simplecoin logo
Vše co potřebujete vědět o půlení Litecoinu v roce 2023
Kryptoměny
Pro začátečníky
4 min
28.07.2023

Jsme jen několik málo dní od velké události v litecoinové síti. 5 srpna 2023 dojde k půlení a tuto událost investoři nedočkavě vyhlíží, protože očekávají růst ceny LTC. Vysvětlíme si o co se vlastně jedná.

 

Půlení, neboli halving je označení pro okamžik, kdy se odměna těžařům, za vytěžený blok, sníží na polovinu. K půlení dochází pouze u kryptoměn s těžebním mechanismem Proof of Work (PoW) a děje se tak v předem stanovených intervalech, které jsou v případě LTC (a rovněž BTC) každé za 4 roky. 

Půlení je v algoritmu kryptoměn zavedeno za účelem kontroly míry inflace mincí a vytváření postupného nedostatku, který může časem zvyšovat jejich hodnotu. Se snižující se odměnou za blok je totiž těžší a dražší těžit nové mince, což vede ke snížení nabídky nových mincí na trhu.

Litecoin zažije již své třetí půlení a odměna pro těžaře se sníží z 12,5 na 6,25 LTC za blok. Do sítě tedy bude každé 2,5 minuty přibývat pouze 6,25 LTC.

 

Jak ovlivní půlení Litecoinu jeho cenu?

Předpovídat, jak půlení Litecoinu ovlivní jeho cenu, je čirá spekulace, nicméně můžeme se podívat, jak hodnota LTC reagovala v minulosti během předchozích dvou půlení v roce 2015 a 2019.

Hodnota LTC se po prvním prvním půlení (2015) do roka zvýšila o 123 % a v následném bull marketu 2017 vzrostla o cca 12 000 %. Zmíněný čtyřciferný růst však nelze přiřknout půlení, ale právě silnému bull marketu, kdy rostly všechny altcoiny.

Druhý halving (2019) znamenal do jednoho roka ztrátu hodnoty 34 % (ano, čtete správně, ztrátu), a v následném bull runu dosáhl zhodnocení od půlení do nejvyšší hodnoty cca 547 %.

Pokud bychom pak vzali vrcholy bull runů, tak v prvním si LTC připsal přes pět set procent a ve druhém jen několik málo desítek. Cenový odhad má tedy velmi široký rozptyl, a proto necháme na každém z vás, aby určil svou pravděpodobnost letošního zisku.

Jako další zdroj informací můžeme doporučit youtube kanálu Altcoin Daily, ve kterém o cenovém vývoji LTC hovoří známý kryptoanalytik Benjamin Cowen.

Graf LTC vs. USD pak doporučujeme prozkoumat na TradingView u burzy Kraken, která má cenový vývoj LTC od roku 2014.

Závěr

Závěrem lze tedy říci, že půlení litecoinu je rozhodně něco, čemu byste měli věnovat pozornost. Je však jisté, že půlení litecoinu nebude mít pro celý kryptoměnový trh takový dopad, jako bude mít půlení Bitcoinu příští rok. Je zde poměrně vysoká pravděpodobnost, že cena LTC v následujícím roce spíše poroste a to i s ohledem na očekávaný růst ceny BTC.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Jsem Bitcoinový nadšenec a evangelista. Školím finanční profesionály v oblasti kryptoměn a mojí životní misí je šířit povědomí o “dobrých penězích”, o Bitcoinu. Kryptoměny sleduji od roku 2014, ale tehdy jsem si ještě nedovedl představit, co vše tento vynález světu přináší a jaké problémy řeší. Společně budeme tato témata postupně objevovat.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše