simplecoin logo
Simplecoin směňuje už 10 let. Co se za tu dobu stalo?
Ostatní
7 min
07.12.2023

Je to už 10 let, co Simplecoin vypořádal první objednávku. Pamatujete si, kolik v té době stál 1 bitcoin? „Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to“, jak Simplecoin plachtil poslední dekádou kryptoměnových vzestupů a pádů.

Se založením v roce 2013 je Simplecoin nejstarší českou směnárnou. Jeho zakladatel Pavel Niedoba se o bitcoinu dozvěděl již v roce 2009, ale první investici realizoval až v roce 2013. Tehdy však byla burza vykradena a o vše přišel.

Právě tato negativní zkušenost inspirovala Pavla Niedobu k založení společnosti, která by nabídla bezpečnou, spolehlivou a jednoduchou směnu kryptoměn rovnou do peněženek klientů.

Začátky

První verze směnárny vznikla cca za 14 dní a podobala se tomu, jak dnes vypadá Google. Jeden řádek jedno tlačítko. Po spuštění tohoto punkového MVP (Minimum Viable Product) se stalo něco nečekaného. Přišla první objednávka. A další den 4 a další den 12 a ukázalo se, že o službu je zájem.

Pavel Niedoba CEO Simplecoinu
Pavel Niedoba CEO Simplecoinu
Tipnete si, kolik stál bitcoin na začátku roku 2013? V lednu 2013 stál 1 BTC 20 dolarů a v listopadu téhož roku vystřelil na 1 142 dolarů. Tímto skokem udělal 5240% nárůst.
Zdroj Tradingview - Bitstamp

Malý tým programátorů pak rozvíjel směnárnu dál a dál. Vytvořilo se přihlašování do účtů, nastavovala se bezpečnostní architektura a otevíraly se první účty u bank. Směnárna začala rychle získávat popularitu a počet zákazníků rostl. Vzniklo oddělení podpory, které odbavovalo objednávky a zároveň pomáhalo uživatelům s těžkými začátky. Až v roce 2014 byla na trh totiž uvedena první hardwarová peněženka Trezor One a do té doby bylo držení bitcoinu výrazně komplikovanější záležitostí. 

Tým podpory Simplecoin

Tým podpory Simplecoin

Core programátorský tým Simplecoin

Core programátorský tým Simplecoin

Růst a rozvoj

V roce 2014 Simplecoin rozšířil svou nabídku o další kryptoměny, včetně litecoinu, etherea a zcash. V roce 2016 směnárna zprovoznila polskou jazykovou a měnovou mutaci. Ve stejném roce navázal Simplecoin spolupráci s největším světovým výrobcem kryptoměnových bankomatů firmou General Bytes. S nimi spolupracoval až do roku 2019, kdy se byznysové plány společností rozešly.

V roce 2019 začal Simplecoin spolupráci se Satoshi Labs a implementoval do svých systémů bezpečnostní prvky pro převod kryptoměn přímo do Trezoru bez nutnosti vyplňování adres uživatelem. I díky tomu jej najdete v Trezorem podporovaném porovnávači kryptoměnových směnáren a burz Invity.

V roce 2017 proběhl na kryptoměnovém trhu výrazný bull market, který se projevil i na Simplecoinu. Směnárna zaznamenala výrazný nárůst objemu obchodů a počet jejích zákazníků se zvýšil o několik desítek tisíc. Růst klientů byl podpořen jednak obřím bull runem, ale také rozšířením možnosti plateb i na euro, čímž se směnárna otevřela slovenskému trhu.

Založení České Kryptoměnové Asociace

V roce 2020 se Simplecoin stal zakládajícím členem České kryptoměnové asociace (ČKMA). Asociace zaměřující se na podporu podnikání v oblasti kryptoměn a prosazování práv podnikatelů v tomto oboru. Právě v tomto roce začaly mít kryptoměnové byznysy problémy s bankovními účty, které jim české banky začaly postupně vypovídat. 

Nové prostory a klientské centrum

V roce 2021 Simplecoin kompletně rebrandoval a redesignoval svůj web i značku do té podoby, kterou vidíte dnes. Navíc se přestěhoval do nových prostor na adrese Bubenečská 1. S novými prostory se ještě více otevřel veřejnosti a nabídl možnost osobních konzultací v rámci nového klientského centra.

Klientské centrum Simplecoin

Klientské centrum Simplecoin

Klientské centrum Simplecoin

Centrum vývoje SImplecoin

Centrum vývoje SImplecoin

Centrum vývoje SImplecoin

Srdce nápadů a schůzí

Srdce nápadů a schůzí

Srdce nápadů a schůzí

Současnost

Od doby, kdy stál bitcoin 20 dolarů uplynulo přesně 10 let a dnes už by kde kdo za tuto nákupní cenu prodal ve vteřině celý svůj majetek, ale jak se říká, po bitvě je každý generál. Simplecoin stále nabízí nejbezpečnější způsob držení kryptoměn a to ve vlastní peněžence. Díky silnému akcentu na bezpečnost, i faktu, že všechny kryptoměny jsou drženy samotnými klienty, neměla směnárna jediný hackerský incident. 

Výhled do budoucnosti

V Simplecoinu samozřejmě vidíme trendy, které trh přináší. Možnost držení peněz na účtu, Lightning Network na bitcoinu, více altcoinů, staking… Víme o tom a pracujeme na tom. Na prvním místě je pro nás však bezpečnost, a proto si chceme být jisti, než něco otevřeme pro vás, naše klienty, bude to 100 % bezpečné.

Stejně jako ostatní krypto-byznysy, i nás trápí bankovní účty, i proto vše trvá trochu déle, než bychom si všichni přáli. Díky práci ČKMA a pozitivnímu naladění politiků v problémech českého krypto-průmyslu (kvůli možnosti výběru daní samozřejmě) vidíme budoucnost růžově. Společně s evropskou regulací MiCA, na kterou se intenzivně připravujeme, pro vás bude brzy vše výrazně jednodušší a pohodlnější. 

Velké díky právě vám

Simplecoin by samozřejmě nemohl existovat bez vás. Našich klientů, a proto vám zde chceme poděkovat za vaši loajalitu, pozornost a i za vaši ochotu držet kryptoměny tou nejbezpečnější i když možná ne nejpohodlnější cestou. Ve vlastní peněžence. 

Děkujeme

Váš tým Simplecoin

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše