simplecoin logo
Proč začít investovat do kryptoměn?
Nezařazené
7 min
15.03.2023

Proč jsou kryptoměny v čele se svým králem Bitcoinem jednou z mála zbývajících cest, jak se skutečně mít lépe. Zavřete oči a představte si svět očima bitcoinového maximalisty.

Česká republika, leden 2023 a tempo zvyšování spotřebitelských cen poskočilo až na 17,5 %. Přitom ČNB již od června 2022 nezměnila úrokové sazby a potichu boj se zdražováním vzdala. Inflace tak nadále trhá úspory a kupní sílu českých domácností na kusy. 

Do čeho tedy investovat, když sazby hypoték začínají na šesti procentech, spořicí účty jsou 10 a více procent pozadu za (oficiální) inflací a zlato je též drahé, jen cca 10 % od maxima z loňska? K tomu se dostaneme. Nejprve je potřeba si vysvětlit, pro koho je vysoká míra inflace žádoucí. Intuitivní odpověď by přece byla, že pro nikoho. Přitom to ale není pravda.

Inflace je jen další forma daně

ČNB se dlouho tvářila, že s inflací bojuje „bezprecedentním zvyšováním úrokových sazeb“, ve skutečnosti je však rozdíl mezi úrokovou sazbou a reálnou inflací jeden z největších v historii. A musíte dlouho pátrat v paměti, abyste si vzpomněli, kdy došlo k poslednímu zvýšení sazeb – je to totiž už tři čtvrtě roku.

Nabízí se tedy otázka: k čemu, respektive pro koho je vysoká inflace dobrá? Třeba právě pro stát. A pro kohokoliv dalšího, kdo je extrémně zadlužený. Nominální dluh zůstává stejný, ale při zvýšení příjmů ze služeb nebo z daní, jako je DPH, vzrostou státu příjmy a ten tak může o něco snáze obhospodařovat svoje přebujelé zadlužení a oddálit svůj bankrot.

Inflace měn způsobená nejrychlejším tištěním peněz v historii centrálního bankovnictví, které započalo spolu s COVIDem, a celkově špatná měnová politika centrálních bank vás za poslední tři roky okradla již minimálně o čtvrtinu hodnoty vašich úspor a letoškem zaútočí reálně někam ke kumulované 40–50 % ztrátě kupní síly. Inflace je tedy vlastně skrytá daň, kterou platíme všichni. Nejhůř však doléhá právě na tichou většinu, která nemá štěstí v podobě milionových majetků, jimiž se lze inflaci účinně bránit.

Tohle není pouhá anarcho-kapitalistická agitka. Čím dál tím víc lidí je skutečně nuceno počítat každou korunu a vzdělávat se ve světě financí. Nouze zkrátka naučila Dalibora housti. A Čechy učí (nutí) investovat. 

Čas výhodnějších investičních nemovitostí asi zase přijde s klesajícími sazbami – to však lze realisticky očekávat nejdříve v horizontu 2 a více let. Zlato samo o sobě moc peněz nevydělá, spíš jakžtakž udrží jejich hodnotu. Zbývají nám tedy ještě akcie. I u nich už však někteří lidé ztrácejí důvěru při pohledu na graf níže: 

Graf ukazuje růst peněžní zásoby M2 a hodnoty indexu S&P 500 a jejich na první pohled patrnou korelaci. Zdroj: Data Fed a stooq.com, více v článku na seekingalpha.com.

Ten totiž ukazuje, že růst akcií přichází pouze s nafukovanou peněžní zásobou. Dokud roste objem peněz v oběhu, hodně z nich skončí „zaparkováno“ právě v akciích. Pro mě osobně tak akcie nejsou vhodnou investicí – jsou totiž v přímém rozporu s tím, čemu osobně věřím. Pokud nesouhlasím s nafukováním peněžní zásoby, nedává smysl v něj doufat při svém investování. Tak kam tedy s penězi, které nám zbyly?

Systém je proti vám. Můžete však bojovat.

Odpovědí na výše zmíněné problémy mohou být kryptoměny. A nejen kvůli sexy číslům na grafech. Bitcoin sice od začátku roku posílil o více než 40 % a v době psaní  tohoto článku stále nevzdává boj o hranici 25 000 dolarů za minci, to však není ten hlavní důvod, proč dlouhodobě spořím právě v Bitcoinu.

Spořím si totiž v nejtvrdších penězích na světě – fixní a předem stanovená zásoba Bitcoinu je to, čemu věřím. 

Nemohu totiž vědět jistě, že Bitcoin uspěje. Jeho cesta je ještě dlouhá a bude jistě trnitá. 

Ale co jistě víme už teď je, že ředění peněžní zásoby – ať už korun, eura nebo dolaru – je při současném nastavení systému nevyhnutelné. Já tedy nespekuluji na růst Bitcoinu, ale vsázím na ztrátu hodnoty státních měn vůči němu. Ony totiž trendují k nulové hodnotě i ve vztahu k sobě samým. Nebo si snad za 1000 korun koupíte více, než jste si koupili před rokem nebo dokonce před pěti?

Graf: ukazuje klesající kupní sílu dolaru vůči 1 USD z roku 1913 – datu, kdy vznikl Fed, americká centrální banka

I s kryptoměnami buďte opatrní

Nejvhodnější se tedy jeví konzervativní přístup a investice do Bitcoinu. Drtivá většina ostatních kryptoměn víceméně napodobuje současný systém – snaží se vás okrást o vaše těžce vydělané peníze a přenést je do kapes zakladatelů a VC investičních firem. Je to další reinkarnace Cantillonova efektu, i když v menším měřítku. Pro letošek si dejte pozor na trendy jako Web 3.0, umělá inteligence (AI coiny) atp. – na fungující umělou inteligenci přece není kryptoměna potřeba. My potřebujeme opravit peníze. A to dělá Bitcoin dokonale.

Je to právě bitcoinové „neposkrvněné početí“ – to, že nad ním nikdo nemá kontrolu, co z něj dělá ultimátní zbraň a únikový vektor z tohoto rozbitého systému. Uniknete i vy? Zkuste to třeba přes český Simplecoin, který vám pomáhá už téměř 10 let k finanční suverenitě skrze kryptoměny.

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše