simplecoin logo
Bitcoin se propadl o 9 %, je čas nakupovat nebo prodávat?
Kryptoměny
3 min
22.08.2023

Bitcoin zažil v pátek 18. srpna velký cenový sešup o 9 % a ostatní altcoiny ho následovaly o desítky procent. Do koktejlu neočekávaného poklesu se zamíchalo hned několik ingrediencí.

SpaceX ani Musk za to tentokrát nemohou

Jedním z prvních nesprávných závěrů, které se šířily, bylo tvrzení, že společnost SpaceX od Elona Muska prodala své zásoby bitcoinu. Informace nakonec nebyla potvrzena a šlo spíše o spekulaci a nepodloženou zprávu. Za tento pokles tedy Muska proklínat nemusíme.

Propad způsobila kombinace těchto událostí

Všeobecně nízká likvidita na kryptoměnovém trhu

Kryptoměnový trh se pohyboval ve stavu nižší likvidity, což vždy vytváří ideální podmínky pro velké cenové pohyby oběma směry. V tomto případě se rozhodl BTC vydat směrem dolů. Co ho tam popostrčilo? 


Napětí na amerických trzích

Rozbuškou pak byl propad akcií na americkém trhu, který byl sice jen cca 1,6 %, ale i tak to stačilo na spuštění kaskádového efektu likvidací pozic na BTC futures. 

Dokud se inflace a nezaměstnanost v USA nestabilizují a FED bude stále zvedat úrokové sazby, můžeme na tomto významném trhu stále čekat prudké pohyby. 

 

Likvidace pozic na future trzích

Vždy, když dojde k větším likvidacím na futures trzích, znamená to pro investory nejistotu a jejich stahování z rizikových trhů, kterým kryptoměny dozajista jsou. Došlo tedy k výrazným prodejům, které poslaly cenu ještě níže, zlikvidovaly další pozice a vše se zastavilo těsně pod hranicí 26 tisíc USD za BTC.

Společně s tím se index Fear&Greed na kryptoměnovém trhu snížil z 53 bodů (neutral) na 37 (fear). 

 
Fear and greed index

Závěr a výhled do budoucna

Pro nové investory je to samozřejmě příležitost, jak vstoupit na trh ve “slevě”. Když je Fear&Greed index v oblasti strachu, je to vhodná chvíle pro nákupy. Zkušení hodleři tento propad jistě využili a naštosovali si saty za nižší cenu. Pokud ještě ne, nenechte se pobízet a pokračujte na www.simplecoin.eu a dokupte, dokud je cena nízko.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Jsem Bitcoinový nadšenec a evangelista. Školím finanční profesionály v oblasti kryptoměn a mojí životní misí je šířit povědomí o “dobrých penězích”, o Bitcoinu. Kryptoměny sleduji od roku 2014, ale tehdy jsem si ještě nedovedl představit, co vše tento vynález světu přináší a jaké problémy řeší. Společně budeme tato témata postupně objevovat.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše