simplecoin logo
CBDC aneb totalita čínského typu klepe na dveře
Ostatní
8 min
22.11.2023

Digitální euro a identita klepou na dveře. Jak to tak bývá, každá mince má dvě strany. A to platí i o digitálních měnách centrálních bank (CBDC), byť mají existovat pouze ve virtuálnu.

Faktem, který musíme říct už na začátek je, že pro značnou část světa jsou už nyní CBDC (sí-bí-dí-sí) prakticky nevyhnutelné. V tuto chvíli už se v různých fázích rozpracovaného projektu nachází digitální měny ve více než 130 zemích. Vedoucí úlohu hraje především Čína, ale na paty jí šlape mj. právě Evropská unie. 

CBDC lakované na růžovo

Co to ale vlastně je CBDC? Jak už jsme psali výše, jedná se o digitální měnu, kterou vydává a spravuje přímo centrální banka. Dnes totiž ČNB měnovou politiku ovládá v praxi pouze nepřímo – např. stanovením úrokových sazeb a částečně též uvolňováním hotovostních peněz do oběhu (mincí a bankovek). Jak už asi víte, hotovost dnes ale tvoří pouze zlomek peněz, které se točí v oběhu. Zbytek jsou peníze digitální – defacto záznam v databázi tzv. komerčních bank (s malým k).

Tyto digitální peníze se totiž uvolní do ekonomiky kdykoliv, kdy si v bance někdo půjčí peníze. Takové peníze banka vytvoří doslova ze vzduchu právě jako pouhý záznam v databázi.

V éře CBDC by to však fungovalo tak, že by objem peněz v ekonomice obhospodařovala právě a výhradně centrální banka (v našem případě ČNB, časem ECB). 

V praxi bychom si vedle tradičních účtů otevřeli ještě účet přímo u centrální banky. Různé sociální dávky, nebo přeplatky na daních by pak mohly být vypláceny rovnou přímo na tento účet. Na tom samotném samozřejmě není nic špatného. Problém ale nastává v dlouhodobějším měřítku. Důvody pro existenci klasických komerčních bank postupně zaniknou.

Centrální banka vytlačí komerční

Centrální banka totiž bude schopná nabídnout levnější úvěry, vyplácet sociální dávky napřímo a napřímo též bude kontrolovat toky peněz v ekonomice. Naprosto pak zanikne bankovní tajemství. Dnes totiž banky mj. v rámci konkurenčního boje nesdílí příliš mnoho informací mezi sebou o svých klientech.

Pouze ty informace, které jim určují zákony, např. AML (zákon proti praní špinavých peněz) při transakcích o určitých objemech.

Digitální měny v realitě = finanční totalita

V momentě, kdy však všechny peníze vytvoří a bude kontrolovat právě centrální banka zanikne jakékoliv soukromí při platebním styku. Ke každé jednotlivé digitální koruně či euru bude dohledatelná celá její historie. Je zřejmé, že v takovém prostředí ještě zesílí již nyní pozorovatelné tlaky na omezení a následné zrušení fyzické hotovosti.

A to bude moment, kdy budeme uzavřeni do digitálního finančního nevolnictví. Budeme plně v rukou centrální banky (a státu), který bude rozhodovat o množství peněz v ekonomice (logicky dle naší zkušenosti bude množství jednotek měny nadále stoupat – tedy znehodnocovat naše peníze).

Peníze jako stravenky

Centrální banky by se CBDC dostaly do ruky ale i další nástroje, jak přímo řídit a točit kola ekonomiky. Například v době ekonomické recese, kdy se lidem nechce utrácet, by mohla na digitální měny „nalepit“ dobu expirace. Tím by efektivně donutila lidi peníze utratit, i když by fakticky zrovna neřešili žádnou svojí potřebu – jen pro to, aby byly peníze utraceny a „roztočily“ ekonomiku.

Tato praktika se už začíná využívat v Číně, kde jsou se CBDC nejdál ze všech zemí na světě. Mluví se také o možnosti „označit“ mince např. k tomu, aby mohly být utraceny jen za konkrétní věci.

Například některé sociální dávky – např. „v hmotné nouzi“ by mohly být utratitelné skutečně jen za jídlo a ubytování. Co když ale budete potřebovat koupit dítěti boty na tělocvik? A co když bude EU chtít omezit spotřebu hovězího masa, alkoholu nebo cigaret?

Peníze by zkrátka přestaly být peníze, ale spíš by se jednalo o poukázky na základní zboží, které bude garnitura považovat za nezávadné. Investovat do bitcoinu, nebo zaplatit farmáři „na černo“ za pár vajíček? Zapomeňte!

Dělejte si s námi i s našimi penězi co chcete

Nemusí jít ale nutně o časovou expiraci. Rizikem je i tzv. záporná úroková míra. Dnes můžete na spořícím účtu od banky získat úrok i 5 % ročně. Co kdyby ale za držení peněz v bance přišla „daň“ v podobě záporné úrokové sazby? Tedy, že byste v bance našli ze svých sta tisíc například jen devadesát pět, protože státu se zkrátka nehodí, abyste si spořili peníze „na horší časy“?

 

Dělejte si s námi i s našimi penězi co chcete

A pak je tu sociální scoring. Další nechutnost, která se v Číně již zavedla v praxi. Zjistí-li se, že rádi holdujete alkoholu, do toho kouříte a ještě jste si dovolili přejít přechod na červenou, se zlou se potážete. Okamžitě je vám snižováno společenské hodnocení vaší loajality vůči systému a ten vám na oplátku doslova začne znepříjemňovat život. Může vám být zakázáno využívat moderní způsoby transportu, odepřena lékařská péče, nebo vám nízké skóre zařídí vyhazov z práce. 

To vše se pravděpodobně stane, pokud tuto Pandořinu skříňku otevřeme. Jak ukázala historie, pokud může být moc zneužita, s jistotou se tak stane. Peníze budou nadále znehodnocovány a nikdo se tomu nebude moci bránit, protože ze systému nebude úniku. Kontrola nad platebním stykem bude zneužita taktéž. Možná ne v takovém extrému, jako píšeme výše, ale lákadla a výhody plynoucí pro vládnoucí třídu jsou až příliš velká.

Bránit se lze – ale možnosti ubývají

Dobrou otázkou je, zda-li se nástupu CBDC dá nějak zabránit. Realistický scénář je takový, že musíme hledat cesty, jak rozpínajícímu se systému klást do cesty překážky, aby se nemohl rozvinout neomezeně. Ptejte se svých zastupitelů na možnost ukotvení práva na platbu ve fyzických penězích do ústavy podobně, jako to udělali Slováci. Plaťte hotovostí kdekoliv to jde. Budujte a podporujte okolo sebe sdílenou ekonomiku – kupte si od souseda vejce za upečenou bábovku, nebo za to, že mu pohlídáte děti. Vzdělávejte se. Doporučit můžeme např. sérii Digitální (R)evoluce – nadějný začínající český projekt, kde je o CBDC naprosto perfektně zpracované 12 minutové video. 

A samozřejmě hledejte takové nástroje, kterými budete schopni systém obejít za každých okolností. Mít doma pár zlatých plíšků na platbu za zboží asi ničemu neuškodí. Ještě lepší však bude vlastnit nějaký bitcoin. Ten vlády nemohou zakázat ať se budou snažit jakkoliv. Je ale pravdou, že mohou postupně uzavřít většinu „bran“ kterými se k bitcoinu dostane ten, kdo ho ještě nemá. A tak byste jej měli koupit dokud je čas. 

Svůj kousek svobody můžete koupit i přes Simplecoin – tak směle do toho.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše