simplecoin logo
Bitcoinová těžba nekončí. A tedy ani Bitcoin
Kryptoměny
6 min
04.01.2023

Propad hodnoty bitcoinu a růst cen elektřiny znovu spouštějí strach z tzv. spirály smrti. Čím nižší cena, tím méně se vyplácí bitcoinová těžba a vznikají obavy, že síť může dokonce zaniknout. Přesto jsou na světě místa, kde se bitcoin vyplácí těžit, i když od svého maxima z loňského listopadu ztratil již 75 % ceny. Dnes se blíže podíváme na to, co se ve světě „miningu“ děje.

Éterem ekonomických webů nedávno proletěla informace, že zkrachoval velký americký těžař bitcoinu Compute North a zanechal za sebou pohledávky v hodnotě 500 milionů amerických dolarů. Po apokalypse lačnící novináři už sepisují další články o skonání největší kryptoměny (v pořadí 463. úmrtí), a to nejspíš proto, aby mohli nakupovat v ještě větších slevách. Tentokrát má jít o zánik Bitcoinu z důvodu ztráty výpočetního výkonu a tedy i zabezpečení sítě.

Cena padá, ale bitcoinová těžba je rekordní

Ve skutečnosti však tzv. hashrate – kombinovaná výpočetní síla všech počítačů snažících se vytěžit další bitcoiny (čímž zároveň síť zabezpečují proti útokům zvenčí) – narostla na další historické maximum. To je pravděpodobně způsobeno více faktory. 

bitcoinová těžba

Výpočetní výkon sítě Bitcoin od jejího vzniku. Jak vidíte, exponenciálně roste. Zdroj: BitInfoCharts

Prvním možným vysvětlením je to, že nové generace ASIC minerů – specializovaných počítačů pro těžbu bitcoinů – jsou násobně výkonnější než starší typy. Konkrétně až 80 000x výkonnější. Velká část těžařských společností, větších i menších, stihla v posledních dvou letech vyměnit svoje ASICy za nejnovější Antminer S19, který za jednu sekundu dokáže spočíst 110 TH. Hash je „jeden lístek“ v bitcoinové loterii, kterou jsme si blíže vysvětlili v tomto článku. S19 jich dokáže vyplodit 110 000 000 000 000 za sekundu, a přitom spotřebovává srovnatelné množství energie jako starší modely. 

S tím velmi pravděpodobně souvisí i to, že v poslední „bitcoinové horečce“ v roce 2020 a 2021 začaly těžební stroje a infrastrukturu obecně objednávat a stavět i firmy, které si musely na dodání strojů docela dlouho počkat. Tím pádem je nakonec zapojují až nyní, kdy cena Bitcoinu významně klesla. Pokud už jste ale investovali do infrastruktury, určitě byste svoje ASICy nenechali ležet ladem. Proto některé firmy těží, i když se jim náklady na výstavbu ještě nestihly vrátit.

Další faktor může být čistá spekulace ze strany těžařů. Odměna za vytěžení bloku transakcí je nyní 6,25 BTC (zhruba 122 tisíc dolarů). Již v roce 2024 má však dojít k tzv. halvingu – s každým blokem vznikne jen 3,125 BTC. 

Hodně těžebních firem cílí na to, aby pro sebe vytěžily tolik bitcoinu, kolik je jen možné. A to i za cenu „mírných ztrát“. Zatímco poptávka po BTC s časem roste a doufejme, že poroste i po roce 2024, těžbu bitcoinu urychlit nejde. Tento pravidelný zásadní propad na nabídkové straně může hrát velkou roli pro vzestup ceny nejznámější kryptoměny – jako se již několikrát stalo v minulosti.

Soumrak těžby nehrozí

Přestože jsou někteří těžaři nuceni prodávat BTC, aby zaplatili svoje účty za elektřinu, ve větší míře než třeba před rokem, reálný dopad těchto odprodejů na cenu bitcoinu je zanedbatelný. I kdyby bitcoinová těžba uvolnila na trh všech 900 BTC, které jsou nyní každý den vytěženy, jejich reálná cena je při současném kurzu cca pouhých 18 milionů dolarů

Jen společnost FTX (3. největší krypto-burza na světě – nyní zkrachovalá) však za den zobchoduje bitcoin v hodnotě 2,4 miliardy dolarů

Těžaři zkrátka nemají šanci zásadně ovlivnit kurz Bitcoinu. Ten teď dlouhodobě ovlivňují spíše negativní výhledy celé globální ekonomiky v čele s USA, ale i Čínou a Evropou

I kdyby v dohledné době došlo k poklesu hashrate (Co to je?), pro bitcoinovou síť to vůbec nic neznamená. Protokol má v sobě zabudovanou úpravu složitosti pokud hashrate roste, obtížnost pro vytěžení dalších bloků roste taktéž. Naopak s klesajícím hashrate postupně klesá i obtížnost těžby. Díky tomu je vytěžen další blok v průměru jednou za 10 minut, ať už se s výpočetním výkonem děje cokoliv.

Podmínky pro těžbu BTC v našich zeměpisných šířkách sice momentálně nejsou úplně ideální, jinak je tomu ale ve světě. Drahá – a stále dražší – elektřina a velké množství regulací Evropu v těžbě Bitcoinu bohužel diskvalifikují. Ve světě se nicméně více a více rozjíždí projekty, které pracují s extrémně levnou (tzv. odpadní) elektřinou. Ať už jsou to solární a větrné farmy, nebo například bitcoinová těžba přes spalovaný odpadní plyn unikající z přetlaku při těžbě ropy. 

Více na toto téma si můžete přečíst v našem článku zdeNa Simplecoinu teď snadno koupíte Bitcoin ve výprodeji. Ten bezpečně obdržíte přímo na svou peněženku, kde může počkat na „lepší časy“ nejen pro bitcoinovou těžbu. 

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až když jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše