simplecoin logo
Bitcoin padá, ale drží se lépe než leckteré akcie
Dlouhodobé investování
3 min
02.06.2022

Bitcoin od svého historického maxima (ATH) odepsal přes 50 % hodnoty. Jen od počátku roku ztratil více než 35 %. Je to ale výrazně méně, než leckteré z tzv. blue chip akcií, které byly v kruzích tradičních investorů považovány za sázku na jistotu.

Akciím se dlouhodobě od krize v letech 2008–2009 dařilo především díky tzv. kvantitativnímu uvolňování – jinými slovy, vlády tiskly ničím nekryté peníze. Ty však ve většině nekončily v rukou obyvatelstva, které by je potřebovalo nejvíc, ale typicky právě ve velkých akciových indexech, nebo velkých veřejně obchodovaných společnostech. 

S končící pandemií koronaviru americká centrální banka FED ohlásila strategii tzv. kvantitativního utahování a zvyšování úrokových sazeb, to vše jako hlavní zbraň pro boj s inflací, kterou sama způsobila. Těmito kroky tak dokonale vystrašila celosvětové finanční trhy. Přidejte si k tomu ruskou agresi na Ukrajině a ohroženou energetickou bezpečnost poloviny vyspělého světa a dojde vám, proč trhy od počátku roku tak masivně „krvácí“.

Pár příkladů za všechny – vše budeme datovat YTD, tedy „od počátku roku“:

Netflix: -69%

PayPal: -59%

Tesla: -45%

Facebook: -43%

Virgin Galactic: -43%

Nvidia: -39%

eBay: -32%

Apple: -22%

S&P 500: -19%

Bitcoin: -35%

Ve většině dosavadních finančních krizí, které lidstvo potkalo, platilo, že „cash is king“, neboli držet hotovost bývala nejlepší strategie, jak přečkat krizi. A pravděpodobně i to z části může za současné propady a nejistotu. Je to ale opravdu dobrá strategie v době, kdy ta stejná hotovost rekordním tempem ztrácí svoji hodnotu skrze inflaci?

Možná bude právě rok 2022 zlomový pro Bitcoin a jeho jasně definovanou monetární politiku. Maximální množství 21 000 000 bitcoinů znamená, že bude už jen vzácnější, a to z něj dělá zcela unikátní a technicky vzato i nejlepší spořicí nástroj, což ostatně potvrzuje i adopce stran národních států nebo institucí – v poslední době nejvíc zaujala např. společnost Fidelity spravující druhý největší penzijní fond v USA. Až 20 % vkladů si jejich klienti budou moci alokovat právě do Bitcoinu a podle prvotních ohlasů toho začali hojně využívat.

František Marek
František Marek
Do kryptoměn jsem se dostal nakonec až v roce 2021, přestože jsem už v roce 2014 docela vážně zvažoval možnost investice do Bitcoinu. Odradila mě tehdy hlavně minimální osvěta v tom, co Bitcoin vlastně je. Teprve až kdy jsem o mnoho let později konečně pochopil význam Bitcoinu jako nestátních peněz, mě králičí nora doslova pohltila. Dnes je ze mě hrdý Bitcoin maximalista a jsem rád, že mohu svojí troškou do mlýna přispívat i já k širší adopci a pochopení kryptoměn – v čele právě s Bitcoinem.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše