simplecoin logo
Nová peněženka Trezor Safe 3 a ocelová záloha Keep Metal
Bezpečnost
Kryptoměny
6 min
13.10.2023

Po pěti letech od posledního modelu Trezor T, tu máme od společnosti Trezor hned dvě novinky. Trezor představil novou peněženku model Safe 3 a ocelovou zálohu Trezor Keep  Metal.

Jako první si představme novou hardwarovou peněženku Trezor Safe 3. Jedná se update první peněženky Trezor One. Nové zařízení bylo vylepšeno v několika ohledech.

Trezor Safe 3

Design

Nové trezory se budou prodávat ve čtyřech barevných variantách. Černá, růžová (galactic rose), stříbrná a zlatá. Z přední strany jsou trezory standardně černé, liší se pouze barvou kovových (hlíníkových) zad.

Trezor Save 3

Konstrukce

Přední část tvoří monochromatický displej s rozlišením 128 x 64 bitů, který má lesklou povrchovou úpravu. Pod displejem se nachází dvě tlačítka, která známe z modelu One a jejichž funkce se nezměnila. Nový model je vybaven konektorem USB-C, po kterém komunita dlouho volala a výrobce její prosby vyslyšel. Zařízení bude pohánět 180MHz embedded ARM procesor Cortex M4 a zabezpečovat čip EAL6+.

Trezor Save 3 vnitřnosti

Funkce

Nový Safe 3 nabídne všechny dosavadní funkce modelu One. Hlavní odlišnosti však jsou zkrácení seedu z 24 na 12 anglických slov a implementace funkce Shamir Backup. f

Cena

Cena nového zařízení je 1 899 Kč. Starý model One byl na e-shopu Trezoru vystřídán novým modelem a „klasické“ [Oneko], si již od oficiálního výrobce nekoupíte.

Ještě doplním, že Trezor přichystal limitovanou edici Bitcoin-only Trezorů Safe 3 s oranžovou (bitcoinovou) barvou, kterých bude jen 2013 kusů. Z ceny každého oranžového trezoru půjde navíc 21 eur na podporu vzdělání o kryptoměnách v Africe. Touto „limitkou“ Trezor slaví 10 let od založení první HW peněženky Trezor One.

Bitcoin only Trezor Save 3

Ocelová záloha Trezor Keep Metal

Druhou novinkou ze stáje Trezoru je ocelová záloha, tzv. cryptosteel. Tedy předmět, který ochrání váš seed proti všem živlům, které by ho chtěly fyzicky zničit. Řešení Keep Metalu je podobné, jako u doposud doporučovaného Cryptosteel Capsule, tedy seed je zašroubován uvnitř ocelového pouzdra s otvorem skrze víčko pro zavěšení. Tím ale podobnost končí.

Trezor Keep Metal

Záznam pomocí důlků

Keep Metal nešel cestou vyskládávání plíšků s písmeny, ale cestou ražby důlků k jednotlivým písmenům. Uvnitř pouzdra najdeme totiž šestihranný polygon. Na každé straně tohoto polygonu naleznete dvakrát síť teček se sloupci písmen A-Z a řádky 1-4. Při záznamu seedu tedy vezmete pouze první 4 písmena každého slova seedu (víc jich nepotřebujete) a pomocí přiloženého důlčíku jednotlivá písmena vyrazíte do mřížky očíslované 1 až 12. Keep Metal je možné použít pro záznam pouze 12slovných seedů.

Trezor Keep Metal záznam

Uvnitř tohoto polygonu je otvor, do kterého je možné vložit nějaký papír se vzkazem, poznámkami nebo kontaktem, jelikož schránka je vodotěsná. V případě vystavení vysoké teplotě však počítejte s tím, že cokoliv uvnitř shoří. Celý předmět je velmi robustní a váží 344 g s rozměry 110×30 mm.

 

Trezor nabízí i řešení pro záznam zálohy Shamir Backup, ve které vám v balení zašle 3 Keep Metaly s možností zapsat 20 slov Shamir seedu. Tyto Keep Metaly jsou větší a váží 475 g jeden. Trojice vyjde hodlera na 5 999 Kč.

Trezor Keep Metal Shamir Backup

Záznam pomocí důlků

Oproti papírové záloze jsou výhody zřejmé. Tuto věc jen tak nezničíte. Je opravdu robustní. Možná až moc. Trezor, Keep Metal odlehčil tím, že vyvrtal přebytečný materiál ve středu, ale i tak je to opravdu těžká věc. Pokud bychom ji měli porovnat s relevantní konkurencí Cryptosteel Capsule, tak je Keep Metal dražší, méně variabilní (Cryptosteel Capsule lze předělat na další a další seedy, pokud chcete) a těžší. Cryptosteel Capsule váží okolo 100g v závislosti na počtu plíšků uvnitř. Je skladnější a nabízí možnost vepsat i passphrase. 

Celkové zhodnocení

Trezor Safe 3 je povedené vylepšení již perfektní a dosud funkční jedničky. Design je svěží, moderní a elegantní. Je skvělé, že funkce Shamir Backup je díky němu dostupnější i méně majetným uživatelům. 

Co se týče Keep Metal, je to hezký a logický doplněk do Trezorovic rodiny, ale oproti Cryptosteel Capsule zatím nevidím přidanou hodnotu. Pokud jste však milovníky velkých robustních a poctivých předmětů, sáhnete asi po Keep Metal spíše.

 

Novinky doporučujeme zakoupit u oficiálního prodejce, anonymně za kryptoměny a se zasláním na jinou lokaci, než je vaše fyzická adresa. 

Viktor Kořínek
Viktor Kořínek
Kryptoměny studuji od roku 2014 a díky nim jsem pronikl do mnoha dalších oblastí od peněz, kryptografii až po vzdělávání. Své dosavadní zkušenosti se snažím předávat dál prostřednictvím článků, školení a projektů spojených s edukací o kryptoměnách.

Napsali o nás

exchange icon
exchange icon
exchange icon
exchange icon
simplecoin logo

Obchodujte s kryptoměnami jednoduše