simplecoin logo
Prahu obsadilo 7000 bitcoinerů – Jaké bylo BTC Prague 2024
Ostatní
7 min
21.06.2024

Druhý ročník BTC Prague je za námi. Pojďme se podívat za nejzajímavějšími momenty, myšlenkami ale i službami a produkty – ne vše důležité se totiž odehrávalo na Hlavní stage.

Pražské letňanské výstaviště poskytlo zázemí již druhému ročníku BTC Prague, která do Prahy přilákala na 7 000 bitcoinerů a minimálně na starém kontinentu tak nemá konkurenci. Podobně jako loni jste mohli krom Hlavní stage vydat i na Expo stage a Czech stage. Poslední jmenované byla navíc oproti loňsku výrazně navýšená kapacita, což bylo jedině dobře – i tak v ní bylo neustále téměř plno. Expo stage se potom nacházela přímo v jedné z velkých výstavních hal, kde byly stovky bitcoinových firem všeho druhu. Potkat jste se mohli s firmami provozující bitcoinový těžěbní hosting, výrobci HW peněženek nebo různých metod uchování seedu, ale samozřejmě i burzami a směnárnami. Přítomný byl samozřejmě i stánek Simplecoin

Oranžová nitka BTC Prague

Zajímavé téma, které poměrně bez většího „mediálního pokrytí“ a přesto velmi intenzivně procházelo celou BTC Prague jako nenápadná oranžová nitka byla domácí těžba. V domácích podmínkách – a obzvláště v Evropěse bitcoinové těžbě již několik let příliš nedaří. Drahé energie a vysoká spotřeba specializovaných ASIC minerů nejde úplně skloubit do funkčního celku pro běžného Evropana.

To ale neznamená, že bychom tajům těžby měli zůstat uzavřeni. Naopak, osahat si těžbu a její principy na vlastní kůži může být velmi zajímavý a obohacující zážitek. A v jistém ohledu možná i zajímavá alternativa sázení sportky, která vám v případě úspěchu zajistí pohodlný důchod. Šance sami s pomocí domácího mineru trefit správný hash je totiž přibližně stejně velká. Asi i proto došlo na BTC Prague k oznámení hned několika druhů domácích minerů. Za nás nejzajímavější bude Braiins Mini Miner (BMM 100) a to nejen pro jeho český původ. Při spotřebě pouhých 40 W dokáže generovat přibližně 1TH/s (terra-hash za sekundu) výpočetního výkonu. Jen pro porovnání – profesionální minery generují přibližně 150 TH/s, ale také při mnohonásobně vyšší spotřebě. BMM 100 už si můžete předobjednat za cenu 199 $ (cca 4.600 Kč) s dodáním v září. Téma domácí těžby na BTC Prague velmi dobře a přehledně zpracoval bitcoiner Jakub Adamczyk na svém blogu. 

Teplo a Bitcoin = profit

Jistým způsobem se domácí těžby dotýká i další velmi zajímavý produkt, který byl na BTC Prague k vidění a to je bitcoinový přímotop od 21 Energy. Tedy přímotop, který má v sobě osazený starší těžební stroj. Vyrábění tepla pálením elektřiny není sám o sobě zrovna nejvýhodnější způsob, pokud ale přitom můžete i těžit Bitcoin, nevýhody se stírají. Výrobci mě ujišťovali, že i v českých podmínkách se může těžba vyplatit natolik, že samotné vyhřívání nakonec bude „zdarma“. A při několikatém HODLu… kdo ví.

Milým překvapením bylo představení Trezoru Safe  5 o kterém jsme se více rozepsali pár dní dozadu. Jedná se o nádhernou HW peněženku s dotykovým displejem a o duchovního nástupce Modelu T. Zajímavě zní i služba Trezor Expert, tedy možnost využít odborného poradenství při instalování vaší HW peněženky. 

Zvučná jména se silnými myšlenkami

Správného bitcoinera ale samozřejmě musely zajímat i přednášky a prezentace. Po roce se do Prahy vrátily tak zvučná jména jako Adam Back nebo Michael Saylor. Jeho úderná přednáška s názvem 21 pravidel Bitcoinu sklidila zasloužené ovace. Poprvé se v česku ukázal i Jack Mallers. Ten názvem přednášky odkazoval právě na Saylorovu tezi, že neexistuje druhý nejlepší Bitcoin, ale neopomenul přihodit spoustu vlastní invence. 

Zajímavý pohled na budoucnost investic do nemovitostí představil realitní magnát, developer a bitcoiner Leon Wakum. Jeho vize je, že bitcoin nahradí z velké části nemovitosti jako uchovatele hodnoty peněz a bydlení se tak v budoucnu může stát mnohem dostupnější – zatímco cena Bitcoinu raketově poroste. 

Největší podvod v dějinách“ – i tak by se dala parafrázovat neuvěřitelně perfektně vypointovaná prezentace Anila Patela na téma finančních podvodů. Charles Ponzi nebo zakladatel burzy FTX Sam Bankman Fried jen žmoulají čepice opodál při porovnání s největším podvodem na Zemi – centrálním bankovnictvím, které skrze umělou inflaci okrádá všechny lidi na planetě o to nejcenější – jejich čas. Protože peníze jsou čas a čas jsou peníze. 

Příval zajímavých myšlenek výše zmíněnými speakery zdaleka nekončil – člověk musel nevyhnutelně mít pocit, že by se i několikrát za den potřeboval rozdvojit, nebo dokonce roztrojit, aby slyšel vše co chtěl slyšet a viděl vše, co chtěl vidět.

Téměř dokonalá konference

BTC Prague 2024 se opět mimořádně vyvedla a akci lze vytknout jen velmi málo. Možná místy nedostačující kapacitu občerstvení a z toho plynoucí čekací doby. K zamyšlení je i cenová politiku u lístků. S EXPO vstupenkou za 15 EUR totiž uděláte dostatek muziky na to, abyste si více než dvakrát rozmysleli konference vstupenku za cca 200 EUR – v podstatě vám pak chybí pouze Hlavní Stage, což se při skvěle obsazené Czech a Expo stage nemusí vůbec brát jako nevýhoda.

I díky tomu se ale pravděpodobně do Prahy podívá i někdo, kdo si Bitcoin a jeho ekosystém teprve oťukává a za to patří organizátorům, bratrům Kuchařovým velký dík.

Tak na viděnou na BTC Prague 2025!

František Marek
František Marek
Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše