vám je vzít. Možnost si pořídit alespoň kousek bitcoinu mají všichni. Ti, kteří věnují svůj čas pochopení všech témat, které jsem zde zmiňoval, mohou v budoucnu mnohé získat právě na základě skutečnosti, že byli rychlejší než ostatní. Svět se neustále mění a  posouvá vpřed. Proto je potřeba se zajímat o to, co se děje kolem nás, a průběžně se vzdělávat. Ten, kdo dokáže překlopit své myšlení a odhlédnout od stávajících šablon a zažitých názorů, může získat obrovskou výhodu. Samozřejmě je však potřeba dodat standardní upozornění, že se nejedná o investiční radu 🙂

Nákup knihy

Kde koupit Velkou knihu o Bitcoinu

Velkou knihu o Bitcoinu doporučujeme koupit v e-shopu Bitcoinového kanálu. Je to kniha, která by neměla chybět na poličce každého bitcoinera. Navíc se jedná o skvělý dárek i studijní materiál pro no-coinery.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Jsem Bitcoinový nadšenec a evangelista. Školím finanční profesionály v oblasti kryptoměn a mojí životní misí je šířit povědomí o “dobrých penězích”, o Bitcoinu. Kryptoměny sleduji od roku 2014, ale tehdy jsem si ještě nedovedl představit, co vše tento vynález světu přináší a jaké problémy řeší. Společně budeme tato témata postupně objevovat.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše