simplecoin logo
Výhody verifikace a potřebné dokumenty
Pro začátečníky
5 min
20.10.2022

Naše platforma Simplecoin vyžaduje kvůli českým zákonům a nařízením z Evropské unie předložení několika dokumentů, které jsme povinni sbírat, pokud chceme službu směny kryptoměn nabízet. O jaké dokumenty jde? Jak je udržujeme v naprostém bezpečí a proč se verifikace klientovi vyplatí? Vše v našem textu.

Povinnosti vyplývající ze zákona o praní špinavých peněz

Zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, se někdy označuje také jako „AML zákon“ (Anti-Money Laundering, tedy Zákon proti praní špinavých peněz).

Služby poskytující virtuální aktiva jsou v něm jasně definovány a spadají pod něj. Jsme vázáni vyžadovat alespoň holé minimum dokumentů ve dvoustupňovém verifikačním procesu.

Pokud jste v kryptoměnách nováčci, jistě vás potěší, že transakce do 200 EUR za 10 dní můžete provést i bez verifikace. Vyzkoušíte si díky tomu práci s blockchainem a s peněženkou ještě předtím, než se pustíte do většího investování. Více rad najdete na našem blogu.

První stupeň verifikace, pro transakce do výše 10 000 EUR za každých 30 dní:

  • oboustranná fotografie dvou osobních dokladů
  • ověřovací platba ve výši 1 Kč z účtu klienta
  • telefonní číslo

Druhý stupeň verifikace, pro transakce vyšší než 10 000 EUR za 30 dní:

  • vše potřebné k prvnímu stupni
  • zdůvodnění nákupu kryptoměny
  • původ prostředků užitých k nákupu
  • fotografie, na které držíte státem vydaný osobní doklad

Oboustranná fotografie dvou osobních dokladů

Mezi přijímané doklady patří státem vydávané dokumenty – občanský průkaz, řidičský průkaz, pas, zbrojní průkaz, vojenský průkaz, pilotní průkaz a další. Všechny údaje na fotografiích musí být čitelné a ničím nezakryté.

Telefonní číslo

Telefonní číslo Simplecoin s nikým nesdílí, využije se pouze k dokončení finální verifikace nebo do budoucna pro případnou komunikaci. Zavoláme vám ve chvíli, kdy bude z naší strany hotovo.

Zdůvodnění nákupu kryptoměny

Mezi časté odpovědi patří například „spekulace“ či „dlouhodobá investice“. Důvod udává pouze ten, kdo překročí třicetidenní limit 10 000 EUR.

Původ prostředků užitých k nákupu

Opět se týká pouze těch, kteří překročí objem nákupu 10 000 EUR za 30 dní. Obvykle jde jednoduše o „příjem plynoucí z hlavního pracovního úvazku“, „kupní smlouvu“ nebo „úvěr“.

Fotografie, na které držíte státem vydaný osobní doklad

Proběhne ověření, jestli průkaz předložený v rámci prvního stupně verifikace je opravdu ve vašem držení. K tomuto kroku budete vyzváni, pokud má objem obchodů přesáhnout 10 000 EUR za 30 dní.

Prohlášení, že nejste politicky exponovaná osoba

Politicky exponovaná osoba je ten, kdo má určitou veřejnou funkci. Více se o problematice – včetně seznamu funkcí – dozvíte zde. Prohlášení vyžaduje zákon, má chránit proti korupci.

Z naší strany děláme maximum pro to, abychom nabídli co nejméně invazivní cestu k nákupu kryptoměn. Jaké výhody tím Simplecoin přináší, se dozvíte níže.

Proč bych se měl na Simplecoinu verifikovat

Námi vyžadované informace jsou naprosté minimum, které je povinen sbírat každý poskytovatel. Nikdo vám v Evropské unii neumožní bez výše zmíněných informací obchodovat. Existují cesty, jak legislativu obejít, například využitím obchodů „z ruky do ruky“, ale námaha vyvinutá ke každé transakci je nepřiměřená. Takové obchody není vůbec jednoduché sjednat, o to více je provést.

To platí o verifikaci obecně. Nicméně pokud vám záleží na udržení svého soukromí, Simplecoin má několik výhod oproti konkurenci.

Verifikace na Simplecoin vyžaduje méně údajů než 99 % světových burz kryptoměn

Binance, Kraken i Bitfinex. Všechny tyto platformy vyžadují od všech uživatelů, bez rozdílu v obchodovaném objemu, údaje odpovídající oběma dvěma stupňům verifikace.

První stupeň verifikace vám na Simplecoinu umožní obchodovat až 10 000 EUR za 30 dní. To drtivé většině obchodníků bohatě stačí, a navíc si oproti burzám zachovají své citlivé údaje.

Pozor! Některé burzy vás nechají bez ověření vložit, ale už bez něho nevyberete. Dávejte pozor na podmínky jednotlivých poskytovatelů!

Vaše informace jsou ve stoprocentním bezpečí

Simplecoin je na trhu kryptoměn déle než největší blockchain Ethereum – od roku 2013. Za tu dobu společnost neměla ani jeden bezpečnostní incident.

Fotky občanských průkazů, výpisy z bank, prohlášení i ostatní dokumenty jsou v naprostém bezpečí. Úroveň ochrany citlivých údajů je stejná, jako u našich kryptoměn. Máte ohledně procesu další otázky? Ozvěte se nám na mail [email protected] či vytočte číslo +420 608 746 753. Provedeme vás procesem verifikace i zbytkem nákupu!

Jiří Makovský
Jiří Makovský
LinkedIn Twitter
Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše