simplecoin logo
Bitcoin, prachy a metan
Kryptoměny
Ostatní
7 min
17.10.2023

Bitcoin bude v blízké budoucnosti hrát zásadní roli při zvládání klimatické změny, a těžba bitcoinu je zase jediné průmyslové odvětví, které může v horizontu necelé dekády být tzv. karbonově neutrální. Jak to dát dohromady?

V dohledné minulosti jsme se tématu Bitcoinu a ekologie věnovali hned několikrát. Vysvětlili jsme si principy bitcoinové těžby a její důležitosti pro zabezpečení této největší kryptoměnové sítě. Také jsme ukázali, že při přímém porovnání s jinými průmyslovými odvětvími je už nyní Bitcoin výrazně „zelenější“. Ve třetím díle dané série jsme zároveň poukázali na to, že bitcoinová těžba skrývá dříve netušené, nebo přinejlepším pouze v obrysech se rýsující možnosti, jak těžbu zefektivnit a především celé toto průmyslové odvětví využít k boji s klimatickými změnami. 

Tento článek nemá za úkol vstupovat do debaty, zda-li klimatická změna probíhá a nakolik za ní může člověk. Pojďme však vycházet z premisy, že lidstvo svým chování matce přírodě situaci rozhodně neulehčuje a jestli tedy něco můžeme udělat, tak přestat (tolik) škodit.

Zelená řešení už existují

Od výše zmíněných článků uběhl zhruba rok a půl a bitcoinová těžba se výrazně proměnila. Od zákazu těžby bitcoinu v Číně došlo nejprve ke krátkodobému zhoršení emisní rozvahy tohoto odvětví, nyní je však podíl „zelené“ energie při těžbě bitcoinu na nových a nových historických maximech. Těžaři z Číny se totiž „rozprchli“ po světě v honu za co nejlevnějšími – což často znamená též nejekologičtějšími – zdroji energie. Hezkou sondou mezi firmy, které na tento trend naskočil může být i vlog ze známého Bitcoinového kanálu o tom, jak se těží bitcoin v Paraguayi. 

Tento trend je sice sám o sobě velmi pozitivním signálem a pomáhá vylepšovat mediální obraz Bitcoinu, avšak sám o sobě mu karbonovou neutralitu nezaručí.

A proto vznikají neustále nová a velmi kreativní propojení bitcoinové těžby s jinými průmyslovými odvětvími a lidskými potřebami. V Nizozemsku pěstují tulipány ve sklenících, které vytápí pomocí odpadního tepla z bitcoinových těžebních strojů. Američan z Minnesoty pomocí těžby ohřívá bazén a může se tak koupat celoročně. V Africe zase bitcoinoví těžaři pomáhají s budováním tolik potřebné infrastruktury. Tím přispívají lokálním komunitám jak finančně, tak k zajištění lepšího a kvalitnějšího života.

Těžba bitocinu v africe
Bitcoinová těžba v rurální Africe. Těžba bitcoinu je zajištěna pomocí malé vodní elektrárny. Ta vyprodukuje dostatek elektřiny jak pro samotnou těžbu, tak i celou vesnici. Nezřídka potom takové dílo pohání i vodní pumpy pro získání zdroje pitné vody. Zdroj: gridlesscompute.com

Bez škálování nemáme šanci

Všem podobným projektům však chybí jedna zásadní vlastnost: Masivní měřítko. 

A zde přichází ke slovu kombinace s novým, dosud téměř neexistujícím průmyslovým odvětím. Zachytáváním metanu. Metan je totiž ještě mnohem zákeřnější skleníkový plyn, než samotný oxid uhličitý. Jeho schopnost pohlcovat teplo, které se tak hromadí v atmosféře je až 86x větší, než u CO2. Většina autorit v oboru ekologie shoduje na urgentní potřebě zmírnit únik metanu do ovzduší, přesto jdou na boj s tímto skleníkovým plynem pouze 2 % rozpočtů, které jsou pro boj se změnou klimatu vyčleněny.

Tři největšími producenty metanu je zpracování fosilních paliv, zemědělství a třetím, avšak nejrychleji rostoucím znečišťovatelem jsou skládky odpadu. A právě na ty se zaměřily společnosti Vespene Energy a v poslední době také investiční fond CH4 Capital. CH4 je chemickou značkou metanu. 

Daniel Batten, zakladatel tohoto fondu v rozhovoru pro bitcoinový podcast What Bitcoin Did představil svojí vizi, jak do roku 2030 u Bitcoinu dosáhnout karbonové neutrality a s rozpočtem 400 milionů amerických dolarů dokonce karbonově negativního výsledku celého odvětví bitcoinové těžby. Dosáhnout toho chce právě pomocí zachytáváním a zpracováním „odpadního metanu“ ze skládek po celém světě. 

skládka v USA
Skládka nedaleko amerického San Franciska

V těch se totiž často už nyní budují odvětrávací věže, které zabraňují hromadění tohoto výbušného plynu v podzemí skládek. Plyn však dosud není až na výjimky nijak zachytáván – přinejlepším je přímo na místě pálen bez dalšího užitku. A to chce právě CH4 Capital změnit. Unikající metan se vyčistí, zbaví vlhkosti a spálí, což roztočí generátory, které vyprodukují obrovské množství elektřiny v řádech megawatthodin. Pak už stačí jen zapojit bitcoinové těžební stroje (ASIC minery) a začít těžit bitcoin.

Jelikož je na světě opravdu hodně skládek, je toto ideální podhoubí pro to, jak toto odvětví masivně škálovat po celém světě a tím dále decentralizovat těžbu a přitom spalovat škodlivý metan, který by jinak unikl do atmosféry. 

Je to dost nebo málo?

Důležité je se vrátit k částce 400 milionů dolarů – to je samozřejmě z pohledu smrtelníka obrovské množství peněz, ale na světě ani zdaleka neexistuje průmyslové odvětví, které by šlo za tak „nízkou částku“ proměnit v odvětví uhlíkově neutrální – anebo jako v tomto případě dokonce v odvětví, které může reálně zpomalit (byť samo o sobě nikoli zastavit) klimatickou změnu.

Můžeme mít radost, že těchto řešení si začali všímat i dosavadní velcí kritici Bitcoinu – například vydavatelství Bloomberg v tichosti zrušilo svojí politiku, že nebudou nikdy psát nic pozitivního o Bitcoinu. Revidovanou zprávu o výrazně nižších emisích z bitcoinové těžby než bylo původně očekáváno vydala i Cambridge university. A aby toho nebylo málo, tak auditní společnost KPMG z tzv. „velké čtyřky“ přiznala, že Bitcoin skutečně bude hrát zásadní roli ve zvládání klimatických změn a že mu byly neprávem přičítány příliš negativní dopady na klima. 

A poslední skvělá zpráva na závěr. Bitcoin je stále k dispozici za velmi dostupných 28 000 dolarů, v přepočtu asi 640 000 Kč a je cítit, že má chuť růst. Neváhejte a kupte si kousek i pro sebe s nejstarší českou směnárnou Simplecoin.cz

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše