simplecoin logo
Nový Trezor Safe 5 představen na BTC Prague!
Bezpečnost
4 min
14.06.2024

Trezor na BTC Prague 2024 představil nový model své hardwarové peněženky. Trezor Safe 5. Co nový člen rodiny trezorů přináší?

Nový model aktualizuje starší model Trezor T. Z pohledu vývoje se jedná spíše o evoluci, než o revoluci a je logickým krokem, který následuje po produktové aktualizaci úplně prvního modelu One.

Design

Design Trezoru Safe 5 (TS5) vychází velmi z designu Trezoru Safe 3. Přední část je černá a lesklá a ukrývá display. Zadní část je pak barevně odlišena pomocí hliníkových zad. Uživatel si může vybrat z varianty černá, zelená, fialová a bitcoin maximalisti i oranžové barvy. Zařízení je výrazně tenčí, než model T a stejně jako v předešlých dvou modelech jej připojujete pomocí USB-C.

Display

Zařízení se ovládá pomocí barevného dotykového displaye o rozměru 1,54 palce a rozlišení 240 x 240 pixelů. Celý display chrání odolné sklo Gorilla® Glass 3Scratch, díky kterému můžete TS5 nosit často u sebe a nemusíte se bát, že display promáčknete klíči v kapse, nebo že si poškrábete display.

Zabezpečení

I tento model je postaven na open source kódu, stejně jako jeho předchůdci a funguje v kooperaci s aplikací Trezor Suite. Bezpečnost zařízení zajišťuje bezpečnostní čip EAL 6+ bez NDA.  Největší novinkou je defaultní nastavení 20 slovného seedu, který dostal tuto podobu kvůli případnému snazšímu přechodu na Shamir Backup. Respektive při zakládání klasické peněženky již tvoříte Shamir 1/1 a v budoucnu můžete toto nastavení rozšířit o více shamirů. Není však nutné převádět zůstatky na nový shamir seed, jako tomu bylo doposud.

Pro úplnost, je dobré vědět, že když máte základní 20 slovný seed a ten rozšíříte například na 3 z 5, tak ten základní seed funguje stále jako „Admin“ seed a můžete skrze něj peněženku obnovit. Stejně ji však obnovíte i použitím 3 z 5 nově vzniklých shamirů. Uživatel tedy může zálohovat Shamir seedy, ale mít i jeden osobní, pro všechny případy. Všechny fungují obdobně.

Trezor pak standardně obsahuje:

  • PIN
  • Skryté peněženky
  • Shamir zálohu
  • 20 slovný seed 

Další vychytávka

  1. TS5 umí také vibrovat. Vibrace používá hlavně kvůli potvrzování voleb uživatele, což působí velmi příjemným dojmem, že se opravdu něco po stisknutí stane. U běžného tlačítka víte, že jste jej stiskli, ale u dotykového displaye se nemusíte někdy trefit a tato drobnost tak opět zvyšuje uživatelský komfort.
  2. Trezor přináší také speciální edici s oranžovými zády a firmwarem Bitcoin only peněženky. Bitcoinoví maximalisté si tak mohou koupit peněženku, která se specializuje pouze a jenom na BTC.

Cena

Nový model můžete zakoupit za 3 990 Kč, třeba prostřednictvím našeho affiliate linku zde. Jedná se však zatím jen o předobjednávky, takže si na něj budete muset chvilku ještě počkat. 

Zhodnocení

Někteří fanoušci očekávali více konektivní zařízení, tedy přes bluetooth propojitelné s mobilním telefonem, například. TS5 je tak spíše evoluční zařízení do rodiny Trezorů. Jedná se o pěkně zpracovanou hardwarovou peněženku, které posouvá uživatelský design od modelu T o několik levelů nahoru. Zařízení můžeme rozhodně doporučit.

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše