simplecoin logo
Ethereové ETF schváleno – Nečekaná otočka regulátora o 180 stupňů
Kryptoměny
Nezařazené
6 min
24.05.2024

O ETF pro druhou největší kryptoměnu se spekulovalo prakticky ihned po jejich schválení pro Bitcoin. Teď jsou druhá kryptoměnová ETF tady a my se zkusíme podívat na možné důsledky jejich schválení.

Schválení bitcoinových ETF byla velká věc pro Bitcoin, ale i pro celý ekosystém kryptoměn – byla to jistým způsobem legitimizace celého odvětví. Jasný signál, že kryptoměny v čele s Bitcoinem již nelze nadále ignorovat. Mnohými bylo toto rozhodnutí navíc vnímané jako jistá forma kapitulace „starého systému“, po vzoru „když je nemůžeš porazit, tak se k nim přidej“.

Prakticky souběžně se – i poměrně logicky – začalo spekulovat o možném schválení ETF i pro další kryptoměny – v čele s Etherem, ale na různých fantasy seznamech vycucaných z prstu se objevoval i Ripple (XRP) nebo Tron (TRX) a další ještě obskurnější kryptoměnové projekty.

Ethereum to mělo nahnuté

S Ethereovými ETF to ale od počátku vypadalo všelijak. Předně, Garry Gensler, dával jasně najevo, že být to čistě na něm, pravděpodobně by nedošlo ke schválení ani ETF pro Bitcoin. Proto v posledních měsících Ethereum zůstávalo z hlediska zájmu daleko za Bitcoinem. O Ethereu se navíc dlouhodobě vyjadřuje, že jej, na rozdíl od Bitcoinu, stále vnímá spíš jako neregistrovaný cenný papír, než měnu, či alespoň komoditu.

Tato kritika je zcela oprávněná už z pohledu tzv. Howeyho testu. Ten se používá právě pro posouzení, zda-li něco je, nebo není cenný papír. Po vzoru rčení „když něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a kdáká jako kachna, tak to s největší pravděpodobností bude kachna“ nám z Howeyho testu Ethereum vyjde jednoznačně jako cenný papír, což pro něj není úplně dobrá zpráva. To původně nedávalo Ethereu velké šance na schválení spotových ETF.

Tak co se tedy změnilo, že se v posledních dnech Ethereum utrhlo ze řetězu, jen tak mimochodem si dokázalo připsat 26 % hodnoty za dva dny a nakonec skutečně došlo ke schválení ETF pro druhou největší kryptoměnu?

Vlna pozitivních zpráv a nakonec schválení ETF

V posledních dnech totiž vyšlo najevo, že těsně před vypršením lhůty pro rozhodnutí o (ne)schválení,  se SEC ozvalo žadatelům o ETF a vyzvalo je k doplnění jejich žádostí. To většinou bývá signál, že komise pro cenné papíry hledá způsob, jak ETFka schválit a to se stalo i tentokrát. Pravděpodobně se tak jedná o vyvrcholení politického tlaku na komisi cenných papírů potom, co prezident Biden a demokratická strana „otočili“ co se týče své předchozí kritiky kryptoměnového světa. 

Krásně to popisuje Jack Mallers, CEO Strike v tomto videu:

Schválení ETF je jednoznačně dobrou zprávou pro cenu druhé největší kryptoměny světa. Ta v posledních dnech opravdu významně „pumpovala“, aby se v okamžiku schválení ETF „zasekla“ a propadla se o téměř 8 % zpět k hranici 3 500 dolarů. Dá se ale předpokládat, že nárůsty budou pokračovat a procentuálně vyjádřeno mohou krátkodobě předstihnout i „výnosy“ u Bitcoinu.

ETF nesou i rizika

V čem to ale naopak nemusí být z dlouhodobého hlediska dobrá zpráva je to paradoxně přímo pro samotný ethereový ekosystém. Musíme si totiž připomenout, že Ethereum před časem opustilo  mechanismus pro schvalování transakcí Proof of Work  a přešlo na energeticky méně náročnější Proof of Stake (POS).

Slabina POS systému oproti POW je především v tom, že držením velkého množství dané kryptoměny můžete skutečně „ovládnout“ daný ekosystém. S velkou centralizací „moci“ nad schvalováním transakcí se Ethereum potýká dlouhodobě a je zcela nepopiratelné, že se tento problém spolu se schválením 8 ETF fondů jedině prohloubí. ETF fondy se totiž stanou velmi rychle jedněmi z největších držitelů Etherea a tudíž budou přímo rozhodovat o jeho dalším směřování. Sílí potenciálně obavy i z možného cenzurování transakcí (což se ve skutečnosti u Etherea již dlouho fakticky děje). Myslím si, že Etherová komunita nebude ráda, že jim o jejich oblíbené kryptoměně začnou rozhodovat „kravaťáci“ z Wall Street. 

Další problém Etherea – a mj. důvod, proč selhává ve výše zmíněném Howeyho testu je samotná Ethereum Foundation. Tedy nadace, která doslova ovládá, vyvíjí a mění Ethereum k obrazu svému. To je další slabina Etherea oproti Bitcoinu, které zkrátka není dostatečně decentralizované a může na to jednou „dojet“.

Uvidíme, jak se to vyvine. i přes možná rizika je rozhodně důvod k oslavám. Kryptoměnový svět dostává ani ne půl roku po schválení ETF pro Bitcoin znovu nabito a to je jedině dobře. Dobrých zpráv v kryptoměnách není nikdy dost!

Pokud se s námi chcete svézt na ethereové zelené vlně, nakupujte přes nejstarší českou kryptosměnárnu Simplecoin.eu!

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše