simplecoin logo
Bezpečnostní desatero a 3 vánoční pohádky
Bezpečnost
8 min
07.12.2023

Doba před Vánocemi je hektická a často místo odpočinku, podlehneme stresu a chceme toho stihnout, nakoupit a udělat co nejvíce. Se stresem se však snižuje i naše pozornost k internetovým podvodům. Připomínáme, na co si dát pozor i letos v předvánočním čase.

Přinášíme vám bezpečnostní krypto-nákupní desatero, abychom připomněli nejčastější finty internetových podvodníků.

1) Nenasdílíš - hesla svá ani přístupy sdíleti nebudeš

Dali byste někomu heslo do internetového bankovnictví nebo třeba PIN ke kartě? Rozhodně ne. U kryptoměn je to stejné, pokud po vás někdo chce vaše přístupová hesla, seedy, peněženku, pryč od něj. Hesla byste neměli dávat ani svým nejbližším.

2) Seed jako oko v hlavě chrániti budeš

Seed je obnovovací fráze pro vaši kryptoměnovou peněženku, která se skládá z několika slov (nejčastěji 12 nebo 24). Tomu, kdo ji zná, umožní přístup k všem prostředkům ve vaší peněžence. Chraňte ji proto doslova jako oko v hlavě a pokud možno ji neukládejte na počítači ani v mobilu (ani na fotografii). Opište si ji na papír, nejlépe ve dvou kopiích, a ty uložte na dvě nezávislá bezpečná místa, například do trezoru a bezpečnostní schránky.

3) Platební kartu nikdy neokopíruješ

Chce po vás někdo poslat okopírovanou platební kartu? To je past. Stejně jako po vás nikdo nemá právo chtít občanský průkaz, ani platební kartu nikomu nikdy neposílejte. Je velmi snadno zneužitelná k platbám na internetu, především pokud uvedete i zadní stranu.

4) Osobní doklady z e-mailové schránky vymeteš

Při nákupu kryptoměn nad určitý limit mají směnárny povinnost vyžadovat doklad totožnosti. Neposílejte ale okopírované průkazy e-mailem, není to bezpečné. Kopie vašich dokladů posílejte vždy skrze svůj účet ve směnárně. Simplecoin ukládá tato data do chráněného úložiště pomocí šifrovaného připojení. Ve vašem e-mailu mohou být zpětně zneužity někým, kdo se do vaší schránky dostane.

5) Ukecat nenecháš se bližním svým po telefonu

Podvodný telefonát se může týkat kryptoměn, ale například i vaší banky. Nesdělujte po telefonu žádná hesla a přístupové údaje, ani se nenechte přemluvit třeba ke vkládání peněz do bitcoinových bankomatů. Nejdříve si vždy všechno ověřte a případně zavolejte zpátky.

6) Aplikace pro vzdálený přístup nenainstaluješ

Nikdy neinstalujte do počítače programy jako Teamviewer, TSplus Remote Support, SolarWinds DameWare Mini a podobné. Jedná se o nástroje, kterými převezme útočník kontrolu nad vaším počítačem a stačí jen vteřina, aby ho zcela ovládl. Žádná směnárna, banka ani IT společnost po vás nesmí nic podobného chtít. 

7) Obrazovku nenasdílíš

Sdílená obrazovka se může zdát jako dobrý způsob, jak si nechat pomoci se složitějšími úkony. Ve skutečnosti je to ráj pro podvodníky, kteří mohou ve vašem systému nadělat pořádnou paseku a připravit vás o peníze. Pokud si nevíte rady, zavolejte na podporu nebo přijďte do klientského centra. Sídlíme na adrese Bubenečská 1, kousek od stanice metra Hradčanská.

8) Mamonu svému nepodlehneš

Celebrita vám ukáže zaručený způsob, jak vydělat neskutečné peníze. I tak by se dal popsat podvod z kategorie rugpull. Pokud něco takového uslyšíte aktivujte v hlavě alarm, potlačte touhu po zisku a nenaleťte podvodníkům. Peníze zázračně nepadají z nebe. V 99,9 % je to jen hra na černého Petra, který přijde jako poslední a nakrmí celý letadlový systém, aby mohli ti první shrábnout profit.

9) Odesílatele prověřovati budeš

Velmi zákeřné a nejvíce používané jsou phishingové útoky. Skrze e-mail, sociální síť, SMS, chat vám přijde odkaz bez vysvětlení, nebo je součástí informace, která se tváří, jako od vaší banky, nadřízeného, facebooku a pod. Než na cokoli kliknete, ověřte, že se jedná o očekávanou a pravděpodobnou zprávu. Ověřte si ji i na oficiální stránce, kam přijdete vlastním zadáním URL adresy. Zeptejte se dotyčného, jestli vám opravu něco poslal a co. Vždy si kontrolujte, jestli adresa v horní liště prohlížeče odpovídá adrese služby, kterou užíváte. Podvodné adresy často zaměňují „o“ za „0“ nebo „I“ za „l“. Někdy nemusí být vůbec lehké podvod odhalit! Jste-li na pochybách na nic neklikejte a volejte infolinku z oficiálních stránek. 

10) Neuvěříš příběhům příliš krásným

Peníze se netisknou ze vzduchu. Nikdo vám nedá nic zadarmo, ani jste s velkou pravděpodobností nenechali na neznámé burze 1 bitcoin a někdo vám ho odblokuje, za X tisíc korun. Přemýšlejte, podezírejte a ověřujte. 

3 vánoční pohádky

A na závěr pár krásný vánočních pohádek:

Divotvorný hrnec

„Dobrý den, zapomněli jste na burze 0,6 BTC, když nám pošlete 30 000 Kč v bitcoinech na tuto adresu, tak Vám Vaše bitcoiny odblokujeme a pošleme. No Vážně. To se hodí půl milionu před Vánoci ne?“

Jezinky v akci

Jezinky: Dobrý den, víte, že můžete na svém počítači těžit kryptoměny a vydělat tak až 20 000 Kč měsíčně? Stačí nainstalovat aplikaci Teamviewer a my Vám pomůžeme vše nastavit.

Budulínek: To zní skvěle, a je ta aplikace bezpečná?

Jezinky: Jistě pane Budulínku, můžete se podívat na oficiální stránky a ověřit si ji.

Budulínek: Tak jo. Už instaluju.

Jezinky strčily do počítače jen dva prstíky a počítač nepozorovaně zcela ovládly. Hesla do internetového bankovnictví zcizily, peníze vyluxovaly a už byly zase pryč, než se jelen vrátil.

Vlk v rouše beránčím

Kůzlátku jednoho dne přišel e-mail od jeho maminky, ve kterém mu poslala pouze neznámý odkaz s textem důležité. Kůzlátko bez přemýšlení otevřelo maminčin dopis a infikovalo svůj počítač zákeřným kódem. Když pak vlk přišel ke dveřím jejich chytré domácnosti, dveře se samy otevřely a vlk kůzlátko sežral.

Simplecoin hraje fér

Nic z toho, před čím jsme vás v článku varovali, po vás nikdy chtít nebudeme. Ani přístupová hesla, ani okopírovanou kartu. Dávejte si ale pozor na podvodníky, kteří by se za nás zkoušeli vydávat. E-maily od nás budou vždy odcházet z adresy končící @simplecoin.eu. Když budete mít jakékoli pochybnosti, v komunikaci nepokračujte a zavolejte nám na oficiální zákaznickou linku +420 608 746 753 mezi 9:00–21:00.

 

Přejeme vám bezpečné svátky

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše