simplecoin logo
4 důvody, proč bitcoin čelí korekci
Dlouhodobé investování
7 min
01.07.2024

Bitcoin se stále pohybuje těsně nad hranicí 60 000 dolarů, což je pokles z maxim přesahujících 70 000 dolarů. Proč už nemáme nová maxima a co ho táhne dolů?

Simplecoin · 4 důvody, proč bitcoin čelí korekci

V prvé řadě je potřeba zmínit, že 10% propady ceny jsou i v bull marketu naprosto běžné. Koneckonců, nic nejde nahoru po přímce. V letech 2020 až 2021 zažil Bitcoin na své cestě k novému historickému maximu 13 poklesů o 10 % a více.

Pojďme se podívat, co tentokrát drží cenu bitcoinu pod 70 tisíci USD a lze očekávat další propady?

1) Dlouhodobí držitelé prodávají​

Podle dat z blockchainu prodávají dlouhodobí držitelé část svých bitcoinů. Podíváme-li se na  množství bitcoinů, které se nepohnuly alespoň rok, snížilo se jejich množství ze 70 % na 65 %. U dva roky nedotknutých mincí došlo k poklesu z 57 % na 54 %. Lze předpokládat, že  část těchto objemů budou držitelé prodávat.

Neaktivní bitcoiny v posledním roce
Dvouletí držitelé

Toto chování je obvykle pozorovatelné při překonání historického maxima posledního cyklu. Dlouhodobí držitelé si kolem předchozího historického maxima vybírají určitý zisk, ale málokdy prodávají vše.

Tyto fáze historicky signalizují lokální vrchol, když se mince přesouvají od jednotlivců vybírajících zisk k dlouhodoběji orientovaným držitelům. Jakmile se prodeje vyčerpají, mince se přesunou do silnějších rukou a vytvoří základnu pro obnovení býčího trhu. V roce 2017 trvalo toto období konsolidace téměř dva měsíce, než bitcoin pokračoval ve svém tažení vzhůru.

V roce 2021 trvalo necelý měsíc. Dnes konsolidujeme kolem předchozího historického maxima již téměř čtyři měsíce. Současné období konsolidace kolem předchozího historického maxima je tak nejdelší v historii bitcoinu! To by mohlo naznačovat, že jsme blíže konci této boční akce než jejímu začátku.

2) Těžaři prodávají

Další teorie se zaměřuje na těžaře bitcoinu. Těžařům bitcoinu se po půlení snížily příjmy na polovinu, ale cena bitcoinu šla současně do strany. V důsledku toho klesl zisk těžařů, zejména těch, kteří provozují staré stroje nebo mají vysoké náklady na elektřinu. Hashprice se z maxima v den půlení, kdy byla 172 USD/PH/den, k dnešnímu dni propadla na 47,5 USD/PH/den a v současné době se nachází poblíž dlouhodobých minim. 

Hashprice je na mnohaletém minimu
Zdroj: data.hashrateindex.com

Mnoho těžařů se na tento okamžik připravilo tím, že si vytvořili své zásoby bitcoinů a nyní je prodávají v naději, že přežijí, dokud cena bitcoinu opět nevzroste. Prodeje ze strany těžařů nedávno dosáhly největšího denního objemu od března, přičemž v červnu se za jediný den prodalo více než 1 000 bitcoinů. Jen v červnu převedli těžaři na burzy bitcoiny v hodnotě přes 4,5 miliardy dolarů.

Dokud cena bitcoinu znatelně nevyroste, musíme počítat s dalšími prodeji a tím i tlaku na cenu dolů.

Těžaři prodávávají bitcoin

3) Budou věřitelé Mt. Gox prodávat?

Další teorie se točí kolem 142 000 bitcoinů, které mají být po téměř deseti letech čekání vráceny věřitelům Mt. Gox (burzy zkrachovalé v roce 2014).

V minulé pondělí správce konkurzní podstaty oznámil, že vyplácení bitcoinů bude zahájeno na začátku července. Mnozí se domnívají, že na trhu dochází k výprodeji kvůli obavám, že velká část těchto bitcoinů bude prodaná, což způsobí pokles ceny. Zde nabízím několik důvodů, proč by mohl být dopad na cenu spíše menší, než se očekává.

Zmínění věřitelé měli 10 let na to, aby své pohledávky prodali. Pokud své bitcoiny chtěli prodat, pravděpodobně by tak již učinili, což naznačuje, že jsou spíše dlouhodobými držiteli.

Pouze část věřitelů se rozhodne pro možnost vyplacení. 

10-15 % pohledávek drží firmy jako Fortress a Off the Chain Capital. U těchto institucionálních držitelů je méně pravděpodobné, že své bitcoiny okamžitě prodají.

A na závěr, i když by se opravdu prodalo všech 142 000 bitcoinů, představovalo by to pouze 32 % denního objemu obchodování BTC. Trh by se pravděpodobně na krátkou dobu propadl, než by se prodejní tlak vstřebal a trh by pokračoval vpřed.

Mohlo by vás zajímat

Dlouhodobé investování






7 min
30.05.2023
Co opravdu znamená HODL
V poslední době jsme vám mohli představit několik velkých novinek, jako byla…

4) Vlády prodávají

V uplynulém týdnu vstoupil do hry další významný prodejce – Německo. Přesně tak – německá vláda získala 50 000 bitcoinů poté, co úřady zabavily webovou stránku věnovanou filmovému pirátství. To Německo katapultovalo na pozici čtvrtého největšího držitele bitcoinu mezi národními státy.

Vlády držící bitcoin
Zdroj: bitcointreasuries.net

V minulém týdnu Německo prodalo bitcoiny v hodnotě přes 800 milionů dolarů (asi 3000 BTC), ale stále sedí na bitcoinech v hodnotě 2,8 miliardy dolarů, které by potenciálně mohla prodat. Uvidíme jakou strategii zvolí do budoucna. Aby toho nebylo málo, americká vláda ve středu poslala na Coinbase téměř 4 000 bitcoinů v hodnotě zhruba 240 milionů dolarů, pravděpodobně k prodeji. Americká vláda v současné době sedí na přibližně 209 000 Bitcoinech v hodnotě přibližně 12,7 miliardy dolarů.

Je skutečně zarážející, že tyto vlády, které se topí v dluzích a mají obrovské fiskální deficity, prodávají vzácné aktivum za fiat, který si sami mohou vytisknout ze vzduchu.

Pokud budou tyto vlády pokračovat v prodeji zabavených bitcoinů, mohlo by to mít za následek pokračující prodejní tlak, který bude muset trh absorbovat.

Závěrem

Právě teď dochází k prodejům ze strany těžařů, dlouhodobých držitelů a vlád, což přispívá k cenovému poklesu. Vzhledem k těmto skutečnostem je velmi pozitivní, že bitcoin zůstává nad 60 000 USD a je jen cca 15 % od svého historického maxima. Bitcoin tváří v tvář tomu všemu vykazuje velkou odolnost.

Bitcoin obvykle během býčích trhů zažíval mnohem větší cenové korekce. To lze interpretovat dvěma způsoby: 1. Mohli bychom se dočkat další cenové akce směrem dolů, nebo 2. Investorská základna bitcoinu dozrála.

Druhá možnost se zdá být pravděpodobná vzhledem ke zvýšenému zájmu institucí o Bitcoin jako novou třídu aktiv. Možná vstupujeme do nové éry, kdy je volatilita utlumena a poklesy jsou méně závažné. Ačkoli se všechny tyto býčí propady liší velikostí a délkou trvání, mají jedno společné: při zpětném pohledu se ukázaly jako fantastická příležitost k nákupu pro dlouhodobé držitele.

Využijte tuto příležitost i vy a kupte si BTC třeba přes naší směnárnu Simplecoin.


Koupit bitcoin

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše