simplecoin logo
Chceš časový a hodnotový test na krypto? Oslov svého poslance.
Dlouhodobé investování
8 min
15.10.2024

Již na konci tohoto měsíce bude projednávat parlament ČR ve třetím čtení zásadní zákony týkající se kryptoměn. Právě teď je čas jednat a ukázat poslancům, že vám na kryptoměnách záleží. 

Česká kryptoměnová asociace (ČKMA) ve spolupráci s předními českými krypto-firmami, již druhým rokem pracuje na prosazení změn v legislativním prostředí ČR, které by odstranily nesmyslné překážky, bránící plnému rozvoji podnikání a inovací v oblasti kryptoměn a zároveň zpříjemnily kryptoměnovým investorům život.

Jedná se převážně o časový test (Po třech letech držení kryptoměn nemusíte platit daň ze zisku), hodnotový test (nedanit zisky ze směny kryptoměn do 100 000 Kč) a právo na bankovní účet pro české krypto-firmy.

V Poslanecké sněmovně je připraveno několik sněmovních tisků, které úspěšně prošly druhým čtením a čeká se na finální hlasování o jejich přijetí ještě tento rok Jedním z nich je i:

Ne všichni poslanci jsou však našim návrhům nakloněni a ne všichni jsou si vědomi jejich významu pro další rozvoj země.

Cílem nás a ČKMA je ukázat poslancům, že téma zavedení časového a hodnotového testu na kryptoaktiva zajímá desítky až stovky tisíc nás, občanů a voličů.

Vaše zapojení může přinést změnu pro nás všechny. Pokud vám na výše zmíněném záleží, oslovte své poslance ještě dnes – jsme velmi blízko cíle, ale bez vaší podpory se naše dlouhodobé úsilí nemusí naplnit.

Jak to dopadne?

Poslanecká sněmovna nové zákony schválí:

  • Nebude nutné platit daň ze zisku po třech letech hodlování. Kryptoměny se tak dostanou daňově na úroveň akcií. Nyní musíte zaplatit 15 % ze zisku ať je držíte jakkoli dlouho.
  • Nebude vznikat daňová povinnost, když si cokoli koupíte přímo za kryptoměny a to do 100 000 Kč.
  • Nebude nutné danit převod krypto-krypto.

Nebo návrhy neprojdou a současné daňové povinnosti budou platit nadále a platit budete tedy i vy.

Nyní máte možnost s tím něco udělat. 

Požádej poslance o podporu časového a hodnotového testu

Stačí tak málo: poslat jeden e-mail. Malá věc pro vás, ale velká pro celou ČR – bude to velké, když to stejně jako vy, udělají i desítky tisíc dalších lidí, kteří v ČR fandí kryptoměnám.

  1. Připrav si krátký text s argumenty. Desatero jak na to a vhodné argumenty najdeš níže. Argumenty prosím nekopíruj, ale řekni vlastními slovy (musí to být osobní).
  2. Vyber si poslance ze seznamu (klidně jich vyber více) a pošli jim e-mail. E-maily všech poslanců zde.

Odkaz na příslušný sněmovní tisk najdete zde.

Jak na to (desatero)

Toto jsou argumenty, které doporučujeme využít vlastními slovy při psaní poslancům:

  1. Poproste o podporu: Úvodní formulace typu „Vážený pane/paní poslanče, obracím se na Vás s prosbou o podporu hlasování k Sněmovnímu tisku č. 694, konkrétně k pozměňovacímu návrhu bod A.4. Daň z příjmů – změna zákona o daních z příjmů. Tento bod zahrnuje zavedení časového a hodnotového testu na kryptoaktiva…”

  2. Nežádejte zvýhodnění: Vysvětlete, že žádáte pouze o spravedlivé zacházení s kryptoaktivy stejně jako s jinými investičními aktivy.

  3. Poděkujte: Zakončete poděkováním za zvážení vaší prosby.

  4. Vyhněte se poučování: Stručně vyjádřete své důvody a argumenty, proč je pro Vás podpora tohoto návrhu důležitá (inspirace níže / nepoužívejte všechny / doplňte případně i vlastní).

  5. Buďte autentičtí: Argumenty napište svými slovy, aby byl text osobní. 

  6. Zeptejte se na názor: Vyjádřete zájem o jejich postoj a pohled na tuto problematik.

  7. Buďte slušní a věcní: Pište konstruktivně a vyhněte se provokacím.

  8. Pište více poslancům: Klidně pošlete stejný text více poslancům, kteří zastupují Váš kraj nebo Vaše politické názory.

  9. Nebuďte anonymní: Uveďte své jméno a město nebo obec, kde žijete.

  10. Zapojte se na sociálních sítích: Podpořte debatu lajkováním, sdílením a označováním poslanců.

Po hlasování zveřejníme, jak jednotliví poslanci hlasovali, a každý si tak může ověřit, zda jeho prosba byla vyslyšena.

Hlavní argumenty pro poslance

Vyber si argumenty a převyprávěj vlastními slovy:

  • Standardizace kryptoaktiv: Kryptoaktiva se s nástupem MiCA stávají standardním, regulovaným investičním nástrojem a je třeba k nim přistupovat stejně jako ke všem ostatním aktivům, (jako třeba cenným papírům), bez výhod, ale i bez diskriminace.
  • Daňový paradox bitcoinových ETF: Uvedením bitcoinových ETF (Exchange Traded Funds) na trh vznikl daňový paradox, kdy na cenné papíry podložené kryptoaktivy se časový test vztahuje, ale na jejich podkladová aktiva nikoli. To je třeba legislativně narovnat.
  • Motivace k dlouhodobému držení: Zavedení časového testu na kryptoaktiva motivuje investory k dlouhodobému držení kryptoaktiv jako strategických investic a sníží pokušení ke spekulativním obchodům.
  • Snížení administrativní zátěže: Hodnotový test sejme z finančních úřadů nadměrnou administrativní zátěž, zjednoduší adopci a zrychlí inovaci a digitalizaci finančních trhů.
  • Růst daňových příjmů bez odlivu kapitálu: Dlouhodobí investoři budou mít díky časovému testu jasná pravidla a budou motivováni držet svá aktiva v České republice místo přesunu do zahraničí kvůli legislativní nejistotě.
  • Česká republika jako globální inovátor: Česká republika hrála a hraje v krypto-průmyslu roli globálního inovátora a lídra. Jasná a moderní legislativa pomůže tomuto průmyslu udržet tuto úroveň i v budoucnu.
  • Vysoká přidaná hodnota krypto-průmyslu: Krypto-průmysl jako odvětví s vysokou přidanou hodnotou již dnes přináší do ČR nová kvalifikovaná pracovní místa a vyšší daňový výnos.
  • Stabilní legislativa pro rozvoj: Stabilní a srozumitelná legislativa vysílá pozitivní signál inovátorům a technologickým firmám, že Česká republika buduje právní rámec pro jejich rozvoj. To povede k vyšším investicím do výzkumu a vývoje a posílí postavení ČR jako technologického lídra v Evropě.
  • Srovnání s Německem a Rakouskem: U našich nejbližších sousedů v Německu a v Rakousku je časový test pouze 1 rok. ČR by neměla nevstřícnou legislativou k tomuto aktivu připustit, aby se kapitál z ČR přelil do jiných zemí.
  • Transparentnost kryptoaktiv: Kryptoaktiva nejsou tak anonymní, jak se často předpokládá. Díky moderním technologiím jsou transakce dohledatelné. Zavedení časového testu nezpůsobí příliv nelegálních financí. Navíc evropská regulace MiCA odstraní anonymní kryptoměny z burz, což zvýší bezpečnost a transparentnost na trhu.

Pamatujte, že e-mail poslanci by měl být pozitivní a slušný

Pokud chcete žít v krypto-přátelské zemi je právě teď čas napsat svým poslancům a slušně je požádat o hlasování PRO návrh Sněmovního tisku č. 694.

Všichni jsme Satoshi Nakamoto.

Text je převzat z blogu ČKMA. 

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše